Вести

СЕЛАКОВИЋ: ПРИШТИНА КОНСТАНТНО САБОТИРА НАПОРЕ БЕОГРАДА

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је на седници Савета безбедности УН рекао да Приштина неодговорним понашањем свесно саботира напоре не само Београда, већ и ЕУ и других страна у међународној заједници са намером да избегне спровођење преузетих обавеза и са далеко алармантнијим циљем - застрашивања, маргинализације и прогона Срба.

Селаковић је на седници на којој се разматра шестомесечни извештај генералног секретара УН о раду Унмика, рекао да последњи месеци нису донели више стабилности и да ситуација на КиМ није баш онаква каква је представљена у извештају.

Селаковић је поручио и да покушаји учлањења тзв. Косова у међународне организације представљају недопустив чин и нагласио да ће Србија одлучно наступати против таквих корака Приштине.

Селаковић је навео да једностраним потезима руководство у Приштини наставља да свесно и систематично продубљује етничке разлике изазивајући дискриминацију и ниподаштавања неалбанског становништва и навео да је од почетка године забележено је 105 етнички мотивисаних напада.

Селаковић је рекао да Приштина свесно потпирује међуетничке тензије користећи све доступне методе и као пример навео да је Никола Недељковић због наводног "изазивања етничке мржње и нетрпељивости", осуђен на пуних осам месеци без иједног материјалног доказа.

Подсетио је и да ни до данас нема ниједног правоснажно осуђеног извршиоца за више од 1.000 Срба страдалих само од 1999. године.

"Због оваквог, планског застрашивања етнички су очишћени готово сви градови и села на Косову и Метохији, а представници Приштине својим деловањем настављају да игноришу патње, досипајући со на ране Србима који су морали да напусте своја вековна огњишта, а подвлачим, у питању је преко 200 хиљада људи", рекао је Селаковић.

Селаковић је указао на ригидан, споран и крајње неозбиљан наступ друге преговарачке стране у оквиру дијалога и да у остваривању својих циљева Приштина примењује такозвану политику реципроцитета, "добро осмишљену, малициозну стратегију" која, како је нагласио, није самостално замишљена.

"Континуираним инсистирањем на међусобном признању као централном делу дијалога, такозвана политика реципроцитета на најбољи начин показује суштинску неспремност тренутног политичког руководства Приштине за проналазак било каквог компромисног решења", истакао је Селаковић.

Селаковић је оценио као недопустиве покушаје да се актуелни формат дијалога дезавуише, а договори поништавају само зато што не одговарају тренутним политичким чиниоцима, као и да је неприхватљиво да се тренутне геополитичке околности користе да би се прецртало оно на чему је годинама мукотрпно рађено. Указао је и да заоштрени политички наступ и наратив актуелног руководства у Приштини прате и конкретни дестабилишући кораци и да су замаскиране као покушаји наводне интеграције у друштво, наметнуте мере о регистарским ознакама.

Селаковић је истакао да одлука о пререгистрацији таблица показује да, по ко зна који пут, Приштина не само да не испуњава договорено, већ поништава резултате дијалога, стварајући изнова нову кризу.

Селаковић је оценио да о ефекту оваквих, насилно наметнутих мера најбоље говори да је од доношења одлуке забележен једноцифрен број пререгистрованих возила са српским регистарским таблицама, од чега је свега двоје Срба са севера КиМ.

Селаковић је рекао и да се Приштина не зауставља у покушајима одузимања имовине, а да је једна од мета и Српска православна црква, и то довођењем у питање враћања имовине манастиру Дечани, чиме не испуњава ни одлуке сопственог тзв. Уставног суда.

Селаковић је указао и на то да је Србима на Косову и Метохији одузето и елементарно политичко и грађанско право да гласају уз учестала застрашивања и насилне упаде специјалних снага Росу, који су, како је навео, инструмент за спровођење циљева Приштине под изговором наводне борбе против криминала.

Селаковић је подсетио и на случај Драгице Гашић, једине српске повратнице у Ђаковицу и указао на степен застрашивања са којима се суочавају Срби повратници.

"Јасно вам је зашто је проценат повратника испод два одсто и зашто је он и даље један од најмањих на свету", указао је Селаковић.

Селаковић је напоменуо да дијалог има ширу димензију и да може утицати на ситуацију у целом региону и навео да српско руководство и председник Александар Вучић заступају политику мира, помирења, регионалне сарадње.

Селаковић је истакао и да Србија категорички одбацује аргументацију Приштине о наводној противуставности формирања Заједнице српских општина, наводећи да Приштина тиме показује да се противи томе да се српски народ организује као етничка заједница и тако оствари своја колективна права.

Њихов приступ има за циљ, као пожељан модел, средине без Срба, као што су Приштина, Ðаковица или Пећ, или нека друга слична места у покрајини, оценио је Селаковић.

Селаковић је рекао да без обзира што Приштина већ пуних 3.470 дана одбија да испуни своје обавезе и да разговара о формирању ЗСО Београд неће одустати од напора за проналажење компромисног решења за тренутну ситуацију.

Селаковић је указао и на то да иако Приштина често понавља да је случај тзв.Косова "свршен чин" већина чланица УН их не признаје већ 14 година.

"Ако је тзв. независност Косова реалност, зашто онда имамо дијалог? Зашто је онда све више притиска на Београд за потребу обостраног признања?", упитао је Селаковић и указао да се Београд не може заобићи у потрази за коначним решењем.

Селаковић је истакао и да међународне мисије на КиМ морају остати ангажоване у несмањеном обиму и капацитету у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 и да то захтевају околности и сутуација на терену, јер миран и нормалан живот грађана није испуњен.

Селаковић је поновио да Србија подржава територијални интегритет свих чланица УН, али је поставио питање: "Шта је са Србијом?" и да ли се примена принципа из Повеље УН односи само на неке или на све чланице.

"Као држава која доследно поштује међународно право и још увек трпи последице кршења истог, верујемо да би Повеља УН и међународно право, укључујући територијални интегритет и суверенитет држава, требало да се поштује од стране свих и примењује неселективно на све државе чланице УН", нагласио је Селаковић.

Селаковић је рекао да, иако је Резолуцијом 1244 потврђен територијални интегритет Србије, то није спречило поједине државе да признањем тзв. "Косова" погазе принципе УН, али и резолуцију коју су саме донеле прилагођавајући међународно право својим интересима и циљевима.

"Управо зато, све чешће помињање случаја „Косова“ је показатељ да је прављењем преседана отворена Пандорина кутија, јер снага сваког принципа почива на његовој потпуној и универзалној примени и безусловном придржавању", поручио је Селаковић.

Он је истакао да сви житељи Косова и Метохије са пуним правом очекују побољшање атмосфере и примиривање тензија на етничком нивоу које су предуслов за нормалан живот.

"За такав корак неопходна нам је конструктивност која на страни Србије не изостаје, али и истинска пуна подршка међународних чинилаца. Истичем да Србија увек била и остаје дубоко посвећена проналаску одрживог решења мирним путем, а зарад мира, стабилности и заједничке будућности", закључио је Селаковић.

Слушали смо бруталне лажи Гервале-Шварц

Селаковић је рекао на седници Савета безбедности УН о КиМ да је министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала-Шварц у свом излагању изнела низ бруталних лажи о ситуацији на Косову и Метохији и оповргао њене тврдње.

"Једна од лажи је када је рекла да је представник најмлађе демократије у Европи. Да ли сте икада чули да нека демократија забрањује људима да гласају на изборима?", упитао је Селаковић и указао да је Србима у једној години два пута ускраћено то право.

Као најбруталнију лаж Селаковић је описао и тврдњу да је 90 одсто српских возила на КиМ пререгистровано на РКС таблице, јер више од 9.000 возила на северу покрајине само су два пререгистрована.

Гервала-Шварц је помињала и српског председника у неколико наврата.

"Могли смо да чујемо и да је госпођа Шварц опседнута председником Србије Александром Вучићем, и девет пута га је поменула навевши да он спрема агресију, али није навела шта Приштина ради. Те лажи слушамо више од осам месеци, да Београд припрема агресију, да се Србија понаша као нечија марионета, а Приштина и Аљбин Курти истовремено праве четири базе специјалне полиције на северу КиМ. Чему све то, зар није управо то припрема за агресију и прогон Срба са КиМ", рекао је Селаковић.

Селаковић је, на тврдње да Србија промовише нацистичку идеологију, одговорио подсећањем да је Приштина припремила пројекат реновирања куће Џафера Деве, познатог нацистичког колаборатора, којег је лично одликовао Адолф Хитлер.

Селаковић је цитирао делове из једног интервјуа Аљбина Куртија, из фебруара ове године, у којем он промовише уједињење самопроглашеног "Косова" и Албаније, и подсетио да је такав пројекат постојао само у Другом светском рату као нацистичка марионетска држава.

"Не будите опседнути председником Вучићем, боље би било да се пријавите за Вучићевог ученика. Он може да вас научи много о политици, дипломатији, међународном праву, чији је део и Резолуција 1244 која дефинише КиМ као део Србије", рекао је Селаковић.

Одговарајући на тврдње Гервале Шварц о злочинима над Албанцима, Селаковић је упитао где је данас бивши председник такозваног "Косова" Хашим Тачи.

"Шта Хашим Тачи и Кадри Весељи раде у притворској јединици у Хагу. Сигурно нису тамо да би се картали или играли Ризико. Тамо су да би им се судило, а надам се и пресудило, за страшне злочине које су починили над Србима и другим неалбанцима на КиМ", рекао је Селаковић.

Такође, Селаковић је одбацио оптужбе Гервале-Шварц да Србија крши раније договорене споразуме.

"Прошла су 3.470 дана откако је први бриселски споразум потписан, а Приштина не дозвољава формирање Заједнице српске општине. Не само да не раде то, него јасно поручују да неће да ураде то", рекао је Селаковић.

"Један познати песник је рекао: када лажете, лажите тако да вам неко поверује. Следећи пут покушајте неки други приступ ако заиста хоћете да произведете неки ефекат", рекао је Селаковић.