Вести

ЛОНЧАР: ЛАКШЕ ЋЕМО ДО ЦИЉА АКО БУДЕМО ЈЕДИНСТВЕНИ

Министар здравља Златибор Лончар прусуствовао је седници дијалога са Националним конвентом о Европској унији. Седница је била на тему Јавног здравља, ковида и вакцинације.

"Није битно шта је неко рекао, као на примеру Канаде, битно је шта је неко урадио. Битно је шта су осетили грађани Србије, шта су осетили пацијенти и како пролази здравствени систем. Оно што сви треба да знају је чињеница да је ретко у којој земљи на болничко лечење примљено највише по 12 посто оболелих од короне, више од тога није могло да буде збринуто у великом делу земаља ЕУ. У Србији се збрињава око 30 посто пацијената у болницама. Замислите разлику између грађана Србије којима је то диступно и грађану у многим земљама Европе који не могу да дођу до лекара и које у болницу примају само у тешком стању. Србија је изградила ковид болнице, набавила опрему, све лекове, ниједна земља се не може толико тиме похвалити. Урадили смо све оно што је било до државе да се уради. Грађани ће из тога закључити да ли неко води рачуна о њима. Ова пандемија је добар разлог да се не воде овакве теме, него да гледамо како да се ујединимо јер ово неће брзо проћи. Није моменат за анализу и расправу, јер ово и даље траје. Морамо да се удружимо око заједничких ставова и да помогнемо грађанима и да све ово прође. Да покушамо да јединствени изађемо из овога само из разлога да бисмо спасили људске животе и грађане Србије. Лакше ћемо стићи до циља ако будемо били јединствени", истакао је министар Лончар.

Морамо се припремити за оно што следи

Лончар је истакао колико су важни млади лекари и здравствени радници који су се укључили у ковид систем.

"Ова деца у будућности морају да спроведу нови концепт здравства. Уз оно што су прошли, уз њихово знање и искуство, то је генерација која ће променити слику целог српског здравства. Они ће бити комплетни носиоци здравства у Србији" навео је Лончар.

Како је рекао, биће времена за анализе, тренутно се и даље боримо са вирусом.

"Имамо и даље ситуацију да пандемија траје па већи део снага морамо да утрошимо на лечење људи, а мањи део на анализу. И даље анализирамо вирус јер и даље знамо мало о њему. Ми већ сада имамо најаве људи који су и ово урадили, у наредних 5 година нешто ново, и ми већ сада морамо да се припремимо за то, за нешто будуће што нас чека. По мени то је суштина за све.

О доктору Панићу

"Уважени господине Панићу не знам одакле вам право да некога оптужите за нечију смрт без иједног јединог доказа. Ја сам шокиран. Да тако оптужујете, то је превазишло сваку меру. Али то говори о вама и ви ћете морати са тиме да се носите. Ја износим конкретне бројке, ви причате о људима на бироу, а међу њима има оних који не желе да раде у ковид систему. Неки од њих се запосле и после неколико дана дају отказ. Понављам, да су наши најискуснији и најстручнији људи ти који раде у ковид зонама и који доносе одлуке, а те одлуке спроводе млади људи који су запошљени. Ви као да сте већ заборавили да смо били у ситуацији да респиратора није било ни на видику. ЕУ забранила да се извозе, Америка је враћала авионе. Шта је требало да радимо? И златним полугама да смо плаћали било би мало. Ми смо прва земља у Европи по броју хоспитализованих. Ви знате како је то изгледало у другим земљама, људи су умирали код куће. То су чињенице од којих не можемо да побегнемо. Господине Панићу, да ми разјаснимо једном ствари за свагда - Ви нисте представник здравља и Синдиката, ви се бавите политиком и ви излазите на изборе. Ко вам уплаћује паре и како и на шта се троше паре? Ви кад уђете у немачку амбасаду и изађете из ње, вама се чини да сте изашли као премијер. Грађани морају да знају о чему се ради. Не могу да дозволим да неке ствари падну на здравствени систем, овде се ради о другим стварима. Овде се прича о здравству. Прво морате да кренете од ваших рачуна, па онда даље", истакао је министар.

Морамо да делујемо јединствено, само то нам може донети резултат

"Оно што знамо морамо да покушамо да искористимо јединствено. Морамо да се придржавамо мера које важе у целој Европи и свету и да се вакцинишемо. Ово је суштина свега, да не ширимо, да не идемо даље. И замолио бих све да се придржавамо тога, јер то једино може да нам донесе резултат", закључио је Лончар.