Вести

МАЛИ: ПРИВРЕДА СРБИЈЕ СЕ ОДЛИЧНО НОСИ СА ИЗАЗОВИМА

"Ми помажемо и привреди и грађанима како бисмо смањили негативне последице пандемије. Ако погледате како смо реаговали - то је било правовремено, са пуно новца, показали смо да је држава јака и стабилна, 8 милијарди евра смо уложили како бисмо смањили негативне последице ковида 19", рекао је министар финансија Владе Републике Србије Синиша Мали.

"Имате највећу економску кризу, а Србија ће за ове две године кумулативно имати један од три највећа раста у Европи", рекао је Мали.

Подсетио је да ће се сутра у Народној скупштини расправљати о ребалансу буџета.

"За милијарду и по евра имамо бољи резултат него што смо планирали. Улагали смо и у изградњу здраствених центара, инфраструктуру... Показало се да то је била добра стратегија", оценио је Мали.

Најавио је и да ће у децембру просечна зарада у Србији износити 618-620 евра.

"Имаћемо дефицит од 4,9 одсто, а требало је да буде 6,9, док ће удео јавног дуга бити далеко испод Мастрихта - 58,2 одсто БДП-а. Следеће године планирано и даље смањење дуга", напоменуо је Мали, и додао да ћемо ове године сустићи Хрватску по висини БДП-а, а били су "милијардама евра испред нас".

Мали је нагласио је да се наставља реализација трећег пакета помоћи, те да ће у склопу тога 1, 2 и 3. новембра грађанима бити подељено по 30 евра.

"Издвојили смо средства и за помоћ од 20 евра у децембру, а за то ћемо 15. новембра отворити пријаве", рекао је Мали.

Од данас креће исплата субвенција за прелазак на нови модел фискализације. Мали је подсетио да ће обвезницима бити уплаћено по 100 евра у динарској притиввредности по продајном месту и још толико по фискалном уређају, с тим што ће онима који нису у систему ПДВ-а, бити уплаћен износ већи за 20 одсто.

Мали је поручио да се очекује и повећање плата и пензија, те да Србија остаје привржена циљу да просечна зарада буде 900, а просечна пензија 420-430 евра.

Пореска ради свој посао без обзира ко у неком ресторану руча

Мали је поручио да Пореска управа ради свој посао и контролише угоститељске објекте, без обзира да ли у њих улази Драган Ђилас или Александар Вучић.

На питање новинара да прокоментарише Ђиласову изјаву да су, у Краљеву и Врњачкој Бањи затварани локали у којима је он са сарадницима ручао, као и да су га више пута власници ресторана молили да не долазе, јер су имали проблема пошто их после инспекција затвори, Мали је иронично рекао:

"Ево, заложићу се да донесемо један посебан закон само за објекте у које уђе Ђилас да не буду предмет никакве инспекције и анализе Пореске управе, па нека они раде нелегално".

Мали је упитао да ли је то слика Србија коју жели Ђилас - да се не плаћају рачуни и да Пореска управа не ради свој посао.

"Пореска управа ради свој посао и нико није изнад закона", поручио је Мали и додао да се од тих пореза граде и нови путеви и болнице.

Грађани ће преко QР кода моћи да провере фискални рачун

Мали је изјавио да ће грађани у е-фискализацији моћи преко QР кода да провере сваки фискални рачун да ли је прави или фалш и тако помогну држави у борби против сиве економије.

"Новом фискализацијом се јаче боримо против сиве економије, а једна од новина је да ће рачун имати QР код и сваки купац ће преко мобилног телефона моћи одмах да провери да ли је тај фискални рачун правили или фалш", рекао је Мали.

Мали је истакао да држава и у тој области иде у корак са дигитализацијом, новим технологијама и новим трендовима.

"Уз е-Фактуре и е-Отпремнице које, такође, уводимо 2023. године, имаћемо систем који ће много допринети да сузбијемо сиву економију и тешко ће бити да неко остане у сивој зони, и или ће радити легално или ће бити потпуно у црној зони, што је онда предмет за тужилаштво и полицију", нагласио је Мали.

"Градимо уређенију и бољу Србију - желимо да нам привреда буде конкурентнија и атрактивнија, поручио је Мали.