Вести

ВУЧЕВИЋ: КРИМИНАЛНОМ КЛАНУ ГЛАВНА МЕТА ВУЧИЋ

Председник Владе Републике Србије и председник Српске напредне странке Милош Вучевић рекао је да криминалном клану који предводи Радоје Звицер главна мета јесте председник Републике Србије Александар Вучић, као и да је забринут за његову безбедност.

Председник Вучевић рекао је, за Танјуг, да је њима проблем Србија на челу са председником Вучићем, као и да он има проблем због хапшења Вељка Беливука, протеривања кавачког и шкаљарског клана и онемогућавања мафијашима да управљају Србијом и делом региона као што је то било до 2012. године.

Како је истакао председник Вучевић, они су имали, не само криминалне активности, него су они из тих криминалних фондова финансирали и одређене политичке структуре и медије и практично себи правили потпору.

Председник Вучевић додао је да су се бавили коруптивним стварима како би контролисали полицију и тужилаштво.

"И зато је њима Вучић главна мета", навео је председник Вучевић.

Председник Вучевић напоменуо је да га више брине питање безбедности председника Србије.

"Када имате у виду чињеницу да неког попут Звицера који дневно зарађује не знам колико пара са тим шверцом наркотика, опијата и све што раде где год се већ налазе широм света, када знате да су они веома агресивни и незадовољни због политике Србије да их протера са наших простора", истакао је председник Вучевић.

Председник Вучевић рекао је да је крајње иритантно кад чујете ове из редова дела опозиције да се смеју када кажемо да све чињенице указују да питање безбедности председника Вучића мора бити подигнуто на највиши ниво.

"Смејемо се свему, смејали смо се (Роберту) Фицу, (Доналду) Трампу, све нам је смешно док се не деси неко чудо. Смејали смо се када су (Зорана) Ђинђића пресрели на ауто-путу све док се није десио онај март 2003. године када су га убили", рекао је председник Вучевић.

Према речима председника Вучевића, све је извргнуто руглу како би се наставио задатак неких.

"Видим спој мафије и дела медија које праве климу да је неко легитимна мета, али се константно спроводи дехуманизација, криминализација једног човека. Он је човек, он је овакав, он је онакав. Његово окружење је криминално, он распродаје државу, издаје државу и од таквог човека се прави легитимна мета", закључио је председник Вучевић.

Социјална станоградња битан сегмент рада државе

Председник Вучевић изјавио је, најављујући изградњу станова за социјално угрожене, да је социјална станоградња битан сегмент рада државе и локалне самоуправе када је реч о избеглим и расељеним лицима која су деведесетих година морали да напусте своје домове.

"Имам осећај задовољства и незадовољства, задовољства што то решавамо, а незадовољства што је прошло толико година да се неке ствари покрену и реше, али свакако је боље икада него никада. Уз једно извињење свим нашим сународницима који су дуго година чекали да буду стамбено збринути, и порука охрабрења да Србија има више снаге, капацитета, политичке воље да и ове ствари решава", поручио је председник Вучевић.

Пројекат "Јадар" враћен у почетну фазу, нећемо дозволити насиље

Председник Вучевић изјавио је да се пројекат "Јадар", након што је Влада усвојила одлуку Уставног суда о враћању просторног плана посебне намене за тај пројекат, налази у почетној фази и да сама одлука не говори о томе да ће рударења бити.

Председник Вучевић истакао је да просторни план посебне намене не прејудицира доношење рударских, грађевинских дозвола, нити еколошких дозвола.

Председник Вучевић додао је да студија Рио Тинта о заштити животне средине није довољна, те да ће процену радити и Министарство за заштиту животне средине.

"Они морају све из почетка да крену ако буду хтели да се баве тиме, а ми ћемо онда сви заједно, и ту позивам стручну јавност да буде укључена и да пратимо сви заједно шта је то што ће бити представљено као евентуални концепт вађења јадарита и литијума", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић нагласио је да Влада Србије није заступник интереса ниједне приватне компаније, нити друге државе.

"Мене интересује само шта је то што Србија добија, шта су економске и политичке предности за грађане Србије. То значи да ме интересује брига о здрављу људи, заштита животне средине, очувању наших потока, река, ливада, шума, ваздуха и воде", поручио је председник Вучевић.

Како је рекао председник Вучевић, држава неће пристајати на минимум, већ ће тражити максимум заштите животне средине.

"И онда да причамо и о ономе што су дефинисали као вредносни ланац, да причамо о економији, да видимо шта то доноси за привреду Србије. Значи, није питање сировине, него је питање да ли долазе фабрике и какве фабрике", рекао је председник Вучевић.

Како је рекао председник Вучевић, то је шанса за нова радна места не само за Лозницу и Крупањ, већ за целу Западну Србију.

"То доводи до већих прихода за буџет државе, то доводи до већих прихода локалних самоуправа. То значи да ће бити веће плате, пензије, да ће бити више пара да се инвестира у путеве, у културу, у социјално становање", истакао је председник Вучевић.

Председник Вучевић нагласио је да литијум, као критични минерал, представља геополитичку предност наше земље, коју треба искористити.

Председник Вучевић изјавио је да Влада неће дозволити насиље које, како наводи, најављује део опозиције након доношења Уредбе којом се пројекат "Јадар" враћа у стање пре 2022. године.

Према његовим речима, свако сме да изнесе своје мишљење, али не сме да се врши насиље.

"Нема 5. октобра, нема 6. октобра, Србија је данас далеко боља, озбиљнија, организованија и снажнија држава. Маните се глупости, борите се за вашу политику у коју верујете, ако верујете, али немојте претити било коме", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић оценио је да разговори о ископавању литијума могу да се воде са озбиљним и одговорним људима, пре свега са струком, а додао је да је опозиција та која је објавила слике судија Уставног суда, након што је донео одлуку којом је владину уредбу о стопирању пројекта Јадар прогласио неуставном.

"Скандал, где то има? А причате о демократији? Ви причате да се борите за демократско друштво. Не, ви сте и насилници који најављују и спроводе насиље. Искључиво зарад стицања политичких циљева", навео је председник Вучевић.

Председник Вучевић навео је да Србија има предност јер има "нешто што је потребно целој Европи".

"Хајде да знамо то да употребимо на прави начин. А да Србија буде боља кућа за своје становнике, да грађани буду задовољни, да људи имају веће плате и пензије, да људи боље живе, да имамо боље путеве и да чувамо наше природне ресурсе, да чувамо наше и шуме и горе и потоке и реке и језера и ваздух", навео је председник Вучевић.

Председник Вучевић рекао је да нећемо да допустимо да нас неко убеди да не треба да се развијамо.

Могућ долазак Шолца у Београд, не могу да кажем да је то сигурно

Председник Вучевић изјавио је да ће немачки канцелар Олаф Шолц вероватно у петак доћи у посету Београду, али да та информација није званично потврђена.

"Не могу да кажем да је то сигурно, али постоји шанса", рекао је председник Вучевић, упитан о незваничним најавама да ће Шолц доћи у посету Бограду и да ће тема бити литијум.

"Не видим шта је ту лоше. Па то значи да ми имамо предност у нашим рукама", рекао је председник Вучевић.

Задатак Србије је да суштински подржи младе таленте

Председник Вучевић изјавио је да је задатак државе да суштински, а не само декларативно, подржи даровите ђаке и студенте.

Председник Вучевић истакао је да не сматра недостатком то што се наша деца школују у иностранству, као и да већина њих Србију види као своју кућу.

"Када гледате нашу историју, многи најзначајнији људи у нашој историји су се школовали у иностранству, али су се враћали у Србију и радили за Србију и живели у њој", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је да школе, професори, а пре свега родитељи, који су неизоставни фактор успеха деце, имају пуну подршку државе.

Председник Вучевић навео је да ће држава радити на стварању бољих услова за рад у школама.

"Наш посао је да њихови родитељи имају боље плате, да њихове баке и деке имају сигурније пензије. Да буде боља Србија, да чувамо мир и стабилност у држави", поручио је председник Вучевић и додао да велику улогу играју и медији, који би требало више да пишу о младим талентима које Србија има.

Ускоро седница републичке и покрајинске владе и разговори са градоначелницима

Председник Вучевић најавио је да ће бити одржана заједничка седница републичке и покрајинске владе, наводећи да то нису "супротстављени табори" већ јединствен политички спектар.

Председник Вучевић рекао je да ускоро очекује и разговоре са градоначелницима, али и разговоре са градоначелником Београда Александром Шапићем.

"Мислим да је природно да председник Владе и градоначелник главног града заједно договоре најважније ствари, најважније пројекте за главни град који подржава и држава, али и са градоначелницима Новог Сада, Ниша, Крагујевца, али и председницима општина у мањим срединама. Нико није мање битан за Србију", навео је председник Вучевић.

Председник Вучевић најавио је да ће почетком августа бити обележена годишњица погрома Срба у акцији "Олуја", након тога 100 дана владе и затим бројне посете.

Говорећи о обележавањима годишњица помена, председник Вучевић напоменуо је да је на помену у Поточарима у фокусу била Србија и њен председник Александар Вучић, као и да су то биле најчешће изговаране речи.

Председник Вучевић истакао је да у Сребреници има саосећања према боли коју има бошњачко-муслимански народ, али да ту нема бола и саосећања са српским жртвама.

"Када смо ми давали помен страдању Срба у том средњем Подрињу, у Братунцу, нема никога. Нико се не саосећа са српским жртвама. Ми сами морамо да оплакујемо и молимо се за покој душа наших сународника који су страдали, али ако је нешто добро у свему томе, онда је добро да смо се ми пробудили и призвали памети и савести да не заборављамо наше жртве и наше људе", рекао је председник Вучевић.

Нема заокружене европске приче без Западног Балкана

Председник Вучевић изјавио је, говорећи о чланству Србије у ЕУ, да нема заокружене европске приче без Западног Балкана и поручио да ће Србија наставити да ради све што је до ње, да се развија, спроводи реформе које су у њеном интересу, али да остане слободна и независна држава.

"Од Брисела исто тако зависи да ли жели или не жели проширење. Ми би желели да се прикључимо ЕУ не зато што имамо неке снажне емоције ка ЕУ, не мислим да је ЕУ питање емоција, немају ни они међусобно претеране емоције већ имају политичке и економске интересе. Када то поставимо на рационални ниво онда видимо зашто је наш циљ да будемо чланице ЕУ", навео је председник Вучевић.

Иако је било безброј датума у протекле 24 године када би Србија могла да буде примљена у ЕУ, председник Вучевић рекао је да Србија треба да ради на свом циљу и да план раста који треба да буде усвојен до краја лета у Влади Србије искористи паметно за развој државе.

Како је навео председник Вучевић, брзина евроинтеграција не зависи само од Србије, истакавши да се већ три године чека на отварању новог кластера.

"Ако можемо да добијемо зелене линије коридора за пролазак кроз границе за наше камионе без задржавања, ако можемо око аутомобилске индустрије да добијемо исту категоризацију као што се производи у ЕУ, то су предности за нашу државу, а ови процеси нека иду својим током и надам се да ће бити успешни, радићемо да буду успешни", поручио је председник Вучевић.

Не очекујем промену политике Сједињених Америчких Држава према Косову и Метохији

Председник Вучевић изјавио је да ко год да победи на америчким изборима, не може да се очекује драстична промена политике Сједињених Америчких Држава.

Председник Вучевић то је рекао на питање да ли промене у Бриселу и евентуалне промене у Вашингтону након избора могу да утичу на преговоре Београда и Приштине и на понашање премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, и додао да се оба кандидата (Доналд Трамп и Џозеф Бајден) кандидују за свој последњи мандат, као и да су спремни да доносе теже или важније одлуке.

"Од састава ЕК не очекујем велике промене, чињеница да долази естонска премијерка на чело Министарства за спољне и одбрамбене послове, мислим да ће то појачати анти руски наратив и тврђу политику", оценио је председник Вучевић.

Председник Вучевић сматра да Курти до избора на Косову и Метохији неће одустати од своје агенде, и додао да не види никакав помак осим страха да Курти хоће да увуче Србију у сукобе и протера Србе са Косова и Метохије.

Председник Вучевић рекао је да има снажних аргумената и за и против да Срби учествују на изборима на Косову и Метохији, истакавши да је то врло тешка одлука која треба да буде донета.

"Видели сте око пописа, добар део Срба на северу није учествовао у попису на Косову и Метохији. Немогуће је да Звечан има 100 становника, видите да су Срби на северу бојкотовали попис, у Грачаници су учествовали", навео је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је да је највећи притисак пре свега на северу Косова и Метохије јер је ту најхомогенија српска заједница, и зато што је север Косова и Метохије примарна мета Куртију у етничком чишћењу.

Председник Вучевић напоменуо је да је српска заједница изложена бројним притисцима у региону, и додао да се води антисрпска политика у региону, а Србија оптужује да је она агресор и фактор нестабилности у региону.

"Ми две и по године слушамо да ћемо неког да нападамо, да се спремамо за неке ратове. Две и по године причамо да не идемо у никакве ратове, не спремамо се, јачамо војску да нас нико не нападне, не да бисмо ми неког напали. Ми смо ти који молимо све да се сви проблеми и отворена питања решавају кроз процес дијалога, разговора", закључио је председник Вучевић.

Извор: Танјуг