Вести

ВЕСИЋ: ИНИЦИЈАТИВА ВУЧИЋА ПРАВО РЕШЕЊЕ ЗА ПРОБЛЕМ ЛЕГАЛИЗАЦИЈЕ

Иницијатива председника Србије Александра Вучића је право и коначно решење за проблем легализације бесправних објеката у Србији, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић и поздравио предлог да грађани, који су решавали егзистенцијалне проблеме, легализују своје објекте директним уписом у катастар, без додатних процедура и плаћања такси.

Весић је рекао да би нови Закон о легализацији омогућио грађанима да објекте од "стотинак квадрата" које су, како је рекао, изградили да би решили проблем "крова над главом", упишу директно у катастар без додатних папира, намета и плаћања било каквих такси.

"Истовремено би они који су користили Закон о легализацији и богатили се, градећи хиљаде квадрата и неплаћајући обавезе према држави, за то и одговарали. То је праведно и хвала председнику Вучићу на тој иницијативи", рекао је Весић.

Весић сматра да је проблем досадашњих закона у томе што "обични грађани" због папирологије и трајања процедуре нису били мотивисани да легализују своје објекте већ да су били само они који су, како је рекао, нелегално градили хиљаде квадрата и од тога правили зараду.

"Иницијатива председника Вучића да се раздвоје обични грађани, о којима је реч у више од 90 одсто случајева, од оних који су нелегално градили десетине хиљада квадрата и пљачкали државу, је начин да се коначно уведе ред и осећај праведности када је у питању легализација", навео је Весић и додао да треба да буду кажњени они који су се на рачун државе богатили од нелегалне градње, а то нису обични грађани.

Весић је рекао да Град Београд очекује да се доношењем новог Закона о легализацији у кратком временском року заврши процес легализације и да тај проблем не постоји упоредо са урбанизмом.

"Докле год постоје два процеса, легализација и урбанизам, биће оних који мисле да ће изградњом нелегалних објеката моћи да их једног дана легализују и да на тај начин избегну плаћање обавеза према држави", навео је Весић.

Очекује да ће бити основано државно тело за спровођење тог поступка јер се показало да већина локалних самоуправа не може да спроведе поступак легализације, као и да се пооштре законске казне за нелегалну градњу.

Весић је указао да у Београду има више од 300.000 захтева за легализацију и објаснио да се тај поступак спроводи тако што Град издаје дозволу за легализацију објеката више од 400 квадрата, градске општине до 400 квадрата, а приградске општине до 1500 квадрата.

"Нисмо задовољни темпом којим се то одвија, али то нема толико везе са органима који спроводе легализацију, колико са процедуром и досадашњим законима који нису мотивисали грађане да легализују своје објекте. Са приступом који је предложио председник Вучић решићемо више од 90 одсто предмета за легализацију и ставити тачку на тај проблем", уверен је Весић.