Вести

МАЛИ: ДАНАС УПЛАТА 30 ЕВРА НА РАЧУН 2,2 МИЛИОНА ГРАЂАНИМА

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да ће на рачуне 2,2 милиона грађана Србије данас лећи 30 евра помоћи државе, а да за сутра остаје још два милиона од 5,7 милиона грађана који су се пријавили за 30 плус 30 евра помоћи државе.

Мали је подсетио да је јуче уплаћено 30 евра пензионерима, корисницима социјалне помоћи и онима који служе затворску казну.

"То је вид пажње, с обзиром на пандемију корона вируса, наша жеља је била да умањимо последице, да дамо додатни новац за витамине, лекове, за неке лепе тренутке да бисмо одржали оптимизам у нашој економији јер људи тада више троше, позитивнији су, боље раде", рекао је Мали.

Како је рекао, у децембру грађанима стиже и додатних 20 евра помоћи. Сви они који су се пријавили за 30 плус 30 евра не треба поново да се пријављују, већ ће аутоматски на њихове рачуне лећи новац, док ће за оне који се нису пријавили и оне који су у међувремену постали пунолетни, пријава ће бити отворена од 15. до 30. новембра.

Нагласио је да је држава свако обећање које је дала и испунила и у том смислу навео да је у највећој кризи изазваној пандемијом вируса наша држава за помоћ грађанима и привреди реаговала са осам милијарди евра.

Како је рекао, држава се никада одговорније није понашала.

У том смислу, наводи да у кризи када многе земље нису знале како да реагују, где су људи остајали без посла, фабрике затваране, то се у Србији није десило.

Наводећи да је Србија прошле године имала пад БДП минус 0,9 одсто, а да ће ове године бити раст више од седам одсто, Мали наглашава да смо по тим резултатима једна од три најбрже или најјаче економије у Европи.

Наводи и да ће следеће године плата за запослене у јавном сектору бити већа за седам одсто, при чему за оне у здравству, војсци и социјалним службама за осам одсто.

"То је у просеку 7,3 одсто раст плата и то је договорено и са ММФ-ом. Минимална зарада од 1. јануара биће виша за 9,4 одсто и износиће 300 евра. У буџету имамо 484 милијарди динара само за капиталне инвестиције за следећу годину", рекао је Мали.

Када је реч о старијим моторним возилима, Мали је рекао да ће уз буџет одбранити и измену Закона о употреби, ношењу, коришћењу добара како би се исправила неправда да старија возила која имају велику кубикажу плаћају огроман порез приликом регистрације.

"Не желим да подстакнем људе да купују стара возила, али потребно је да исправимо неправду, а то су огромне разлике између нових и старих возила", рекао је Мали.

Нагласио је да ће изградња метроа почети у новембру и у том смислу рекао да ће сутра потписати уговор о почетку изградње инфраструктуре на Макишком пољу са компанијом "Power China" из Кине.

Додаје да у новембру почиње градња прве линије за коју се очекује да ће бити спремна за саобраћај 2028. године, а 2030. године и друга, која ће почети да се гради 2023. године.

"Ми ћемо градити три линије метроа које ће бити синхронизоване са постојећом мрежом БГ воза", рекао је Мали.

Говорећи о процесу еФискализације, рекао је да је за њега тај процес можда и најважнији јер је постојећи из 2003. године застарео, односно технологија се променила.

"Овај нови систем омогућава рачуне и преко телефона, таблета, немамо резервних паприних рола за чување. Кроз ефикаснији систем фискализације ми се јаче боримо против сиве економије, што је важно и за привреду и за грађане", рекао је Мали и додао да је транзициони период почео јуче, а да траје до краја априла следеће године и истиче да нико неће имати додатних трошкова, односно да ће држава исплатити субвенције и то 100 евра по продајном месту и 100 евра по уређају.

На питање како реагује на критике да се мало троши, односно да се чак ни планирана средства не потроше, Мали је рекао да то јесте мали проблем.

"За 10 месеци ове године имамо дефицит у буџету од 98 миијарди динара, планирали смо 300 милијарди, имамо бољи резултат, али по плану у новембру и децембру морамо да потрошимо по милијарду евра више да бисмо достигли планирани дефицит", рекао је Мали и истакао да нема проблема са приходом, већ да све иде боље него што је планирано.

"Само сада то треба да потрошимо. Председник Александар Вучић жели да се ауто-путеви што пре заврше, да се убрзају радови на канализационим мрежама, треба да завршимо и Клинички центар у Београду до краја године", навео је Мали.

Истиче да се сваки простор користи да се иде у инвестиције да би квалитет грађана био побољшан, а с друге стране на раст пензија и плата.