Вести

СЕЛАКОВИЋ: ТРАДИЦИОНАЛНО ПРИЈАТЕЉСТВО СРБИЈЕ И КУБЕ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић посету Куби започео је састанком са министром спољних послова те земље Бруном Родригесом Париљом.

Констатујући да билатералне односе краси традиционално пријатељство и историјска блискост наших народа, Селаковић је поручио да је Србија јасно опредељена да такве односе додатно унапређује и учини још садржајнијим.

У том смислу, Селаковић је указао да је потребно радити на даљем јачању политичког дијалога на свим нивоима, кроз реализацију посета званичника обе земље, али и одржавањем континуитета политичких консултација.

Селаковић је изразио задовољство и чињеницом да је његова посета реализована у години у којој обележавамо 120. годишњицу успостављања дипломатских односа између наших земаља, истакавши да је током сусрета са кубанским колегом размотрено и неколико иницијатива за обележавање овог јубилеја.

Селаковић је упознао кубанског колегу са актуелном ситуацијом и последњим дешавањима на Косову и Метохији, уједно, захваливши на доследној подршци коју Куба пружа очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије, као и подршци у међународним организацијама.

Такође, Селаковић је пренео нашу пуну подршку настојањима Кубе да у мултилатералним оквирима тражи модалитете за превазилажење ситуације везане за укидање економског, финансијског и трговинског ембарга Сједињених Америчких Држава.

Када је реч о економској сарадњи, Селаковић је указао да постоји значајан простор за њено унапређење, истакавши нашу спремност и интерес за сарадњом у бројим областима. С тим у вези, министар је напоменуо и да је веома значајно што је ове године потписан Акциони план за 2022-2023. годину, у циљу развоја сарадње између Привредних комора Србије и Кубе и чвршћег повезивања привредника.

На данашњем састанку, Селаковић је информисао министра Родригеса о процесу евроинтеграција Србије, али и представио иницијативу „Отворени Балкан“, подвукавши да је њен циљ економско повезивање и бољи животни стандард грађана региона.