Вести

ВЕСИЋ: ЕУ СТАВЉА ГЕОПОЛИТИЧКА ПИТАЊА ИЗНАД ЕКОНОМСКИХ

Члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић прокоментарисао је извештај Европске комисије и рекао да је он солидан, али да показује да ЕУ ставља геополитичка питања изнад економских.

"Извештај је солидан и на основу њега Србија би требало да отвори нови кластера као део наших преговора са ЕУ. Ипак, у други план је стављен напредак Србије на свим пољима, што показује да ЕУ геополитичка питања ставља изнад економских и да је мање важно да ли је нека земља испунила услове већ је важно да ли се геополитички слажете са ЕУ“, рекао је Весић за ТВ Прва.

Како је навео, важно је да је у свим областима остварен напредак, осим у области усклађивања са спољном политиком Уније.

"Спољна, одбрамбена и безбедносна политика су поглавље 31 у нашим преговорима са Унијом. Ту видите политику двоструких аршина, јер нам ЕУ то поглавље није отворила. Отварање поглавља значи да ви у тој области улазите у процес усклађивања са законима ЕУ, а од нас се тражи да ускладимо политику са ЕУ, иако нам то поглавље није отворено", рекао је Весић.

Весић истиче да је извештај показао да је Србија успела успешно да се носи са тржишним изазовима ЕУ, да економија јача и да је њена структура боља, те да су остварени и велики помаци у области правосуђа и борби против корупције.

"То је више него довољно да се отворе нови кластери али приоритет ЕУ је спољна политика", оценио је Весић.

Весић је додао да је Србији замерен спор напредак у преговорима око КиМ и указао да Београд није одбио ниједне преговоре, али и да нема кредибилног саговорника са друге стране.

"Власти у Приштини још нису спровеле Бриселски споразум и формирале Заједницу српских општина. Занимљиво је да у Извештају није споменут “Отворени Балкан”, најважнији интеграциони процес на Балкану!? Није поменут, јер то није пројекат ЕУ, већ САД а заснован је на постулатима на којима постоји ЕУ као што су слободно тржиште робе, људи и капитала“, навео је Весић.

Весић се осврнуо и на руско-украјинску кризу, те рекао да је Србија војно неутрална, али не и политички.

"Ми смо осудили агресију Русије на Украјину. Јасно смо рекли да је агресија Русије супротна међународном праву. Србија није политички неутрална, а јесте војно неутрална. Ипак, имамо резерве према политици санкција, јер на свом примеру знамо да тај механизам не дотиче политички врх, већ обичан народ", указао је Весић.

Весић је додао да Србија води српску политику и председник Вучић води политику која је добра за Србију.

"Наш пут је ЕУ, а наше место је Европа, односно ми смо део европске породице народа. Добро је за наш народ да се у различитим областима живота ускладимо са стандардима ЕУ. Да ли ћемо на крају ући у ЕУ то ће бити политичка одлука“, рекао је Весић.