Вести

ВУЧИЋ: АУТО-ПУТ Е-80 НИШ - ПЛОЧНИК БИЋЕ ВЕЛИКИ ПОМАК ЗА НАШУ ЗЕМЉУ

Код петље Мерошина свечано су почели радови на изградњи ауто-пута Е80 Ниш - Мердаре од 76,3 километара, на првој деоници од Ниша до Плочника, у присуству председника Републике Србије Александра Вучића.

Вучић је истакао да ће тај ауто-пут бити спас, пре свега, за Прокупље, Куршумлију, Блаце и тај део земље.

Вучић је рекао да би деоница ауто-пута до Прокупља требало да буде готова за око две и по године.

"Ово је веома сиромашан крај, који се са ауто-путем подиже. Веома је важно што ћемо овде изградити ауто-пут", нагласио је Вучић и додао да ћемо се тако боље повезати и са Приштином и Грачаницом.

Ово је велики помак за нашу земљу, нагласио је Вучић и захвалио ЕУ на финансијској помоћи за тај пројекат.

"Умемо да поштујемо новац који добијамо бесплатно - 40 милиона евра поклона од ЕУ само за ову деоницу. Много хвала свим пореским обвезницима ЕУ", поручио је Вучић.

Почетку радова присуствује шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре, министар грађевинарства Томислав Момировић, директори Коридора Србије и Путева Србије, Александар Антић и Зоран Дробњак и други.

Вучић је у разговору са Жиофреом рекао да је први пут о том пројекту разговарао још 2013. године са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Вучић је рекао да ће ауто-пут допринети и успостављању ближих односа са Албанцима, као и да ће пуно значити за Србе у Косовском поморављу и Сиринићкој жупи.

"Ово је "пут спаса" за наш народ из Грачанице који ће у најкраћем могућем времену моћи да дође до централне Србије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће ауто-пут од Ниша до Прокупља бити готов за две и по године.

"За само неколико година биће готов ауто-пут од Ниша до Мердара, а до Прокупља за 2,5 године. И стизаће се за 45 минута од Ниша до Мердара, а до Прокупља за 15 или 16 минута лагане вожње кроз прелепе пределе Топлице и то најмодернијим ауто-путем који ће заменити магистралне путеве", нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да се у Србији тренутно гради 10 ауто-путева и брзих саобраћајница.

"Не стидим се да то кажем - ми ћемо морати да градимо у будућности неупоредиво боље односе са Албанцима и о томе морамо да размишљамо и градимо инфраструктуру за то. Моћи ћемо да имамо одлично тржиште и у Тирани и Приштини за наше производе, а оно што не производимо моћи ћемо да купујемо јефтиније и смањујемо трошкове наших компанија", навео је Вучић.