Вести

МИРОВИЋ: РЕГИОНАЛНА САРАДЊА ОД ИЗУЗЕТНОГ ЗНАЧАЈА

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се учесницима Годишње конференције Асоцијације европских пограничних региона (АЕБР), истакавши да је регионална сарадња од изузетног значаја, посебно у неизвесном времену у ком се налази цео свет, и да је ово прилика да се конкретизују нови модели сарадње пограничних региона и на овом и на другим европским просторима.

Овогодишња дводневна конференција одржава се у Скупштини Војводини под називом „Нова решења за будућност прекограничних региона“ са више од 140 учесника из свих европских региона.

„Близина и наслоњеност пограничних региона једних на друге, честа комплементарност привредних и других потенцијала, обострано присуство припадника националних мањина као својеврсног моста повезивања, само су део фактора који ту сарадњу чине лакшом и ефикаснијом“, изјавио је Мировић.

Мировић подсетио је на то да је АП Војводина била један од главних иницијатора оснивања и институционализације Регионалне сарадње Дунав–Криш–Мориш–Тиса, која успешно функционише већ готово 25 година и која окупља још седам пограничних жупанија из Републике Мађарске и Републике Румуније.

„Заједнички документ о овој Регионалној сарадњи, као квалитетном примеру, један је од укупно 46 споразума, протокола, меморандума и других докумената које је АП Војводина потписала са 36 региона из 17 земаља широм света. Ови подаци најбоље говоре о нашој отворености како за сарадњу пограничних региона, тако и за регионалну сарадњу у целини“, изјавио је Мировић.