Вести

МАЛИ: НОВИ СИСТЕМ ФИСКАЛИЗАЦИЈЕ СМАЊИЋЕ СИВУ ЕКОНОМИЈУ

Продавница "3М" у Барајеву прва је у Србији која је прешла на нови модел е-фискализације, који подразумева употребу нових фискалних уређаја, а тај објекат обишао је министар финансија Републике Србије Синиша Мали који је истакао да ће нови систем смањити сиву економију и нелојалну конкуренцију.

Мали је захвалио власници продавнице Соњи Николић на одговорности и предузетничком духу и позвао остале привреднике да учине исто.

Такође, позвао их је да искористе субвенције које за прелазак на нови систем даје држава и подсетио да је реч о 100 евра по фискалном уређају и 100 евра по продајном месту.

Говорећи о предностима новог система, Мали је навео да систем иде у корак са новим технологијама, да је брз и ефикасан, као и да нема резервних папирних ролни и плаћања годишњих сервиса за уређаје.

Садржи QР код помоћу кога сваки купац преко мобилног телефона може да провери да ли је тај рачун валидан.

"Ово је прва продавница у Србији која је потпуно е-фискализована и која је имплементирала нови систем фискализације, стари систем је из 2003. године, а на примеру моје куповине имали сте прилику да видите како је нови систем једноставан, брз, ефикасан", рекао је Мали.

Истакао је да ће нови систем олакшати рад Пореске управе, јер ће у реалном времену у ту институцију стизати подаци о свему што је прошло кроз нове фискалне уређаје.

"На овај начин се ефикасније боримо против сиве економије и против оних који не раде сходно закону", рекао је Мали.

Напоменуо је да је транзициони период за прелазак на нови систем фискализације до краја априла и истакао да он привреду не кошта ниста, јер држава покрива трошкове.

Мали је честитао програмерима који су имплементирали софтвер у фисклани уређајај у радњи "3М" и додао да је нови систем фискализације пружио и шансу програмерима да развију свој софтвер.

"На овај начин дали смо шансу младима да се ангажују, да неке своје идеје претворе у стварност, да при томе зараде новац, а да цела привреда иде напред", рекао је Мали.

Нагласио је да Србија кроз системе е-фискализације и систем е-фактура прави атрактивније и транспарентније окружење, јачу привреду и гради основе за даљи и убрзанији раст привреде.