Вести

СЕЛАКОВИЋ: УЖИЦЕ ДОБИЈА ДНЕВНИ БОРАВАК ЗА ОСОБЕ С АУТИЗМОМ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Никола Селаковић присуствовао је данас у Ужицу обележавања Светског дана особа са аутизмом и отварању изложбе у Градском културном центру “Плаво срце у престоници културе 2024“ коју чине радови чланова удружења Савеза за аутизам из целе Србије и уметника града Ужица.

“Ужице ће ове године добити дневни боравак за особе са аутизмом, али и за друге особе које су ментално недовољно развијене и за њихове родитеље који би могли да за тренутак изађу из свог окружења, а да знају да им је дете на сигурном”, најавио је Селаковић.

Селаковић је саопштио и да је Атлетском клубу особа са инвалидитетом “Пора” из Ужица данас одобрен пројекат од око три милиона динара да се Градски базен у Ужицу, изградњом рампе, учини приступачан особама са инвалидитетом, уједно подсећајући да је то базен са првом теретаном у Србији за особе са инвалидитетом.

“На нама као друштву је да развијамо све локалне услуге социјалне заштите како би растеретили родитеље мисли где ће бити њихово дете једнога дана, али и да продубљујемо свој рад на образовању и усавршавању у пословним вештинама особа са инвалидитетом”, рекао је Селаквић.

Селаковић је рекао да је Влада усвојила уредбу на основу које ће бити расписан први јавни позив за доделу средстава социјалним предузећима.

"То је категорија коју размишљамо озбиљно да развијамо, која треба да упосли особе са инвалидитетом како би били економски самосталнији. Определили смо прва буџетска средства у износу од 50 милиона динара, а са иностраним партнерима планирамо да обезбедимо средства од 1,4 милиона евра”, поручио је Селаковић.

Извор: Танјуг