Вести

ШАПИЋ: У ПОЛИТИЧКОЈ БОРБИ МОРАЈУ ДА ПОСТОЈЕ ГРАНИЦЕ

"Тешко је све у животу. Ако мислите да се бавите било чим у животу на исправан начин и да у континуитету имате добре постигнуте резултате. У спорту су правила поштенија и јаснија него у политици. Ушао сам у политику и покушаћу да оставим нешто иза себе", рекао је потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Александар Шапић.

"Ипак сматрам да су спортисти заштићенији од политичара. Често се губи кредибилитет у политици. Ту мора да се ради на резултатима и да се борите против људи са којима је тешко борити се. Уколико медији узму релевантну изјаву једног убице, озлоглашеног човека, једноставно речено-звери, шта ћемо ако неко из те исте групе (клан Веље Невоље) за 15 дана да другачију изјаву. Онда ће одјекнути да је тај исказ лаж. То су дупли стандарди. То је проблем нашег друштва и наше политике. Ако не нађемо механизме да се то промени, бићемо у великом проблему као друштво. Један Беливук има право да лаже. Али није само реч о томе да ли он лаже или не, то је део кампање против власти. Сви се ухватили баш за ту изјаву Беливука. Ово никада није било виђено у Србији. Разумем политичку борбу. Све могу да схватим, али не могу да разумем да не постоје границе. Имамо стубове друштва на које се не сме ударати. То је и институција председника, које не сме да се урушава. До сада нисам примећивао да је неко на тај начин рушио углед председника. Новинари имају велики утицај на друштво и велику одговорност. Реч је о политичкој злоупотреби и опасној манипулацији народом", рекао је Шапић.

"Појавило се још једно питање, а то је ко финансира невладине организације у земљи? Kада се то упитало, оне су се побуниле како то не би требало да се зна. Зашто се не би сазнало? Зашто да не знамо ко финансира организацију која жели да докаже да је у Сребреници био геноцид? Онда ћемо тим путем доћи и до налогодавца. Знаћемо ко је тај који је припадник српског народа и живи у Србији и спреман је да без релевантних доказа тврди све то. Невладине организације етикетирају Србе као геноцидне. Не постоји нико ко се изјаснио да је крив за злочине осим Срба. Ми нисмо доводили у питање да је у то време и на том месту почињен злочин. Довели су нас у ситуацију да лицитирамо жртвама. Не разумем зашто се резолуција о Сребреници доносила и у Црној Гори? Само су се погоршали односи који су и овако били затегнути. Зар Бошњацима није у интересу да сви живимо у миру. Инцко је иницирао закон, а ми смо самим тим доведени у најгору позицију од сва три народа. Он условљава српски народ да ће кривично да буде гоњен. Да ли стварно мисли да ће Срби да ћуте?", упитао је Шапић.

"Ми нудимо Босни и Херцеговини, Црној Гори и тзв. Kосову оно на чему је направљена Европска унија. Њихов одговор је да ћемо само ми да профитирамо од тога. Сматрају да је Мали Шенген ново Душаново царство. Сви привредници региона имају могућност да тргују са нама. Апелујем на народе у региону, дајте људи да отворимо границе! Уколико будемо схватили бенефите трговине и комуникације онда ће бити и политичких решења, мира и релаксираних односа у региону. Балкан је буре барута не због самог Балкана већ због тога што је неко потпиривао све те немире. Највећи хуманитарци су они који су прво направили проблем, па га онда решавали. Србија по први пут показује одличне резултате, баш као у спорту. Нико није планирао да Србија постане једна од најснажнијих економских сила у овом делу Европе. Овде се дешава економска историја! Зато мислим да су избори веома важни јер би требало да отворе нову политичку декаду. Мислим да ће бити провокација до крајњих граница. Неће се бирати средства. Након ових избора Србија ће поставити себе на гео-политичку и економску позицију са које нико не може да је склони", закључио је Шапић.