Вести

ВЕСИЋ: НОВА ВЛАДА ЋЕ БИТИ ФОРМИРАНА У ЗАКОНСКОМ РОКУ

Горан Весић, члан Председништва Српске напредне странке, је истакао да је веома важно да Влада Србије која буде формирана буде компактан тим и додао да ће влада бити кризна јер живимо у време кризе.

"У време када су завршени избори, рат у Украјини се распламсавао. Србија је трпела велике притиске због прилагођавања наше спољне политике политици ЕУ. Имали смо кризу на КиМ коју је распламсао Курти када је крајем јула покушао да уведе таблице, дакле читав низ ванредних ситуација смо имали", рекао је Весић на ТВ Хепи.

Према његовим речима, нова влада ће бити формирана у законском року, до 30. октобра.

"Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић припрема свој тим и експозе и када то буде завршила обавестиће председника наше странке и председника Републике који ће након тога заказати седницу Председништва на којој ће се СНС изјаснити о њеним предлозима за министре. То ће се десити до 30. октобра. Председник је рекао да се неће чекати последњи дан", рекао је Весић и додао да ће политика нове владе бити политика континуитета.

Весић је истакао да је важно да влада одговори на пет најважнијих изазова које је дефинисао председник Вучић, а то су: здравство, финансијска и енергетска стабилност, обезбеђивање хране и јачање војске и додао да ће влада водити рачуна да се заштити животни стандард становништва, јер имамо увезену инфлацију због раста цена у Европи.

"Пензије ће бити повећане. Већ у новембру повећање ће бити 9 одсто, а у јануару 12 одсто. Просечна пензија ће 1. јануара бити 38.000 динара, а просечна плата 40.020 динара. Завршићемо пет великих путева у наредних годину дана. Имамо више инвестиција него све друге земље западног Балкана заједно. Трудимо се да улажемо у инфраструктуру, јер је то једини начин да се преживи криза", рекао је Весић.

Весић је нагласио да Србија од почетка украјинске кризе води принципијелну политику чији се став не мења и додао да ниједног часа нисмо могли да оправдамо агресију Русије на Украјину, али да са друге стране не сматрамо да су санкције делотворно средство међународне политике, јер су нека врста казне.

"Ми се трудимо и успевамо једини у Европи да водимо принципијалну политику. Вучић никада неће урадити нешто што би отежало ситуацију нашег народа. Грађани могу да буду спокојни и сигурни. Док је он председник неће бити рата и радићемо на томе да се земља развија и расте и да грађани буду сигурни", нагласио је Весић.

Весић је истакао да је председник Вучић успео да наметне да водеће светске силе разумеју да се морају уважити легитимни српски интереси и то је историјска победа.