Вести

ВЕСИЋ: СРБИЈА И ЦРНА ГОРА СУ БРАТСКЕ ДРЖАВЕ

Члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић рекао је да му је веома драго што премијер Црне Горе Дритан Абазовић долази у посету Србији, и додао да не постоје две блискије државе од Србије и Црне Горе.

"Ми смо током историје радили као две државе, а увек са истим циљем. Долазак премијера је добар знак и верујем да ће се таква сарадња наставити. Надам се и да ће у будућности бити могуће одржавање заједничких седница влада јер то би било јако корисно за обе стране", рекао је Весић.

Весић је рекао и да очекује пре или касније да Црна Гора приступи иницијативи "Отворени Балкан", где се већ налазе Северна Македонија и Албанија и да имамо још снажнији глас него сада.

"Срећан сам што је премијер Абазовић најавио потписивање уговора између Црне Горе и Српске Православне Цркве и да се на тај начин коначно стави тачка на све оно што се дешавало у Црној Гори и на покушај да се Српска црква маргинализује", истакао је Весић.

Весић је нагласио да је оно што ми као земља очекујемо јесте да се поштују права српске заједнице, јер се у Црној Гори више од трећине становништва изјашњава као Срби.

"Зато очекујемо да се српска заједница више укључи и да се престане са маргинализовањем трећине становништва", рекао је Весић.

Весић је додао да са Црном Гором имамо заједничке пројекте као што је изградња ауто-пута Србија-Црна Гора који ће бити од користи за даљи развој највише севера Црне Горе и западне Србије.

На питање шта ће да буде са Србијом која се сада налази између истока и запада, Весић је подсетио да је Србија војно неутрална земља, али не и политички неутрална.

"Део смо Европе и идемо ка путу Европске уније. Осуђујемо агресију на Украјину и то смо јасно рекли првог дана. Ми немамо ниједан проблем са Украјином, која није признала самопрозвану државу Косова и Метохије. Украјинци су наша браћа и сестре као и Руси. Из ове позиције само можемо да чекамо да се сукоб заврши што пре. Ми гласамо за све резолуције у УН које немају рестрикције и које осуђују напад на територијални интегритет, ту смо јасни. Нисмо политички неутрални само не верујемо у делотворност санкција, јер сматрамо да оне погађају обичан народ, а не оне против којих су уведене и то знамо из личног примера. Наш једини задатак је да сачувамо мир и стабилност", закључио је Весић.