Вести

СЕЛАКОВИЋ: РЕФЕРЕНДУМ У НЕДЕЉУ ЋЕ БИТИ ПРАЗНИК ДЕМОКРАТИЈЕ

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић позвао је грађане да 16. јануара у што већем броју изађу на референдум o потврђивању Акта о промени Устава Републике Србије, истакавши да је уверен да ћемо у недељу бити сведоци манифестације државотворности и друштвене одговорности.

Заокруживањем позитивног одговора на референдуму, грађани ће, према речима Селаковића, рећи "да" уређенијем правосуђу, а самим тим и дати најнепосреднији лични допринос прогресивним кретањима у нашем друштву.

Селаковић је подсетио да је независност правосуђа демократска тековина и да уставним променама Србија не одговара само на захтеве процеса евроинтеграције, већ да прави један важан корак у правцу ефикасније заштите права грађана и стварања функционалнијег институционалног система.

Селаковић је осудио све покушаје стварања забуне код грађана када је реч о сврси предстојећег референдума, јер на референдуму се, како је нагласио, одлучује само и једино о важним променама у области правосуђа.

"Референдум у недељу ће, у правом смислу те речи, бити празник демократије, јер грађани ће бити у прилици да једним потезом оловке суштински унапреде своје друштво у једном важном сегменту", поручио је Селаковић.

Подршком бржем и ефикаснијем судству, његовој већој независности и одговорности, те већој самосталности и одговорности јавног тужилаштва ће, како је закључио Селаковић, бити дата подршка учвршћивању владавине права у Србији, што је у несумњивом интересу и грађана и државе.