Вести

ЛОНЧАР: НАША ЈЕ ОБАВЕЗА ДА УРАДИМО СВЕ ДА СЕ ПОВЕЋА ОБУХВАТ ВАКЦИНАЦИЈЕ

Епидемијска ситуација тренутно је стабилна, смањује се притисак на болнице, успостављена је равнотежа између броја отпуста и броја пријема, опада број новозаражених али и оних који долазе на први преглед, међутим нема места опуштању кад имамо 50 преминулих дневно.

Министар здравља у Влади Републике Србије Др Златибор Лончар, наводи да су епидемијски бројеви бољи, али да нема места опуштању кад имамо 50 преминулих дневно.

"Обавеза нас лекара је да не дајемо људима лажну наду или да се превише опуштамо јер ми као лекари не можемо да се опустимо када дневно имамо 50 мртвих и нико нама не гарантује да је ово последњи талас и да неће доћи следећи", истиче Лончар.

Објашњава да ми о корони не знамо довољно, и да не можемо да предвидимо у ком правцу ће она да иде.

"Ми морамо да се сконцентришемо на оне ствари које су нам познате, јер једино тако можемо да играмо ту игру и да водимо ту борбу са короном. Ми немамо ништа против пуних стадиона, пуних ресторана и концертних дворана. Само да то буде безбедно, да ту буду особе које су се или вакцинисале или тестирале", истиче Лончар.

Наводи да је повећан број вакцинисаних, али да треба да радимо на повећању обухвата вакцинације.

"Повећан је број вакцинисаних и једноставно наша је обавеза да урадимо све да се повећа обухват вакцинације, значи, то је суштина свега. Нико није донео ту одлуку са пропусницама из неког свог разлога, него што су видели људи да је то једини начин да се повећа број вакцинисаних. Код нас се то десило. Имали смо и резултат као последицу продужења распуста - за пет пута се смањио број оболеле деце, број прегледа", наводи Лончар.

Међу вакцинисанима мање од 9 одсто преминулих

На питање колико међу вакцинисанима има преминулих одговара да према прелиминарним резултатима за претходних пет месеци је нешто мање од 9 одсто оних који су преминули, а који су били вакцинисани, али да су то углавном били људи који су имали низ других обољења.

"То су они који су примили једну дозу, или другу дозу, па су се разболели после два, три дана, а углавном се ради о људима који су имали низ других обољења", рекао је Лончар.

На питање да ли је реално да уведемо ковид пропуснице 24 сата одговара да ће се о томе разговарати на Кризном штабу.

"О томе ћемо разговарати на Кризном штабу, није коректно да ми сада овде разговарамо и то нема никаквог смисла. Када буде заказан Кризни штаб анализираћемо тренутну ситуацију. Не ради се о ковид пропусницама, ради се да желимо једну безбедну атмосферу и безбедне објекте за све. А тренутно једино што то омогућава то су те пропуснице. Пропусница је или сте вакцинисани или сте се тестирали", напомиње Лончар.

Истиче да никога не терају да се вакцинише.

"Наш посао је да заштитимо грађане - њихов живот и њихово здравље и да сачувамо здравствени систем. Ми смо се школовали за то, ми стојимо иза тих одлука, наравно водећи рачуна да што мање последица буде за економију и привреду", истиче Лончар.

Наводи да Бил Гејтс причама о коронавирусу, лековима и прогнозама и тако вређа интелигенцију свим здравственим радницима, Светској здравственој организацији.