Вести

МИРОВИЋ: ЗАЈЕДНИЧКИМ РАДОМ ДО СМАЊЕЊА РЕГИОНАЛНИХ РАЗЛИКА

Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је у Врднику други Форум о регионалном развоју АП Војводине, на којем се разговарало о новим могућностима и моделима одрживог регионалног развоја.

Мировић је истакао да су овакви скупови важни јер имамо изражена мање развијена подручја, те да је значајно разменити искуства и конкретна знања у циљу смањења регионалних разлика.

Како је навео, анализа једног од најважнијих економских параметара развијености показује да Јужнобачки округ у бруто друштвеном производу Војводине учествује са 45 процената, а Западнобачки и Севернобанатски заједно са нешто више од 10 процената.

"Иако је Војводина развијенији део наше земље, постоји несклад између развијених и мање развијених подручја и то је један од кључних изазова у овој области који захтева заједнички рад Владе Републике Србије, Покрајинске владе, локалних самоуправа, цивилног сектора, развојних агенција и партнера из ЕУ, како би се дошло до механизама који би помогли бржем развоју мање развијених средина“, изјавио је Мировић.

Мировић је рекао да је један од највећих проблема демографско питање, јер у појединим крајевима постоји велики одлив људи из мањих у веће средине.

"Људе у мање развијеним местима треба мотивисати да остану у својим срединама како општим инвестицијама тако и квалитетнијим радом свих институција попут школа и болница, и то је нешто са чиме се у наредном периоду морати снажније суочити“, навео је Мировић.

Извор: Танјуг