Вести

МИХАЈЛОВИЋ: НАПАДИ НА ВУЧИЋА СУ НАПАДИ НА ДРЖАВУ

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике и чланица Председништва Српске напредне странке, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да директни и индиректни напади на председника Вучића представљају напад на државу и да би надлежне институције требало да санкционишу сваку противзакониту радњу усмерену против председника државе.

"Од када смо добили поверење грађана на изборима, и председник Вучић који је добио више од два милиона гласова и Српска напредна странка, чинимо све да сарађујемо са свим земљама у региону и свету, од истока до запада. Сви напади који долазе на председника Вучића су заправо напади на државу, и то траје годинама. Што се тиче онога о чему је говорио Саша Јанковић, ако је неко прекршио закон, онда институције треба да раде свој посао. Ако је неко из Српске напредне странке био део те приче, онда не припада напредњацима. У томе се слажем и са колегама из странке, али требало би да знамо да сви ми водимо разговоре са званичним представницима других држава, али се зна граница о чему се прича на тим састанцима, а о чему се и не размишља", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да Дан слободе, јединства и националне заставе негује симболе државности и традиције и да ће се тај празник славити и у наредним деценијама.

"Мислим да никоме не треба да смета то што славимо нашу заставу, нашу слободу и наше јединство које нам је сада јако потребно. Када прођете другим државама у Европи или свету, видите свакодневно окачене националне заставе. Зашто бисмо се ми осећали лоше јер славимо симбол своје државе, у који су уткане историја и култура, који су чували генерацијама иза нас и који ми треба да чувамо за наредне генерације? Али, увек ће постојати они који у свему што се ради траже негативну страну. Чујемо коментаре и приче како смо измислили тај празник, ваљда смо, како је рекао председник Вучић, исто тако измислили и путеве, пруге, болнице", нагласила је Михајловић.

Михајловић је, на питање о нападима који долазе из неких земаља у региону, рекла да руководство Србије показује да је за сарадњу са свима.

"Напада је било и биће их, али став председника Вучића и Владе је да покажемо да желимо са свима да сарађујемо, али да нећемо дозволити да нас било ко оптужује и да се извињавамо због тога што у тешким околностима на глобалном нивоу успевамо да подигнемо раст", рекла је Михајловић.

Иза зеленог листа се крије политика

Михајловић је рекла да ниједна одлука у вези са пројектом "Јадар", нити било којим другим у области рударства, неће бити донета на штету грађана и грађанки Србије и да ће се поштовати сви стандарди заштите животне средине.

"Налазимо се у предизборној години и очекивано је да видимо покушаје појединаца да ступе на политичку сцену. Иза зеленог листа се крије политика. Питање животне средине је изнад политике, јер је то питање за све нас и тиче се свакога. Али, не разумем оне који су против сваке врсте развоја и који су увек против. Када говоримо о јадариту, иначе јединственом минералу у свету, доказане су резерве на територији Јадра од 158 милиона тона. Из јадарита се добија литијум, који је критични материјал у свету, без којег нема зелене агенде, нема мобилних телефона, лаптопова, аутомобила. Нико још увек не зна какав ће бити утицај на животну средину, јер студија није завршена. Оно што знамо је да, ако грађани на референдуму одлуче да имамо рудник литијума, да ће то бити подземни рудник, са потпуно новом технологијом. Имамо и професора са факултета који каже да неће бити воде до Београда, да ће бити уништен биодиверзитет. То говори исти човек који седи у Ревизионој комисији Владе која одобрава инфраструктурне пројекте и који је гласао за изградњу МХЕ, а сада је против. Дакле, имамо много неистина, лажи и апокалиптичних прича које немају везе са животом", рекла је Михајловић.

Михајловић истиче да су политичари који су против овог пројекта, издавали дозволе за истраживање.

"“Рио Тинто“ је у Србију дошао 2002. друге године, а 2004. године је добио прва истражна права. У то време су на власти биле неке друге политичке партије и људи који данас објашњавају да то није добро за нас. Када су давали дозволе за истражна права, и Тадић и Јеремић, и Цветковић, и Наумов, они нису погрешили, јер је добро да видимо којим потенцијалима Србија располаже. Не мислимо само о профиту, али ако буду испуњени сви стандарди заштите животне средине и ако грађани на референдуму, како је и најавио председник Вучић, буду гласали за, зашто се не бисмо развијали, јер ово јесте велика развојна шанса. Говоримо о приходу од 17 милијарди евра годишње, што је више од 20 одсто БДП-а", рекла је Михајловић.

Смањење потрошње енергије и веће коришћење ОИЕ национални циљеви

Михајловић је рекла да ће грађани уградњом соларних панела допринети здравијој животној средини, као и да ће њихови рачуни за електричну енергију бити знатно нижи, јер ће и потрошња бити мања.

Михајловић је рекла и да је потребно да се у већој мери користе обновљиви извори за производњу електричне и топлотне енергије.

"Суштина је да грађани осете бенефите кроз повећање енергетске ефикасности и постављање соларних панела. Очекујемо ускоро прво потписивање уговора о замени столарије у 20-ак локалних самоуправа. Оно што је важно је да ћемо у децембру расписати још један јавни позив за замену столарије, исто ћемо радити и у наредним годинама", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да је расписан позив за доделу субвенција за соларне панеле и да ће Министарство са локалним самоуправама почетком октобра потписати уговоре.

Михајловић је истакла да је процедура, у односу на ранији период, када се чекало и годину дана за све дозволе и решења, максимално поједностављена, као и да се инвестиција исплати за неколико година.

"Један соларни панел снаге пет киловата кошта око 4.000 евра, од тога половину новца дају држава и град. Оно што је битно је да нема више никаквих процедура, папирологије, нема одласка у општину, нема дозвола, решења, све смо то склонили и довољан је један корак. После инсталирања соларних панела, дистрибуција вас у року од пет дана прикључује на систем. Тиме се смањују рачуни, практично се плаћа само фиксни део од око 700 динара месечно. Просечно домаћинство у Србији троши око 400 киловат-сати месечно, са рачуном од око 3.500 динара. Један соларни панел од пет киловата може да произведе око 430 киловат-сати. То значи да се исплати за неколико година, а рок трајања панела је 25 година. Дакле, највећи део времена се користи зелена енергија", рекла је Михајловић.