Вести

ЛОНЧАР: НАША ДРЖАВА ЈЕ РАДИЛА СВЕ ДА СПАСИ ШТО ВИШЕ ЖИВОТА

Седморица америчких конгресмена, махом албанских и бошњачких лобиста, напали су председника Србије Александра Вучића зато што је на почетку пандемије коронавируса "полулегално" куповао респираторе.

Конгресмени - које су према тврдњама медија у региону за прљаве послове на Западном Балкану ангажовали тајкуни Драган Шолак и Драган Ђилас - ову срамну оптужбу изнели су у писму америчком председнику Џоу Бајдену. У том писму они траже санкције за Србију и њено државно руководство због наводне корупције и "притисака на медије".

Коментаришући све ове наводе, министар здравља Републике Србије Златибор Лончар подсећа да је епидемија короне у једном тренутку изазвала толику несташицу респиратора да је држава напросто морала да се сналази како зна и уме, јер није смела да дозволи да јој људи умиру јер нема довољно "вештачких плућа".

"Сада неки велики стручњаци, и у Америци, и овде код нас, у стилу накнадне памети, причају како је то било лоше и шта би они урадили, само да је било онако како они мисле да је било... Дакле, они кажу да је у јеку светске опште јагме за респираторима требало расписати тендер, на који се нико не би јавио јер нигде у свету није било респиратора. И шта онда? Да мирно чекамо да нам људи умиру!? Ето, то је та њихова идеја и назови политика", рекао је Лончар, који напомиње да је наша држава увек радила све што може да спасе што више живота.

"Србија је увек радила и радиће све да набави све оно што је неопходно у датим околностима како би спасавала здравље и животе грађана. Вредност респиратора прошле године није могла да се мери ни златним полугама, није их било нигде и ми смо морали да се сналазимо у тим нерегуларним условима да бисмо спасавали људе... А сасвим је интересантно што овакве срамотне критике стижу од оних који су преусмеравали авионе са респираторима и медицинском опремом, коју су претходно платиле неке друге државе. Ето, толико су јаки да су насилно узимали од мањих, што само говори о њиховом лицемерју и безобразлуку", истиче Лончар, додајући да би они требало да воде рачуна о својим грађанима.

"Нека господа конгресмени воде рачуна о грађанима САД-а, а Србија ће водити рачуна о својим људима. И не само о грађанима Србије већ и о грађанима читавог региона којима је наша држава донирала респираторе... Али, шта ћете, када немају шта друго да замере Србији и председнику Вучићу, они се онда служе јадним и смешним оптужбама. Претпостављам да се и они сами стиде овога што су написали", наглашава Лончар.