Вести

ВЕСИЋ: РАДИМО УКУПНО 165 ПОСТРОЈЕЊА ЗА ПРЕРАДУ ОТПАДНИХ ВОДА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас, са градоначелником Новог Сада Миланом Ђурићем, радове на реконструкцији канализационе мреже на новосадском насељу Лиман 2, у оквиру пројекта "Чиста Србија".

Министар Весић навео је да ће реализацијом пројекта “Чиста Србија” бити урађено укупно 165 постројења за прераду отпадних вода, чиме ће више од два милиона људи добити канализацију.

"Ми ћемо у Новом Саду у другој фази урадити 97,8 километара канализације. Укупна вредност је 55 милиона евра, а у оквиру прве две фазе радимо и мање постројење за прераду отпадних вода на Ченеју", рекао је министар Весић.

Истакао је да ће бити урађено и велико постројење за прераду отпадних вода у Петроварадину, што ће бити највеће постројење у оквиру пројекта "Чиста Србија".

Другом фазом "Чисте Србије" обухваћено је девет општина, од којих се пет налази у Војводини. Овај пројекат изградње канализационе инфраструктуре и инфраструктуре за одлагање комуналног чврстог отпада, конципиран је на основу потребе за повећаном еколошком заштитом вода и земље.

Брза пруга до Суботице биће завршена до краја 2024. године

Брза пруга од Новог Сада до Суботице, односно границе са Мађарском биће завршена до краја 2024. године, што је шест месеци пре рока, изјавио је министар Весић.

"Радимо са најбољим компанијама на свету, пруга ће бити пре рока и надам се да ћемо већ од марта 2025. године моћи да се возимо брзим пругама до Суботице", рекао је министар Весић.

Министар Весић је током обиласка насеља Лиман 2 са градоначелником Новог Сада Миланом Ђурићем новинарима казао да је Србија у овом тренутку на 15 километара постављених шина за ову брзу пругу од укупно 108 километара.

"Укупно је завршено око 76 одсто радова на доњем строју и око 57 одсто радова на свим надвожњацима, подвожњацима и свему што се ради. По уговору ова брза пруга треба да буде завршена до Суботице, тачније до границе са Мађарском до средине 2025. године, а ми очекујемо да ће бити завршена до краја наредне године, односно око шест месеци пре рока", нагласио је министар Весић.

Министар Весић објаснио је да то значи је планирано да се са тестирањем возова крене већ у јануару 2025. године као и да три месеца треба за тај посао.

"Наручили смо возове за тестирање за брзу пругу, што значи да ћемо ми можда већ у марту, априлу или мају 2025. године на нашем делу брзе пруге да пустимо брзе возове и повежемо Београд, Нови Сад и Суботицу. Планирано је да се од Београда до Суботице путује сат и 12 минута, а од Новог Сада до Суботице 45 или 46 минута. Код нас у Србији се све ради по уговору када је реч о брзој прузи", истакао је министар Весић.

Министар Весић нагласио је и да је, када је реч о радовима, све усаглашено са стандардима ЕУ, подсећајући да се Србија летос апсолутно усагласила са свим стандардима и применила све директиве ЕУ када је реч о железничком саобраћају, јер смо на европским железничким коридорима и "другачије не мжемо да функционишемо".

"Брза пруга ће значајно променити и начин живота грађана у том делу Војводине. Када Мађари буду завршили свој део посла, како је договорено са Мађарима, када једном уђете у воз више нема стајања на границама, јер ће пасошке контроле бити у Београду, Новом Саду, Суботици или Будимпешти", додао је министар Весић.

Извор: Танјуг