Вести

МАЛИ: ОД СУТРА 16 НОВИХ ЖИВОТНИХ НАМИРНИЦА СА СНИЖЕНИМ ЦЕНАМА

У Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) потписани су споразуми са 16 предузећа која су се укључила у акцију Пензионерска картица а потписивању је присуствовао потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

Према његовим речима, данашњим потписивањем споразума број фирми и институција које су подржале ову акцију, а која пензионерима омогућава да јефтиније долазе до одређених производа и услуга премашио је 600.

“Нафтна Индустрија Србије ће дати попуст од један до три динара по литру горива зависно од врсте горива. Споразум са Путевима Србије омогућава смањење цене путарине за три одсто за наше најстарије суграђане. Људи из Амана, који су такође потписали споразум нуде до 10 одсто попуста на свој асортиман”, рекао је Мали и оценио да ће најстарији имати огромне користи од поседовања картица.

Према његовим речима, скоро 870.000 пензионера се пријавило за нове картице, најстарији их већ подижу у филијалама Фонда ПИО, а до 1. октобра биће готове картице свих који су се пријавили за њих.

Позвао је оне који се нису пријавили да то ураде.

Мали је најавио да за десетак дана следи ванредна индексација пензија, односно повећање од 5,5 одсто, а од 1. јануара за 14,8 одсто, па ће просечна пензија тада бити 390 евра.

“Пензије су и сигурне и безбедне, а Фонд ПИО никада није био стабилнији нити су биле мање субвенције из буџета за исплату пензија. То је последица чињенице да имамо рекордан број запослених, па према подацима из јуна имамо 2,3 милиона радника који плаћају порезе и доприоносе а тиме се пуни Фонд ПИО”, рекао је Мали.

Додао је да осим повећања пензија, следује и једнократна помоћ пензионерима од 20.000 динара која ће им бити исплаћена између 25. новембра и 5. децембра.

Примена Пензионерских картица почиње 1. октобра, што ће како је Мали најавио, бити обележено у Врњачкој Бањи, где ће бити одржана пензионерска олимпијада.

Од сутра креће исплата плата повећаних за пет одсто за просветаре као и за медицинске сестре, техничаре, неговатељице у установама социјалне заштите, изјавио је данас потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

Министар Мали је новинарима у Фонду ПИО, где је присуствовао потписивању споразума са фирмама које су се укључиле у акцију Пензионерска картица, рекао да за њих и све запослене у јавном сектору од јануара следи нова повишица, од 10 одсто.

Министар Мали најавио је за сутра и повећање броја артикала из акције “Боља цена” који ће се наћи у продавницама.

"Од сутра ћемо имати нових 16 намирница по сниженим ценама. Ја ћу и обићи неку продавницу па ћемо видети који су то производи и колико коштају. Неки су се томе смејали, а ми сматрамо да је важно да покажемо да се боримо за сваку цену и стандард сваког нашег грађанина", нагласио је министар Мали.

Истакао је да ће до краја године инфлација пасти на осам одсто, да се следеће године очекује просек од 4,9 одсто те да ће раст плата и пензија надмашити инфлацију што значи да ће животни срандард грађана расти.

За помоћ деци се пријавио 1,1 милион деце

Министар Мали изјавио је да је сутра последњи дан за пријаву за једнократну помоћ мајкама деце млађе од 16 година и да се за 10.000 динара, колико се даје по детету, већ пријавио 1,1 милион деце.

Министар Мали истакао је да у буџету има одвојених око 12 милијарди динара, колико је за ту исплату неопходно.

"Исплата креће 25. септембра и мислим да ћемо већ у прва два дана успети да исплатимо новац свим мајкама", навео је министар Мали.

Извор: Танјуг