Вести

СЕЛАКОВИЋ: МИЛУНКА САВИЋ ЋЕ ДОБИТИ СПОМЕНИК НА ВОЖДОВЦУ

На Вождовцу, у Београду, где је провела последње деценије свога живота, уз помоћ општине и удружења, и уз покровитељство председника Александра Вучића, биће подигнут споменик Милунки Савић, најавио је министар Никола Селаковић приликом обележавања 50 година од смрти Милунке Савић у Алеји Великана на Новом гробљу у Београду.

Селаковић је указао да Милунка Савић заслужује да има споменик у сваком месту у Србији, и то не само у њеној родној Рашки. "Добила га је у Инђији пре пет година на свој рођендан, где вероватно никада није била, јер су људи препознали да Милунка Савић није само жена херој, већ је она систем вредности", истакао је министар.

Говорећи о њеном животу и борби за Србију, Селаковић је навео да о Милунки може да се прича читаву вечност.

"Има једна реч у коју се склапају и сабирају све друге које се везују за Милунку Савић. Та реч колико год нам звучала познато, увек нам у животу недостаје њена суштина. Та реч је љубав. Нема те љубави коју ова жена херој није показала", нагласио је министар. Он је навео да је показала велику љубав према породици и пре свега према брату, отивши у рат уместо њега како би сачувала и њега, и породично име да се не угаси.

Министар је навео да је Милунка, борећи се за Србију и њену слободу код Куманова, Прилепа, Битоља, тек у бици на Брегалници, добила прву рану од дванаест, а да је за дванаест рана добила девет одликовања, чиме је показала своју љубав према Отаџбини.

"Никада није ништа тражила за себе, а када се борила, борила се за друге", закључио је Селаковић.

Селаковић је подсетио да је обновљена спомен плочу њеног команданта Војводе Вука на Старавинском Вису, а да ће се обновити и споменици и гробови и Војводи Вуку, и Воји Танкосићу и ђенералу Божидару Јанковићу на Новом Гробљу у Београду.

Церемонију одавања почасти и полагања венаца организовало је Удружење ратних добровољаца 1912 – 1918, њихових потомака и поштовалаца.

Извор: Танјуг