Вести

ПЕТКОВИЋ: НАЈНОВИЈА ЗАБРАНА ОЛИЧЕЊЕ БАХАТОСТИ ПРИШТИНЕ

Директору Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петру Петковићу забрањен је улазак на Косово и присуствовање устоличењу патријарха Порфирија у Пећкој патријаршији.

Реч је о бруталном кршењу споразума, како оног о слободи кретања, тако и споразума о званичним посетама којим се предвиђа поједностављена процедура за посету Косову и Метохији главног преговарача за дијалог са Приштином, то је десети пут да је Петковићу забрањена посета.

Петковић је истакао за ТВ Пинк да је ова забрана још један доказ о самовољи и бахатости Приштине и Аљбина Куртија који већ десети пут забрањује улазак на простор КиМ.

"Онда вам је апсолутно јасно како се Приштина односи према нашем народу на КиМ, када се овако односе према главном преговарачу из Београда. Ја сам своју посету, као и увек, на време и у складу са свим процедурама најавио, чак сам је најавио нешто више од 24 сата пре, него што је то споразумом утврђено.

У мејлу, који је стигао око поноћи, била је једна реченица, да ми посета није одобрена, додао је Петковић.

"Не може мени Приштина нешто да брани или одобрава, ја њих само обавештавам да ћу доћи. По споразуму ја ништа нисам тражио. То је све, наравно они злоупотребљавају све ове споразуме... Шта је за њих споразум о слободи кретања, ништа, то доказују годинама. Ја не знам, ја сам очигледно Куртију највећа претња. Данас смо требали са нашим народом да будемо на Пољопривредном сајму, па да учествујем на устоличењу. Видите докле ово иде. Не само да ми Курти брани да идем, него ми и задире у моје најинтимније право о слободи вероисповести. Они бране људима да иду на литургије", рекао је Петковић.

Како је Петковић рекао, приступ Косову је забрањен и његовом помоћнику, а у недавним месецима, долазак на КиМ био је забрањен и ходочасницима који хоће да посете српске светиње.

"Не одговара им њихов Устав када треба да врате земљу Високим дечанима, а када треба да спороведу Заједницу српских општина онда се позивају на тај Устав", наводи Петковић.

Шта год ми урадили, како год се понашали, и на који год начин покушамо да дођемо до компромисног решења у дијалогу, ако то није признање Косова, ако то није допуштење уласка у Међународне организације, то очигледно за ЕУ неће ништа значити, додао је Петковић.

"Као што је и Вучић јуче рекао, наш највећи проблем је тај што је наша власт 2010. године дозволила да се преговори пренесу на терен ЕУ. Целом причом сада руководе те државе", рекао је Петковић.