Вести

МАЛИ: ПРИПРЕМНИ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ МЕТРОА ПРИВОДЕ СЕ КРАЈУ

Припремни радови на изградњи метроа у Београду на Макишком пољу полако се приводе крају и биће завршени у јуну, што је много пре рока који је био планиран за децембар 2024. године, изјавио је потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали, након обиласка ових радова заједно са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Гораном Весићем.

Мали је пренео да је данас потписан Анекс 1 Уговорног споразума за радове на пројектовању и изградњи Депоа Макиш, којим се покрећу активности на пројектовању Депоа.

"Већ је урађено 96 одсто посла када је реч о насипању песка, а завршено је и 80 одсто радова који се тичу насипања дробљеног камена", рекао је министар Мали.

Како је објаснио, Депо је зграда где ће бити лоциране композиције метроа.

Према речима министра Малог, на састанку са извођачима радова се разговарало и о станицама метроа, па ће прва линија имати 21 станицу и биће дугачка 21 километар, док ће друга линија имати 24 станице и биће дугачка 24 километара.

"Данас смо желели да прођемо кроз 21 станицу прве линије да видимо докле смо стигли са решавањем имовинско правних проблема, са пројектовањем и слично. Све иде по плану тако да већ наредне године очекујемо почетак великих радова на целој траси прве линије метроа", нагласио је министар Мали.

Србија под великим притисцима, Вучић писао Макрону, Шолцу

Министар Мали рекао је да је питање пријема такозваног Косова у Савет Европе прва битка са којом се Србија суочава, и да је тим поводом председник Александар Вучић послао писма лидерима у Европи, немачком канцелару Олафу Шолцу и председнику Француске Емануелу Макрону.

Министар Мали додао је да после тога следи борба у Генералној скупштини Уједињених нација око Сребренице.

Министар Мали одговарајући на питања новинара о притисцима којима је Србија изложена рекао је да је притисак велики и да никада није видео већу забринутост код председника Србије Александра Вучића него последњих дана управо због притисака којима је земља изложена.

"Велики је притисак када је ситуација у региону у питању, односно Република Српска и Босна и Херцеговина, када је на крају крајева борба за права Срба на Косову и Метохији у питању. То су огромни притисци. Ја бих рекао никада већи", рекао је министар Мали.

Додао је да се глобална ситуација и глобални свет мењају, да нас очекују избори за Европски парламент, затим избори у Великој Британији на јесен а у новембру и избори за председника у Америци.

"Све се мења, а никада већи притисак на Србију није био да се неке ствари ураде пре њих и да се неки компромиси направе, а интересантно увек на штету Србије и њених грађана. Једини који може да издржи то и да се избори да Србија остане и независна и самостална и суверена држава је управо Александар Вучић", оценио је министар Мали.

Додао је да Вучић има пуну подршку од својих сарадника а очигледно и од већине грађана Србије.

Извор: Танјуг