Вести

ВЕСИЋ: НАСТАВЉАМО ДА НЕГУЈЕМО ПЛОДНУ САРАДЊУ СА КИНОМ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас да је стратешки циљ Владе Србије пуноправно чланство у Европској унији, али и да ће Србија наставити да негује плодну политичку и економску сарадњу са традиционалним пријатељима међу којима је Кина.

Министар Весић је на Глобалном форуму одрживог транспорта у Пекингу истакао да му је задовљство што као министар транспорта учествује на овом форуму.

Министар Весић се у име Владе Републике Србије и у своје лично име захвалио на изузетној сарадњи коју Србија има са Кином у области инфраструктуре.

"Као захвалност Кини за подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије. Србија придаје велики значај неговању традиционалних пријатељских односа са Кином и изузетна ми је част да истакнем да је међународна сарадња наше две земље тренутно на историјском нивоу захваљујући челичном пријатељству које граде председник Србије Александар Вучић и председник Кине Си Ђипинг", рекао је министар Весић.

Министар Весић нагласио је да у овом тренутку Србија гради преко 1.000 километара ауто-путева и брзих саобраћајница које се налазе на важним регионалним и европским коридорима.

"Са поносом желим да напоменем да се неки од најважнијих пројеката реализују управо са нашим кинеским партнерима, попут изградње обилазнице око Београда, Фрушкогорског коридора, изградње деонице Прељина - Пожега, као део ауто-пута Јужни Јадран, којим се остварује веза Србије и Црне Горе, али и изградња Дунавског коридора", додао је министар Весић.

Поред тога заједно са нашим кинеским партнерима, како је рекао министар Весић, реализује се и пројекат "Чиста Србија" чија је вредност 3,5 милијарде евра, а у оквиру кога ће 2,3 милиона људи у Србији добити канализацију.

"Влада Србије је у протекле четири године уложила више од 1,5 милијарди еура у реконструкцију старих и изградњу нових железничких пруга. У светлу регионалног повезивања Србије и Кине, као и приоритетног инфраструктурног циља са нашим кинеским партнерима изграђена је и реконструисана брза пруга Београд - Нови Сад, за брзине до 200 километара на час и укупне дужине 75 километара. Радови на изградњи брзе пруге од Новог Сада до Суботице и до границе са Мађарском су у току, одакле ће наши мађарски партнери градити свој део пруге до Будимпеште", рекао је министар Весић.

Министар Весић додао је да очекује да ће се до 2025. године од Београда до Будимпеште стизати за мање од три сата вожње.

"То је велики успех за Србију, али и за Мађарску и Кину. У плану је повезивање пруге од Ниша до Скопља и даље ка Солуну, као и од Ниша до границе са Бугарском. Брза пруга од Београда до Ниша биће додатно изграђена уз помоћ бесповратних средстава Европске уније. На овај начин Србија ће бити умрежена са свим важним железничким центрима региона и југоисточне Европе и на прави начин искорити свој повољан географски положај", нагласио је министар Весић.

Србија тренутно гради и реконсктруише преко 130 километара железничких пруга, додао је министар Весић, и рекао да је до сада реконструисано преко 860 километара пруга.

"У плану је изградња додатних железничких капацитета као и реконсктруција и модернизација постојећих пруга- преко 1.200 километара", додао је министар Весић.

На крају свог обраћања министар се захвалио свима који су подржали Србију како би добила организацију изложбе "EXPO 2027".

"Биће нам изузетна част да ваше цењене државе угостимо у Београду на најбољи могући начин и да организујемо догађај који ће се памтити", нагласио је министар Весић.

Министар Весић рекао је и да све земље без обзира на степен њихове развијености раде и улажу напоре како би обезбедили смањење емисије штетних гасова, како би обезбедили бољу заштиту животне средине.

Министар Весић додао је да све земље раде и на томе да обезбеде што више електричних аутомобила, што постаје глобални тренд.

"Тиме је значајније то што Србија ради како би унапредила ауто-путеве таквом опремом како би били спрени за промене које се дешавају у свету. Није више питање да ли ћемо за 10,15 година користити електричне аутомобиле, него да ли ћемо имати уопште прилику да користимо неке друге, јер ће бити само њих. Србија мора да буде спремна и зато је важно да чујемо мишљења других", рекао је министар Весић.

У Пекингу са колегама о одрживом транспорту

Министар Весић састао се, на маргинама Форума одрживог транспорта, са више министара са којима је разменио искуства и идеје у овој области и договорио посете.

"Имао сам билатерални састанак са министром дигиталног развоја транспорта Азербејџана Рашадом Набијем и разговарали смо о њиховим компанијама које раде у Србији, пре свега о Азвирт - у који ради добар посао у нашој земљи. Такође, смо разговарали о томе како ћемо додатно да обезбедимо дозволе за наше превознике, како наше тако и азербејџанске. Разговарали смо о односима наше две земље. Ми са Азербејџаном имамо добре односе и као што знате председник Азербејџана је боравио у Београду, а наш председник Александар Вучић је потом посетио ову земљу", рекао је министар Весић након седнице.

Поред тога, министар Весић се састао и са министром транспорта Уједињених Арапских Емирата.

"Нама су УАЕ пријатељска земља и они су земља са којом имамо одличну сарадњу и немамо ниједно отворено питање, тако да је то био пријатељски разговор и на њему смо констатовали шта све радимо и шта све можемо заједно у будућности“, додао је министар Весић.

Министар Весић састао се и са министрима из Шри Ланке, Вијетмана, Узбекистана, Саудијске Арабије и најавио посету Саудиској Арабији.

"Саудијска Арабија планира да гради један велики број брзих пруга и чули су већ и њихов министар је био у посети Србији и хтели су да виде како ми то радимо. То је прилика за наше компаније и наше пројектне бирое да посете Саудијску Арабију и да евентуално добијемо посао за ЦИП, али и за друге пројектне бирое, као и за наше компаније које сада раде на пругама и који би могли да раде у другим земљама, као на пример у Саудијској Арабији", рекао је министар Весић.

Министар Весић додао је да се на конференцији и на састанцима говорило и о доступности јавног превоза.

"Ако желимо да смањимо број возила, морамо да градимо више пруга, морамо да учинимо јавни превоз доступнијим људима, јер у том случају се неће користити аутомобили", рекао је министар Весић наводећи пример Кине и Пекинга у коме се пре седам, осам година није видело небо од смога, а данас је сасвим другачији град.

"Урадили смо и уложили огромне напоре када је у питању заштита животне средине, и сигуран сам да 40 до 50 одсто аутомобила има зелене таблице, што значи да су електрични и можете да видите да када постоји снажна воља ствари могу да се мењају. Мислим да и ми то исто радимо и ово је добра прилика да заједно сарађујемо", истакао је министар Весић.

Извор: Танјуг