Вести

Пројекат "За више солидарности према старијима"

Председник општине Драган Лазаревић потписао је уговор о пословној сарадњи на реализацији пројекта„За више солидарности према старијима - Кластер Колубарског округа за услугу помоћ у кући“ („Towards more solidarity for elderly - Kolubarski district cluster for home care“),који финансира Европска унија, а спроводе Каритас Ваљево, Заједнички центар за социјални рад „Солидарност“ и општине Љиг, Лајковац и Мионица.
Пројекат ће трајати 2 године и као главни резултат предвиђено је лиценцирање Центра „Солидарност“ за пружање услуге помоћ у кући за стара и болесна лица. Подразумева обуку и радни ангажман одређеног броја неговатељица, као и набавку теренских возила за рад на територији општина учесница. Предвиђен је обухват од по 20 угрожених старих лица из сваке општине. Вредност читавог пројекта је 141.236 евра, од чега је износ донације нешто више од 127.000 евра. Општина Љиг, као један од партнера, који је свој интерес у овом пројекту пронашла у настојању да унапреди квалитет својих социјалних услуга , учествоваће у суфинансирању у износу од 4.730 евра.
Посебан значај лиценцирања МЦЗСР „Солидарност“ је у томе да услугу помоћи у кући смеју обављати само лица и организације са одговарајућом дозволом за пружање ове услуге, а таквих на територији наведених општина нема. Имајући у виду сталан пораст броја усамљених старих и болесних особа, нарочито у сеоским срединама, а којима је неопходна помоћ стручних лица, очекује се да ће ова активност Центра „Солидарност“ у општинама Љиг, Лајковац и Мионица бити одржива и након формалног завршетка овог пројекта.