Вести

Весић: Ђилас се нада да ће освојити власт ако падне крв

Горан Весић, заменик градоначелника Београда и високи функционер СНС-а говори о све чешћим претњама смрћу који стижу на адресу председника Вучића, односима у странци, изборима и коалиционим партнерима.

* Из опозиције се све чешће чују претње Вучићу и његовој породици. Kако то коментаришете и када је пређена црвена линија у политичкој комуникацији?

- Пређена је када је Драган Ђилас одлучио да купи опозицију. План му је да кроз атмосферу претњи и насиља изазове нереде, да падне крв и да дође на власт. Све је почело када му је пропао план са преузимањем медија. Покушао је да купи ТВ „Прва“ и ТВ О2 да би срушио власт без избора, а преко медија, пошто са Шолаком већ држи 50 одсто корисника који имају кабловску телевизију с њихова два приватна политичка ТВ канала на првом месту свог даљинског управљача. Kада је та стратегија пропала, добили смо хајку, претње, физичке нападе и инциденте. То је Ђиласова политика. Претње се не односе само на власт већ и на непослушни део опозиције. Поједини посланици опозиције јавно су причали да им је Ђилас претио да ће им читати имена с камиона на протестима, слати демонстранте испред куће и да ће их ТВ Н1 сваког дана прозивати. Kада видите да Бошко Обрадовић нападне Драгољуба Мићуновића, то му је Ђилас наредио. Kао и када Обрадовић упадне у РТС или у Скупштину Србије.

* До када ће функционери ДС-а трпети увреде?

- Не знам докле ће и ко од њих да трпи Ђиласове увреде, само знам да су постали Ђиласови најамни радници, запослени у његовим фирмама. Ђилас тако види функционисање политике.

* Ви сте сведок да је и 2003. стварана атмосфера пред убиство премијера Зорана Ђинђића која подсећа на оно што се данас ради.

- Исто је и данас. И 2003. многи су се спрдали са тим да ли је Ђинђић безбедан или није. На крају се десило убиство, а данас Ђилас ствара исту атмосферу. Наравно да неће Весна Пешић да узме пиштољ у руке, али њему треба Пешићева таква каква је или тај Славко Татић, пошто треба да се креира атмосфера у којој је дозвољено претити Вучићу. Ако му је дозвољено претити, онда је дозвољено да га неко и убије. Зато су ствари које причају Пешићева и Татићева опасне и део су Ђиласове кампање.

* Тужилаштво ретко реагује на претње и криминализацију Вучића и његове породице. Kако то коментаришете?

- Мени је невероватно што тужилаштво не реагује. Ствара се атмосфера да је пожељно и да није противзаконито пуцати на Вучића и да треба да му се криминализује породица, у чему се не бирају средства. Притом њихове породице нико не дира, нико не помиње ни колико су се пута женили, разводили, шта су радили, како су имовину делили, ко им је све од чланова породице био власник фирми. Нико се тиме не бави, јер породица треба да буде светиња, али очигледно да Вучићева породица то није. Они рачунају на то да ће Вучић да каже да му је доста свега, па да се Ђиласу испуни жеља да се некако врати на власт, јер преко избора не може.

* Ђилас с једне стране иде у бојкот, а с друге улаже огроман новац у медије, отварају нови портал Нова С. Шта ће му све то?

- Он сматра да власт и бизнис могу да се праве само преко медија. Довео је двоје људи из Велике Британије који праве само лажне вести. Они буквално измисле вест па је пласирају на друштвене мреже и портале. Разлика између Ђиласа и Вучића је у томе што је Вучић отворио преко 200 фабрика у којима ради преко 200.000 људи, а код Ђиласа имате само фабрику лажи која ради 24 сата. У Ђиласовој фабрици лажи раде Иван Ивановић, Југослав Ћосић, Драгољуб Петровић, Опрелетованија Бећковић, Зоран Kесић, Млађан Ђорђевић и ова два плаћеника што су дошли из Енглеске да лажу Србе. Ђиласов план је да оног часа када се заврше избори, почне с протестима, да изазове нереде и створи хаос. Исте вечери ће то да уради. Други циљ му је да угуши све опозиционе странке, да не уђу у парламент и да немају никакве приходе од државе, па да онда сви буду плаћени од њега.

* Зашто само мали број функционера СНС-а брани Александра Вучића?

- Зато што неки људи калкулишу, пошто мисле да ако не улазе у отворен сукоб са Ђиласом, да ће се мање појављивати на ТВ Н1 или у „Данас-у”. Има функционера у нашој странци, а поносан сам што сам међу њима и ја, који не калкулишу и свим срцем су за Вучића. Свако сам доноси одлуку да ли ће више борити или не, а ја сматрам да није фер бити на државној или политичкој функцији а не борити се до последњег атома снаге за Вучића и СНС.

* На пролеће нас очекују избори, да ли СНС треба да изађе самостално?

- СНС је државотворна странка која обнавља српску државу, а тако велики посао увек тражи савезнике у друштву. Не могу велике промене да се десе без велике подршке грађана. Да ли ћемо и даље тражити шири консензус или не, то су одлуке које се доносе када се избори распишу. О томе ће одлучити наш Главни одбор. СНС је увек бирао државни интерес пре интереса партије.

* Из СНС-а често чујемо да ће се сви лако удружити против СНС-а, да ли то значи да немате поверења у коалиционе партнере?

- Немојте сумњати да ће се то десити и да ће сви бити против нас буду ли имали шансу. Једина гаранција да ће се наставити промене и да ће Србија наставити овим путем је да СНС на изборима оствари самосталну већину.

* Чују се и спекулације да ће веома мали број министара остати на функцијама након избора.

- Kада се буде бирала нова Влада, мислим да ће Вучић водити рачуна о томе колико је ко од министара дао свој максимум и колико се ко залаже за страначку политику. Неки пут се људи уморе, а неки могу да дају свој максимум на другим местима. Ако неко неће бити на функцији, то не значи да га странка одрекла или да је то смак света. Свако од нас је променљив, то се односи и на мене.

* Видите ли себе у некој будућој Влади?

- Не, мене интересује само Београд. За мене је највећа част да урадим нешто добро за овај град и ако се неко тога буде сећао за сто година, ја ћу бити задовољан. Видим да ми опозиција замера зато што желим да урадим нешто за Београд. „Замислите, Весић жели да остане запамћен у историји Београда“, кажу ови критичари!? Па у томе је разлика између мене и њих. Ја радим за Београд и остаће нешто иза мене, а за њих нико неће ни знати да су постојали.

* Да ли у СНС-у постоји сукоб на релацији Вучић - Небојша Стефановић?

- Александар Вучић је председник државе и наше странке иза кога стојимо сви ми. Сви спроводимо Вучићеву политику и Стефановић, и други министри у Влади, и у странци, и ми у граду. Прича о сукобима у СНС-у је производ Ђиласове фабрике лажи.

* Многи вам замерају да пречесто помињете Ђиласа, када ћете престати с тим?

- Kада буде отишао из политике, нећу га помињати јер га се нико неће сећати. Ја говорим о штети коју он прави, а која је погубна за земљу. То је можда добро за њега, али мислим да није добро терати стране инвеститоре из земље, нити претити онима који доносе паре у земљу, а није добро ни опањкавати своју земљу код странаца.

Улажемо напоре да Београд буде чистији

* Оно што је ових дана актуелно јесте загађење, да ли сте се тим поводом састали с министром екологије?

- Имали смо неколико састанака у Влади, премијерка Ана Брнабић их је иницирала. Загађење у Београду није било ништа веће или мање него претходне године, проблем је био у томе што су временски услови били такви да је на читавом Балкану било повећано загађење, јер није било ветра. Трудимо се да проблем решавамо, али мораће грађани да донесу одлуку како желе да живе. Прошле године смо купили 244 аутобуса који имају евро-6 моторе, за следећу годину спремамо нове аутобусе који ће бити еколошки прихватљиви, повећали смо проценат зеленила на 15 одсто, радимо 120 км бициклистичких стаза, дали смо предност пешацима и бициклистичком превозу, а у току нам је тендер за јавне бицикле. Улажемо огромне напоре како би Београд био чистији град.