Вести

ВЕСИЋ: ВЕЋИНА ВОЗАЧА НЕ УЛАЗИ У СУПРОТАН СМЕР

Због учесталих случајева вожње у погрешном смеру на ауто-путу, јутрос је почело постављање додатних саобраћајних знакова који ће возаче упозоравати да возе у супротном смеру, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

"Због учесталих случајева, за које верујем да углавном нису случајни, донели смо одлуку да поставимо још један знак како би возачи били додатно упозорени да возе погрешним смером, иако свуда већ сада постоји јасна сигнализација, постављена у складу са законом", рекао је министар Весић, гостујући на ТВ Прва.

Према његовим речима знаци су већих димензија од стандардних и на њима уз обележје за једносмеран правац, стоји и јасна порука да се вози у супротном смеру.

"На њима врло јасно пише да је то погрешан смер, али се бојим да већина која вози у погрешном смеру, то чини намерно, јер учествује у неким играма изазова. Тако угрожавају своју, али безбедност других учесника у саобраћају и то је појава са којом ћемо као друштво морати да се изборимо", рекао је министар Весић.

Одлука о постављању додатних знакова донета је одмах после случаја на ауто-путу код Обреновца, а дугорочно решење биће покривање свих ауто-путева камерама.

"Имамо и сада камере на ауто-путевима, али не свуда. Ако успемо да покријемо већи део ауто-пута камерама возачи би на дисплејевима добијали упозорење да се дешава да неко вози супротним смером на ауто-путу", рекао је министар Весић.

Министар Весић додао је да би тако могли да унапред добијају и информације о евентуалним удесима или природним непогодама, како би успорили.

Министар Весић истакао је да је то процес који ће трајати годинама јер је неопходно да се ураде пројекти, да се на тендерима набави опрема, ураде софтверска решења али ће се то, како је рекао, све радити и већ је издат налог да се припремају пројекти.

Указао је да, с обзиром на величину додатних знакова, нико неће моћи да каже да није видео упозорење.

"Надам се да ћемо успети да решимо овај проблем, иако се бојим да неки то раде свесно угрожавајући свој и туђе животе", рекао је министар Весић.

Извор: Танјуг/ТВ Прва