Вести

СЕЛАКОВИЋ: НАМЕТНУТИ ЗАКОНИ НИКОМЕ НИСУ НИШТА ДОБРО ДОНЕЛИ

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се у Београду са председницом Републике Српске Жељком Цвијановић, са којом је разговарао о низу тема од значаја.

Специјалне и паралелне везе између Србије и Републике Српске се, према речима министра Селаковића, развијају, и у овом тренутку су на историјском максимуму, односно на највишем нивоу откад је споразум закључен и откад Србија и Република Српска заједно постоје и делују.

"Са једне стране, поштујући територијални интегритет Босне и Херцеговине, Србија се труди да са свим својим суседима развија најбоље могуће политичке, економске и сваке друге односе, али са друге стране, поштујући и руководећи се Споразумом о специјалним и паралелним везама Србије и Републике Српске, Србија не заборавља свој народ и Републику Српску као ентитет установљен и потврђен Дејтонским споразумом", рекао је Селаковић.

Једна од тема је, како је додао, била и функционисање заједничке српске дијаспоре и активности на пољу очувања српског националног, културног и верског идентитета.

Селаковић је саговорницу информисао о плановима за отварање допунских школа српског језика за дијаспору, изразивши очекивање да ће се у тај програм укључити и наставници из Републике Српске.

На састанку је, како је додао, било речи и о заједничкој прослави Дана српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра.

"Договорили смо се да српска дијаспора заједнички прославља нашу тробојку и 15. септембар као дан када су Срби из свих крајева здружени пробили Солунски фронт", рекао је Селаковић.

Саговорници су се, између осталог, осврнули и на најновију о одлуку одлазећег високог представника у Босне и Херцеговине.

"Наш став је врло јасан: наметнуте одлуке и ставови, у овом случају наметнути закони, никоме ништа добро нису донели и нису довели ни до каквог просперитета. Као министар спољних послова државе која се апсолутно залаже за промоцију мира и стабилности у региону, јер без тога нема просперитета, имам и о овој наметнутој одлуци баш овакав став какав сам изнео", рекао је Селаковић.

"Желим да верујем да ће стабилност моћи да се очува, али велико је питање шта ће се у будућности дешавати", поручио је Селаковић.