Вести

ВЕСИЋ: ИЗГРАДЊОМ ПУТЕВА И ПРУГА РАЗВИЈАМО ЗЕМЉУ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић изјавио је данас а је у програм интегралног развоја Овчарско-кабларске клисуре до сада уложено око 900 милиона динара, од чега је Град Чачак уложио 200, а Влада Србије 700 милиона и да овај пројекат показује како изградња аутопута "Милош Велики" за последицу има развој земље.

"Изградња ауто-путева, брзих саобраћајница и пруга за последицу има развој земље, долазак страних инвеститора, већи број радних места, виши животни стандард, као и развој туризма, што се, између осталог, показује и кроз програм интегралног развоја Овчарско-кабларске клисуре који је последица изградње ауто-пута "Милош Велики"", рекао је Весић.

Додао је да је последица изградње тог ауто-пута изградња новог видиковца на Каблару, која је почела ове седмице.

"Уредили смо железничку станицу у Овчар Бањи, направили Природњачки центар где сада долазе деца из целе Србије, а сада радимо улазни портал у саму Овчар Бању. Око језера Међувршје постављамо стазе, а кренућемо и са пројектом измуљавања тог језера у којем је 80 одсто муља", рекао је Весић, додајући да они који се наводно баве екологијом никада до сада нису указали на тај проблем.

Министар Весић је истакао да се раде приступне саобраћајнице за видиковац на Каблару који ће људима који живе у том крају омогућити да живе много боље.

"То сте могли да видите оног дана када су они славили, јер је почела изградња видиковца, а на оном протесту од седам, осам људи није било никог са Каблара. То су били људи који живе у Београду или Новом Саду и који мисле да имају права да у име других људи одлучују како ће они да живе и не само то, већ и да их вређају јер су ишли од куће до куће тог јутра и бацали им сендвиче у двориште. Тим људима који су наводно протестовали екологија није важна, јер они су политичари и то талибанског типа", рекао је Весић.

Навео је да се у оквиру пројекта интегралног развоја обнавља и средњовековна тврђава Маглич у Ибарској долини, код Краљева.

"Почињемо да радимо пешачко-бициклистички мост до Маглича, па ћемо радити копију средњовековног српског села. То је део Србије са много доказа средњовековног присуства наше државе, ту су и тврђаве Брвеник и Јелач, манастири Жича, Студеница, Градац, Стара Павлица, Нова Павлица. Много тога имамо да урадимо у том крају, који заслужује посебан третман", истакао је министар Весић.

Указао је да се све то ради захваљујући визији председника Републике Србије Александра Вучића да се Србија саобраћајно повезује.

Говорећи о пројекту "Чиста Србија", Весић је подсетио да је јуче у Новом Саду почела друга фаза тог пројекта.

"Нови Сад учествује у првој и другој фази пројекта, а учествоваће и у трећој. Ми ћемо у том граду, у првој и дугој фази, укупно уложити 55 милиона евра за 97,7 километара канализационе мреже и на Ченеју радимо мало постројење за прераду отпадних вода за 3.250 становника", рекао је Весић.

Навео је да ће у оквиру треће фазе у Петроварадину бити направљен велики централни пречистач за прераду отпадних вода за 500.000 људи, што значи да ће Нови Сад бити обезбеђен за више деценија, а вредност тог пречистача је 120 милиона евра.

"Када се све то узме у обзир, уз неке додатне радове које ћемо радити, ми ћемо у Нови Сад уложити 180 милиона евра да коначно решимо проблем пречишћавања отпадних вода и да више немамо ни кап отпадне воде која одлази непречишћена у реке и тако их додатно загађује", рекао је Весић.

Министар Весић је истакао да не постоји град у који држава више улаже него што је Нови Сад који је, како је рекао, то заслужио јер је дуго био запостављен.

Подсетио је да се у Новом Саду граде два моста, код Петроварадина и у наставку Булевара Европе, што ради држава, а да Нови Сад и Покрајина сами граде трећи - пешачко-бициклистички мост, затим да се раде улице у том граду, Фрушкогорски коридор, да ће бити потписан уговор за изградњу ауто-пута Београд - Зрењанин - Нови Сад.

Говорећи о пројекту "Прикључи се", Весић је позвао све грађане који живе у нелегалним објектима да се пријаве за легално прикључење на комуналну инфраструктуру, за шта имају могућност још девет дана.

Подсетио је да грађани на шалтерима свих општина у Србији могу да добију брошуру у којој се наводи сва документација потребна да би се пријавили и да ту брошуру могу и да скину са сајтова општина и ресорног министарства.

"Моја молба свим грађанкама и грађанима који живе у нелегалним објектима да искористе ових преосталих девет дана да се пријаве јер предузећа више неће толерисати нелегалне прикључке", додао је Весић.

Извор: Танјуг/ТВ Хепи