Вести

СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА ЈЕ ОПРЕДЕЉЕНА ЗА ПУНОПРАВНО ЧЛАНСТВО У ЕУ

Србија је више од две деценије јасно и искрено опредељена за пуноправно чланство у ЕУ, и то стратешко опредељење наше државе не доводи се у питање, поручио је министар спољних послова Никола Селаковић и указао да је за разлику од Србије ЕУ та која је протеклих година пролазила и кроз унутрашње кризе и кроз замор у процесу проширења.

"Зато је непоштен и недобронамеран сваки покушај да се терет кривице за проблеме у односу ЕУ према Србији и стави на Србију, јер са наше стране у том односу је било и искрене воље и доследности", навео је Селаковић реагујући на иступање европосланице Виоле фон Крамон током дебате о Извештају о Србији пред Европским парламентом.

Селаковић је истакао да када Виола фон Крамон позива Србију да се јасно окрене ка ЕУ, она куца на отворена врата, али је невоља, како је рекао, што и Србија и друге државе региона све чешће куцају на затворена врата.

"Нема потребе да Србију ико подсећа на њене обавезе у процесу евроинтеграција, али овом приликом подсећамо да су обавезе, уколико је ЕУ искрена у својим намерама, обостране, и да напредак који Србија и друге земље западног Балкана чине треба да буде валоризован од стране Брисела", оценио је Селаковић.

Министар је истакао да ће Србија наставити да реформише своје друштво јачањем владавине права и демократских вредности, усклађујући се са правним тековинама ЕУ управо на начин описан у документима који дефинишу услове за наше чланство.

"Србија ће, у међувремену, док ЕУ сама не одлучи каква је будућност процеса проширења, наставити да као слободна и независна држава води самосталну политику штитећи своје елементарне државне и националне интересе, а притисци који се на њу врше немају много везе са интересима проширења ЕУ, већ са неким другим интересима, а често су они, као у случају госпође Фон Крамон, сасвим личне и лукративне природе", закључио је Слековић.