Вести

ВЕСИЋ: НЕМАТЕ ПРАВО ДА УГРОЗИТЕ СЛОБОДУ КРЕТАЊА ГРАЂАНА

Заменик градоначелника Београда Горан Весић истакао је да је изражавање политичког става легитимно, и то, како додаје, није спорно, али оно што није уобичајено, јесу блокаде града.

Весић је рекао да су се протестанти на тзв. еко протестима наругали грађанима који су се налазили на улицама.

"Када немате своју политику, онда је све око вас вама политика, и зато су се прикључили протестима. У нормалним земљама опозиција нуди неке алтернативе, како би они нешто сређивали, па изађете пред бираче да их убедите да нешто можете боље, али не, они не могу", рекао је Весић.

Весић додаје, да се током суботњих протеста десило оно чега се највише плашио, а то је блокада чак 79 аутобуских линија, где је било заробљено између 25 и 30 хиљада људи.

"Ту смо имали сцене са децом, људи који носе корпе са бебама... Звали су такси, шта већ, сналазили се", рекао је Весић.

Како је додао, директна штета је 12 милиона динара, које су морале да се плате превозницима који нису могли да функционишу.

Весић је додао, да је због блокаде, жена остала у лифту преко два сата, јер ватрогасна екипа није могла да дође на лице места.

"Чињеница је да су постојали проблеми, и зато је мој апел да размисле о томе да не треба да блокирају своје суграђане", наводи Весић.

"Немате право да угрожавате друге, то је кршење закона о кретању", подвукао је Весић.

Како је додао, део људи на улице излази због бриге о заштити животне средине, али и да је чињеница да се власт сада бави тим питањем.

"Део људи који протестује, нема везе са политичким питањем, а ови други покушавају да без избора скину Вучића са власти. Видели смо о чему је Вучић причао са грађанима Јадра, а то је доказ шта ти људи заправо желе", рекао је Весић.

"У првих 20 питања, које грађани постављају јесте то, јер више немамо проблема са запосленима, о метроу, или сиромаштву, што значи да смо решили основне проблеме, а сада једна од тих главних тема јесте екологија", рекао је Весић.

Како је додао, Београд има 100 директних изливања фекалија у Дунав и Саву.

"Последње три године смо почели да градимо фабрике за прераду отпадних вода које ће се бавити тим питањем, и то су велика улагања", рекао је Весић.

Како је додао, када је у питању градња фабрика за прераду отпадних вода, у питању су историјски кораци којима се нико раније није бавио.

Весић се дотакао и зелених површина, наводећи да се такође и на овом питању значајно ради, што није био случај раније.

"Сваки првак ће у школи засадити дрво, или јелку", навео је Весић пример.

Весић је прокоментарисао и затворене депоније у Винчи, додајући да је тиме угашен велики узрок загађења.

"Купили смо 100 аутобуса на природни гас, и стићи ће нам још, ми градимо и Метро, БГ воз, што значи да ћемо имати 80 одсто шинског саобраћаја, и то је еколошки начин", наводи Весић.