Вести

ЛОНЧАР: ПОДРЖАТИ НАДЛЕЖНЕ ОРГАНЕ ДА СЕ КРИМИНАЛ ВИШЕ НЕ ДЕШАВА

Mинистар здравља у Влади Републике Србије др Златибор Лончар рекао је да је тренутно једино исправно подржати надлежне органе који се баве случајем криминалног клана Беливук - Миљковић, да свој посао одраде тако да се такве ситуације више никада не понове не само у нашој земљи, већ нигде.

Лончар је подсетио да слике и снимци злодела те криминалне банде које је јавност могла да види нису снимци из филмова, већ да се ради о људима који су до јуче били међу нама.

Истиче да држава постоји да би решавала те ствари.

"Посао државе је да се обрачуна са криминалом, свако треба да ради свој посао и тако ћемо највише помоћи", рекао је Лончар.

Замолио је да се навијачи не доводе у везу са криминалцима, наводећи да држава мора да обезбеди да се на утакмице иде с децом, са породицом.

"Немојте да их повезујемо, то нема везе са навијачима, то је чист криминал", рекао је Лончар.

Лончар је, упитан да прокоментарише наводе појединих медија да се председник Александар Вучић виђао са Вељком Беливуком, рекао да то говори колико су људи који представљају бившу власт, а који би да сруше председника и поново освоје власт, "јадни и безобразни" и колико немају политику и визију.

Истакао је да је сада моменат да превасходно чланови Српске Напредне Странке дају подршку Александру Вучићу јер управо ти из бивше власти - Ђилас, Тепић..., желе да га уз помоћ страних обавештајних служби "сруше".

"Без Вучића нема Српске Напредне Странке, а без њега ће и Србија бити у проблему", рекао је Лончар.

Према његовим речима, за Вучића, из своје немоћи јер не могу да му замере како води земљу и жеље да поново дођу на власт, повезују са криминалом таквим коментарима.

Када је реч о страним службама, Лончар каже да им Вучић смета јер неће да их слуша и ради по њиховим налозима, а да помажу овима јер су их и пре слушали и сигурни су да би то радили и убудуће.

"Не одговара им Вучић - опоравио је економију, где год да одете прво што кажу браво Србијо, браво за вакцину, борбу против короне, подигао је углед Србије, подигао плате, довео инвестиције, плате расту, све су бољи услови, треба да буду још бољи то нико не спори, али све то њима неодговара него хоће да га сруше", рекао је Лончар.

Када је реч о причама како ће довести некога у Српску Напредну Странку, ко ће је поделити и на тај начин угрозити Вучића, Лончар каже да је Српска Напредна Странка једна прича са председником Вучићем, а да та странка без њега нема перспективу.

"Дошао је моменат када треба да верујемо том човеку јер има резултат и да га подржимо јер има најбољи преглед да нас предводи", рекао је Лончар.

На питање о порталу Крик, Лончар каже да је то таблоид који уређује пар пропалих обавештајаца заједно са страним обавештајцима.

"Њима се транспарентно даје велики новац, добијају налоге кога ће да пусте, ко ће да им буде саговорник, који наслов да ставе и све то са циљем да се сруши Вучић", рекао је Лончар.

Недовољно смо вакцинисани, посебно проблем са младима

Лончар је указао на то да је јуче било највише прегледа у ковид амбуланти у Нишу у последњих пет недеља и да су се сви који су позитивни на вирус корона вратили са летовања, а да су у највећој мери невакцинисани.

Лончар је рекао да је ситуација са корона вирусом постала јасна, односно да ће се проблем са тим вирусом решити када довољан број људи буде вакцинисан.

Наводећи да је у Србији до сада вакцинисано 48,49 одсто грађана, Лончар каже да то није довољно.

"Ми не можемо да изађемо из овог проблема док се не вакцинише довољно људи, а посебно имамо проблем са младима", рекао је Лончар.

Рекао је да се апсолутно залаже за обавезну вакцинацију здравствених радника и оних који су у честом контакту са људима, као што су таксисти, службеници...

На констатацију новинара да многи здравствени радници одбијањем да се вакцинишу збуњују грађане, Лончар каже да се не би сложио да су у питању многи.

"Има један део и то ми није јасно. Зашто се бавите медицином ако не верујете у њу, ако ви хоћете да помогнете некоме, а кажете да је вакцина чиповање, то је проблем", наводи Лончар.

Лончар каже и да код младих особа постоји проблем у приласку јер често када их питате зашто се не вакцинишу њихов одговор је да не знају.

Истиче да је због тога тешко прићи управо тој популацији.

Упозорава да ако се не вакцинишемо у довољном броју годинама нећемо изаћи из овог проблема, а ако будемо спори у вакцинацији дајемо предност вирусу да мутира и да вакцине које до сада имају не буду довољно средство за сузбијање вируса.

"Вакцинација је једини начин да се спасу људски животи и здравствени систем", рекао је Лончар уз подсећање да у нашу земљу стиже и пета вакцина - Модерна која је показала одличне резултате.

Лончар указује и на то да није довољно да се само у једној земљи вакцинише довољан број људи јер вирус не зна за границе.

Зато нам је, како каже, и по том питању потребна сарадња у региону какву смо већ имали и у том смислу наводи да су у Босни и Херцеговини, у знак захвалности за дониране вакцине, одлучили да здравственим радницима из Србије дају ваучере за бесплатан одмор, а да су за све грађане наше земље бесплатне путарине у Северној Македонији.

На питање да прокоментарише донацију Црне Горе војсци такозваног Косова, Лончар каже да је то чудна ситуација и да се нада да ће разум преовладати и да ће увидети да Србија поштује свакога, са сваким жели најбоље односе, штити своје интересе, али никакве претензије према другима нема.

"Желим им сву срећу и да из свега тога изађу, али како раде видећемо како ће то бити. Ми се нећемо мешати, желимо им све најбоље", рекао је Лончар.

Подсећајући и да је у Црној Гори усвојена резолуција о геноциду у Сребреници, Лончар је упитао какве везе има геноцид у Босни и Херцеговини са Црном Гором.

"То нам је највероватније хвала", рекао је Лончар иронично и пита како су могли да узму вакцине од Србије ако смо геноцидни, као и како им не смета бизнис са геноцидним Србима у Београду.

"Загадиће вам геноцидни Срби море. Ако су Срби геноцидни, немојте да узимате паре од њих", поручио је Лончар.