Вести

ВЕСИЋ: НОВА ВЛАДА МОРА ФУНКЦИОНИСАТИ КАО ТИМ

Нова влада мора функционисати као тим, јер су пред њом велики изазови попут снабдевености земље храном, енергетска безбедност и финансијска стабилност, рекао је члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић и поручио да број министарстава зависи од изазова са којима се влада суочава.

"Мандатарка Ана Брнабић прави владу према изазовима који ту владу очекују у наредном периоду, а ситуација није иста данас, као пре две или четири године. Ми смо изашли из ковида који је погодио читав свет, Европа је ушла у рат чије су последице изузетно тешке и не знамо да ли ће доћи до ескалације сукоба", рекао је Весић.

Весић сматра и да је визија премијерке Ане Брнабић да нека министарства буду подељена како би се брже обављале одређене функције и као пример навео да је наука требало већ одавно да има засебно министарство.

На питање да ли је већи број министарстава начин да се министри питају искључиво за свој ресор, док се премијерка бави политичким питањима, Весић је рекао да је свака влада политичка и да је сваки министар уједно и политичар, али да је од пресудног значаја да влада функционише као тим и да се поштује политика за коју се одлучи.

"СНС је велика странка. Наше разлике и наше аргументе треба да оставимо за страначке органе, а када наступамо јавно треба да заступамо политику владе, политику председника и политику странке", поручио је Весић.

Оценио је да нова влада неће имати одступања у ставовима и мишљењима, као што је то случај у техничкој влади, и да ће сви они који буду прихватили да буду део тима премијерке Брнабић, прихватити и обавезу да у јавности спроводе политику Владе, која ће, како је рекао, због околности бити кризна.

На питање да прокоментарише медијске натписе да у новој влади неће бити министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и министар одбране Небојша Стефановић, Весић је рекао да је то питање за мандатарку Брнабић, која ће одабрати људе са којима може да ради.

"Брнабић завршава свој експозе, када буде завршила обавестиће о томе председника који ће заказати Главни одбор и Представништво странке, а то се чекује у наредним данима, крајем недеље или почетком следеће. Тада ће јавност бити упозната са људима који ће представљати СНС у влади", навео је Весић.

Оценио је да сви у СНС треба да спроводе политику странке и председника, а нарочито када су у питању "теме над свим темама" рат у Украјини и увођење санкција Русији.

Подсетио је да Србија није подржала напад на Украјину, али и да је против увођења санкција Русији, као и да се у кризним временима искључиво залаже за националне интересе.

На питање да ли је спреман за функцију министра, Весић је одговорио да он само брани политику своје странке.

"Ја ћу ту политику бранити без обзира да ли сам посланик или сам на некој другој функцији. Свакако ми је комплимент ако ми кажете да сам спреман да браним политику странке", рекао је Весић.