Вести

ВУЧЕВИЋ: СРБИЈА ЈЕ НЕЗАВИСНА И СУВЕРЕНА ДРЖАВА

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић изјавио је да је Србија изложена озбиљним притисцима и другим видовима конвенционалног и неконвенционалног општења.

Поводом привођења и саслушања бившег потпредседника Српске листе Милана Радоичића, након прошлонедељног инцидента који се догодио у селу Бањска на северу Косова и Метохије, министар Вучевић рекао је да је Србија правна држава и да је терет доказивања на надлежном тужилаштву.

"Државни органи покренули су процедуру у складу са законом, као и у случају сваког другог грађанина који би се нашао у сличној ситуацији. Оно што смо најавили да ћемо радити као држава, као Србија, је да ћемо утврдити све чињенице које су нама доступне", истакао је министар Вучевић.

Министар Вучевић додао је да ће се видети шта ће предистражне, евентуално истражне радње утврдити.

Како је навео, премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију сада није мета Милан Радоичић.

"Њима је Радоичић био мета у смислу физичке ликвидације као и сви они Срби који су се нашли у околини манастира Бањска 24. септембра, а крајњи политички циљ јесте државно руководство Србије и председник републике", сматра министар Вучевић.

Према његовим речима, не треба се бавити тиме какав утисак Србија оставља на Запад или Исток, већ се треба бавити утврђивањем чињеница.

"Изложени смо озбиљним политичким притисцима, да не кажем уценама, да не кажем другим видовима конвенционалног и неконвенционалног општења према нашој држави, једна суверена и независна држава доноси одлуке у складу са својим уставом и законима, а не да би се неком допала", поручио је министар Вучевић.

Начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић гостујући у емисији "Таковска 10" изјавио је да Војска Србије, када се ради о копну, нема никаквог ограничења везано за снаге, број људи и све остало, као и у било ком другом делу Србије.

Указао је да јавност често нема довољно информација о Копненој и Ваздушној зони безбедности, које су успостављене као тампон зона Војно-техничким споразумом 1999. године, од када се, међутим, десило више релаксација.

Што се тиче ваздушног простора, Мојсиловић каже да зарад добрих односа на терену правовремено упућује информацију команданту Кфора да ће припадници Војске Србије летети у том простору, иако то од 2015. године није обавеза Београда.

Упитан шта се дешавало током сукоба у Бањској, рекао је да нису постојали индикатори који указују да ће се нешто крупно и тако компликовано десити, и да је стање било редовно.

Међутим, додао је Мојсиловић, током јутра 24. септембра почеле су да стижу информације о дешавањима, повређенима, успостављен је контакт за командатном Кфора, сазван је састанак на којем су присуствовали и министар одбране и директори агенција.

"Ступили смо у контакт са врховним командантом. Он је на основу предлога за употребу и ангажовање дела Војске Србије прихватио и донео одлуку. Ја сам као начелник Генералштаба добио задатак - у потпуности ставити под контролу Копнену зону безбедности и у пуном капацитету обезбедити административну линију превентивним размештајем дела снага Војске Србије. То је наређење које је добила Војска Србије 24. септембра", навео је Мојсиловић.

Напоменуо је да то наређење није необично и у складу је са дешавањима на терену, са оним шта смо ми предвиђали, да криза може да се прелије и ескалира, јер је дошло до употребе ватреног оружја на делу територије Косова и Метохије.

"То није била пуна борбена готовост Војске Србије", нагласио је Мојсиловић.

Што се тиче тренутног стања, Мојсиловић каже да је оно у војничком смислу стабилно, али је као такво непредвидљиво и оптерећено безбедносном кризом на територији Косова и Метохије, које лако може да се прелије на део територије централног дела Србије, односно на Копнену зону безбедности.

Када је реч о приказаним снимцима и наоружању у Бањској, Мојсиловић је рекао да оружје није дошло из Војске Србије, и да се на снимцима види наоружање и опрема којим располажу сви у региону.

"Требало би много више елемената да би неко довео у везу Војску Србије", рекао је Мојсиловић.

И министар Вучевић је указао да приказани снимци не доказују баш ништа, пошто се такво наоружање може приметити код готово свих војски и полиција у на простору бивше Југославије.

Министар је додао да од 1999. године до данас није било никаквог кршења нити са стране Кфора, нити са стране Војске Србије, и да се комуникација одвија од највишег нивоа до јединица које се срећу са својим колегама мисије НАТО-а.

"Да Војска Србије, Министарство одбране добије наредбу од врховног команданта да се вратимо на Косово и Метохију као део територије Републике Србије у складу са нашим уставом и међународним јавним правом, ми би тај задатак извршили, али и тада би се јавили Кфору да крећу такве активности Војске Србије. До данас нисмо Богу хвала морали да доносимо такве одлуке и Србија чини све да до те одлука не дође ни у будућности, већ да се тражи политичко решење", поручио је министар Вучевић.

Извор: Танјуг/РТС 1