Вести

ВУЧИЋ: ДА САЧУВАМО МИР И ДА ГУРАМО СРБИЈУ НАПРЕД

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће држава уложити значајни новац у обнову локалних и регионалних путева на територији општина Ивањица, Ариље, Пожега и Косјерић.

"Колико видим, путеви су вам све", рекао је председник Вучић током обиласка породичне фирме за производњу садница, откуп и прераду јагодичастог воћа "Флорива" у селу Радаљево код Ивањице.

Председник Вучић додао је да је његов посао да разговара са свим грађанима и да ни не зна, када му неко прилази на улици, за кога је тај политички опредељен.

"Даћемо значајне паре, највеће паре до сад за Ивањицу, али морамо да видимо и за Ариље, Пожегу и Косјерић, за све читири општине, да поправимо локалне и регионалне путеве", рекао је председник Вучић.

Председник је најавио да ће данас обићи и Голију која је туристички све интересантнија, како би видео да ли држава може ту нешто да помогне и уложи.

Председник Вучић подсетио је да ће кроз Ивањицу проћи ауто-пут ка Црној Гори и додао да је деоница Ивањица-Сјеница најтежа деоница, тежа од деонице Дуга Пољана-Бољаре на граници са Црном Гором.

"Сада се мучимо са градњом тунела Муњино брдо (на деоници Прељина-Пожега), због компликоване геодезије у тунелу", навео је председник Вучић.

Председник Асоцијације произвођача малина и купина у Србији Добривоје Радовић, председнику Вучићу уручио је захвалницу у име малинара зато што је, како је рекао, држава испунила све што је обећала малинарима.

Радовић је рекао да је Ивањица добила 250 трактора са механизацијом, минерално ђубриво и друго.

Председник Вучић узвратио је да зна да посао са малинама није лак, и да малинари никад нису задовољни ценом, али да је она сада таква да би било срамота рећи да није добра цена малине.

Признао је да када је био млађи, никако није волео да једе малине, али да их је са годинама заволео, те да би сада "само њих јео".

"Што би рекли, свако је у младости био левичар, а после је постао мало паметнији", нашалио се председник Вучић.

Наводећи да први пут долази у посету Ивањици као председник, председник Вучић је у разговору са мештанима обећао да ће држава помоћи изградњу неколико локалних путева који су важни за мештане у том крају.

Велики проблеми са обезбеђивањем дизела, али и бензина

Председник Вучић изјавио је да имамо велике проблеме са обезбеђивањем довољних количина горива, пре свега дизела, али и бензина, за потребе наших грађана.

Председник Вучић је током посете селу Радаљево код Ивањице одговарајући на питање новинара у вези са протестима у Холандији и Немачкој због енергетске кризе, рекао да то само показује колико нас тешка криза чека, као и да се те земље припремају за кризу.

На питање о цени горива и других енергената, председник Вучић рекао је да ми пратимо два нивоа цене, један сирове БРЕНТ нафте, где је цена нешто пала са 113 на 104 долара по барелу, али да још више пратимо котацијску цену, по којима компаније продају нафту Медитерану.

Виша је цена посебно због недостатка дизела, додао је председник Вучић.

"Имамо ту пуно проблема, јер ако не допустите вишу цену нећете имати дизел и власници ће затварати пумпе као што се сада дешава у Хрватској, али ми разумемо то, пошто имамо исте проблеме", навео је председник Вучић.

Рекао је да уколико се не буде повећавала цена сирове нафте, неће моћи да расте ни котацијска цена и онда неће бити даљег поскупљења, али да то не зависи од нас.

Председник Вучић указао је да Србија готово да нема ни мало домаће нафте и подсетио да НИС није у већинском власништву државе.

"Додатни проблем са нафтом је што готово 100 одсто од онога што прерађујемо у рафинерији у Панчеву, у дизел и бензин, шаљемо другима, у Босну и Херцеговину око 30.000 тона, за Републику Српску 22.000 и у Бугарску и Румунију. Тако да нећемо имати за извоз, имамо озбиљне проблеме са количинама, пре свега, дизела али и бензина. Зато смо и зауставили на седам дана извоз дизела да бисмо имали довољно за људе у Србији. Гледамо да се не повећава цена да би штитили примања људи и да би била нижа инфлација, али то не зависи од нас", рекао је председник Вучић.

Рекао је да је цена гаса данас, иако је јул, 1.730 долара за 1.000 кубика гаса на ТТФ берзи, што је више од 2.100 долара када се плате посредници и транспорт.

"Цена струје је сада на берзи 360 евра по мегавату, а ми је у Србији (домаћинства) плаћамо око 41 мегават, а индустрија 75 мегавата - они који немају посебне уговоре. Нисмо повећавали ни цену гаса. То је нереално ниска цена гаса и за домаћинства и предузећа, тако да сваки дан који прође а да немамо велике хаварије и искључења пуно значи. Сваки дан који прођемо добро до 31. марта штиклирам, јер значи да смо спасени", навео је председник Вучић.

Рекао је да се предузимају напори да можемо да издржимо зиму без великих проблема.

Никад нисмо имали повећање пензија од 19 одсто

Председник Вучић најавио је повећање пензија за око 19 одсто, почев од новембра, и навео да ће држава настојати да током зиме буде издвојено и за једнократну помоћ, али да то зависи од стања у државној каси.

"Гледаћемо да већ од новембра имате повећање пензија, закључно са јануаром, у висини од око 19 одсто, готово 20 процената. Никада толико повећање пензија нисмо имали", рекао је председник Вучић обраћајући се грађанима Ивањице, уочи састанка са председницима општина Моравичког округа.

Нагласио је да се не ради о једнократној помоћи, већ о нечему што је за стално.

Поједини окупљени су га упитали шта је са једнократном помоћи за пензионере, на шта је председник Вучић, у шали, констатовао да "када је неко рекао да Србину није могуће угодити, мора да је Ивањицу посетио".

"Прошли пут када сам посетио Ивањицу речено ми је - што причаш само о једнократним мерама, сада када кажем добијате за стално 20 одсто повећање, питате ме шта је са једнократном помоћи. Никада не можете да задовољите жеље људи", рекао је председник Вучић.

Председник је рекао да ће држава гледати током зиме да буде и једнократне помоћи, али да најпре мора анализирати државну касу.

Пет милиона евра улагања у Ивањицу

Председник Вучић најавио је, у обраћању грађанима Ивањице, улагања од пет милиона евра у путну инфраструктуру те општине.

Председник Вучић рекао је да ће разговарати о Ариљу, Косјерићу, Пожеги и Ивањици и најавио скору посету Ариљу.

"Добили смо захтев од општине на 1,75 милијарди динара, односно око 15 милиона евра да уложимо у путеве. Рекли су да су путеви највећи проблем. Уложићемо, најпре, у главну улицу после 30 година обећања. Те радове ћете видети још током овог месеца", рекао је председник Вучић.

У тај пројекат биће уложено укупно 1,5 милиона евра.

"Пре краја године уложићемо укупно пет милиона евра у путну инфраструктуру Ивањице", прецизирао је председник Вучић и додао да ће радови кренути одмах.

Подсетио је да држава са кинеским партнерима ради на пројектовању ауто-пута Пожега-Ивањица, те Ивањица-Дуга Пољана-Бољаре.

"То ће бити највећа промена за Ивањицу, бићете на свега сат и по од Београда. Следеће године завршавамо ауто-пут до Пожеге, па идемо даље ка Ариљу, и ка црногорској граници", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић указао је и да предстоје велики проблеми на зиму.

"И најозбиљније земље у Европи већ ускраћују топлу воду, гас, зато што су озбиљни људи тамо. Код нас док те нешто не задеси, ништа не предузимаш. Радимо на томе да буде довољно нафте, гаса, струје. Али биће много тешка зима по нашу земљу, и зато молим да будемо јединствени као народ", рекао је председник Вучић.

Истакао је да су ти проблеми увезени због светског сукоба.

"Није то локални сукоб, како неки покушавају да прикажу. Тамо сви против свих ратују и неће доћи брзо до мира, јер нико неће да попусти и свако се нада да порази другу страну", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да је, пошто је ситуација таква, наше да се уздамо у себе, чувамо мир, јединство своје земље и бринемо о њој.

"Биће великих притисака на нас и око Косова и Метохије, али и санкција. Ми ћемо да чувамо мир, али ћемо да чувамо и своју слободу да самостално и независно доносимо одлуке, да можемо да кажемо да имамо државу која доноси одлуке само у интересу својих грађана", поручио је председник Вучић.

Председник је најавио и већа улагања у политику наталитета, више новца за новорођену децу, мајке и више права за породиље.

Људи ће осетити значајне помаке

Председник Вучић рекао је да ће становници Ивањице видети и осетити значајне помаке за њихову средину, наглашавајући да је пет милиона евра за путну инфраструктуру велика свота.

Председник Вучић рекао је, на питање колико је важна његова посета Ивањици и Моравичком округу, с обзиром да је помињао инвестиције, да се у тај крај не може довести велика фабрика.

"Овде раде Јавор Матис, Метал Кениг, дрвна индустрија. Треба да улажемо у туризам, пољопривреду, јер овде добро раде са малинама и кромпиром", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да су људи вредни и способни и да траже највише путеве, и поновио да ће ове године држава инвестирати пет милиона евра у путну инфраструктуру.

"Знате ли шта је за Ивањицу да у овој години потрошимо пет милиона евра само на путеве?", упитао је председник Вучић.

Указао је на сушару у Ариљу, за коју је рекао да је озбиљна фабрика која се успоставља са Мађарима.

Навео је да им је важна обилазница око Пожеге, и да треба решити проблем са депонијом.

Истакао је да треба да се реши питање Голијске реке.

Подсетио је да је у Сврачково уложено 30 милиона евра, и да је то највећа кумулација воде, која треба да буде готова за три године, и која ће снабдевати пола милиона људи.

Неки у ЕП покушали да се прекину преговори Србије и ЕУ

Председник Вучић изјавио је да је било покушаја појединих посланика у Европском парламенту да се изгласа одлука о прекиду преговора Србије у приступању ЕУ.

"Нама је драго што то није изгласано, јер би било погрешно да јесте. Хвала већини европосланика који то нису изгласали", рекао је председник Вучић одговарајући на констатацију новинара да је посланичка група Зелених у ЕП поднела амандман на резолуцију о Србији, да усклађивање са санкцијама Русији не би био услов за наставак преговора са ЕУ, већ за напредак у тим преговорима.

Председник Вучић додао је да би свако требало да ради свој посао.

"Ако мисле да треба некога да молимо за нешто - нећемо. Ви радите свој посао, ми ћемо свој. Ми имамо своје интересе, важно је да Србија буде на ЕУ путу, али и да има своју слободу и да размишља о својим виталним националним инетересима", рекао је председник Вучић.

Указао је да онај ко не разуме специфичну позицију Србије, не жели добро ни ЕУ, ни Србији, што је, како је рекао, питање за ширу политичку расправу.

Навео је и да је са многима данас у свету немогуће разговарати.

"Воз је кренуо из станице, лудило је кренуло, сви су у рату и не можете да разговарате са њима. Са некима можете, и са њима разговарате, али са неким не можете", рекао је председник Вучић.

Нико неће да увезе дизел због ограничене цене

Председник Вучић рекао је да се Србија суочава са проблемом да нико неће да увезе дизел код нас због ниских цена које контролише држава.

Председник Вучић рекао је да имамо сличан проблем као Хрватска по питању нафте, као и да смо ми то решили за сада повећањем цене горива претходне недеље.

"Решили смо повећањем цена претходне недеље, да неко почне да увози овде дизел. Рафинерија у Панчеву прерађује комплетну сирову нафту, па за Републику Српску иде 22.000 тона, и прекинули смо извоз на седам дана, затим 9.000 или 9.000 тона иде за Босну и Херцеговину, затим за Бугарску и Румунију", рекао је председник Вучић.

Истиче да нико неће код нас да увезе дизел због ниске цене, коју држимо да би спречили инфлацију.

Председник Вучић рекао је да ће бити тешко све то издржати финансијски током зиме и да ће друге земље вероватно то решити тако што ће повећати свој јавни дуг на више од 100 или чак 200 одсто БДП-а.

То су размере катастрофе, рекао је председник Вучић.

Навео је да је гас сада 1.730 долара за 1.000 кубика на тржишту, али уз трошкове 2.100 или 2.200 долара, иако је лето.

Додао је да се на зиму може очекивати да оде и до 5.000 или 6.000 долара за 1.000 кубика.

Ако рачунамо да буде у просеку у зимским месецима 4.000 евра на тржишту, а треба нам 15 милиона дневно, биће нам потребно за четири месеца око шест милијарди евра, што је скоро половина нашег буџета, истакао је председник Вучић.

Када је реч о струји, рекао је да сада домаћинства плаћају 41 евро по мегават сату, док је на берзи 368 евра.

Председник Вучић рекао је да смо сада на јединственом европском тржишту струје где је цена девет пута већа него код нас и да би повећање струје био удар на џеп грађана.

Рекао је да ако бисмо повећали цену струје шест, седам или осам одсто не би било страшно али да ништа не би значило, док би, на пример, повећање од 100 одсто било превелико за сиромашне који не би могли то да плате и да би инфлација отишла у небеса.

"Покушавамо да купујемо форварде за струју, али да избегнемо да не могу да се позивају на вишу силу у случају да не могу да испоруче", навео је председник Вучић.

Рекао је да смо данас увезли 3.100 тона угља, а да нам је потребно зими 100.000 тона угља дневно.

"Нема логистике, све возове смо похватали и не може, молимо Кинезе да нам барже довуку до Констанце, организовали смо 20 баржи и сада купујемо још 30 да би могли да превозимо до Обреновца по 40.00 до 45.000 хиљада тона на дневном нивоу колико је потребно временски на тој релацији", рекао је председник Вучић.

Није тачно да ћу се састати са Куртијем у Бриселу

Председник Вучић изјавио је да није тачно да је договорен његов састанак са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Председник Вучић рекао је, одговарајући на питање новинара да ли су поруке из Приштине које стижу о том наводном састанку тачне и када би, уколико је тачно, до тог састанка могло да дође, да то није тачно и да га нико није ни питао чак у вези тога.

"То није тачно, нико ме није ни питао чак. Ја не бежим ни од једног састанка, углавном је он бежао са састанака, ја не бежим од састанака", рекао је председник Вучић.

Радоичић живи на Косову и Метохији, шта је спорно?

Председник Вучић нагласио је да не разуме какву је поруку Милан Радоичић хтео да пошаље тиме што је обавестио да се вратио у Лепосавић истичући да он живи на Косову и Метохији и да као грађанин Србије може да бира где ће да живи у својој земљи.

Председник Вучић то је рекао одговарајући на питање ТВ Н1 какву по његовом мишљењу Милан Радоичић шаље поруку тиме што је поручио да се вратио у Лепосавић, а с обзиром да се ради о "контраверзном бизнисмену који је заједно са Звонком Веселиновићем стављен на црну листу САД због веза са транснационалним организованим криминалом".

Председник Вучић прво је упитао да му се појасни синтагма "контраверзни бизнисмен".

"Шта вам значи та синтагма. Јел' попут Шолака мислите, вашег власника за којег радите, контраверзног бизнисмена чије чланове породице хапсе и то који нису на листи белосветских сила, већ их хапсе надлежни органи у овој земљи. Шта значи то контраверзни бизнисмен", упитао је председник Вучић.

Председник додаје да не разуме Радоичићеву поруку и да га није ни брига каква је порука.

"Шта ме брига каква је порука, питајте њега каква је. Кажу сликао се у Лепосавићу и рекао да се вратио. Па да, он живи на Косову и Метохији, шта је спорно", наводи председник.

Председник Вучић пита да ли би да протерају Радоичића са Косова и Метохије или он треба да живи негде друго.

"Мање вам смета у Београду, више вам смета у Лепосавићу. Шта је смисао морате да ми кажете, морам да разумем шта је то што желите да чујете од мене. Мени је свеједно, може да бира где ће да живи и у Лепосавићу, Митровици, Београду, Новом Саду, где год хоће може да живи, то је његова приватна ствар. Грађанин Србије је, сутра може да дође у Ивањицу, где год хоће", додаје председник.

Како је рекао, није схватио смисао питања, али је сигуран, како је рекао, да је уперено против Србије и њених интереса.

"Знам да је нешто против Србије, не знам тачно шта. Или против њених интереса, у то сам сигуран, али шта је тачно не могу да докучим. Биће да сам глуп, што није страшно, само никако не схватам шта је у свему томе ваш интерес", рекао је председник Вучић.

У плану градња ски центра на Голији, канализације на Копаонику

Председник Вучић изјавио је да ће Ивањица за обнову путева одмах добити око пет милиона евра, а Ариље четири милиона, као и да се планира градња скијашког центра на Голији и канализације на Копаонику.

Председник Вучић рекао је да ће бити много улагања, а пре свега у путеве.

Навео је да ће, Косјерић средства за радове на главној улици и око 700.000 евра за још један пут важан за грађане.

"У Сјеници напредују радови на школи, а ускоро креће да се ради и Дом здравља који ћемо де факто претворити у општу болницу, као што ћемо болницу у Новом Пазару да претворимо у клинички центар", навео је председник Вучић.

Додао је да у Рашкој ускоро креће обнова основне школе за шта се издваја три милиона евра.

"Разговарали смо и о другим инфраструктурним пројектима, као и да кренемо ускоро да радимо канализацију на Копаонику и решимо тај проблем. Такође, причали смо о даљем јачању наших далеководних и нисконапонских мрежа и замени дрвених стубова бетонским, као и о чишћењу растиња пре зиме. Разговарали смо и око могуће изградње скијашких центара на Голији у будућности, као и набавци гаса", навео је председник Вучић.

Рекао је да држава покушава са Кинезима да убрза што више градњу ауто-пута.

Већ у наредних месец дана ће грађани моћи да виде реализацију овог што смо договарали, рекао је председник Вучић.

Најавио је да ће у марту почети и изградња обилазнице око Пожеге у вредности од 4,8 милиона евра и додао да грађанима Пожега обилазница чак више значи од самог ауто-пута.

Идуће зиме у Ивањици мање проблема са електромрежом

Председник Вучић рекао је да је данас са руководством Ивањице разговарао о електроенергетским проблемима, да се они решавају и да се предузмају мере како би стање било много боље него што је било прошле зиме.

"Овде су представници ЕПС-а, ЕМС-а, ОДЕС-а и добили су налоге да чисте растиње, а у Ивањици сада има већ 90 посто бетонских стубова, па ће мање да падају", рекао је председник Вучић одговарајући на питање локалног медија да ли је тема састанка са руководством општине Ивањица, поред путева и инфраструктуре била и санација електроенергетске мреже јер је током зиме било великих проблема.

Председник Вучић рекао је и да за годину дана не може све да се реши, али да се чини све како би ситуација била неупоредиво боља.

Председник Вучић оценио је и да је Ивањица највише осетила проблеме са првим леденим и мокрим снегом прошле зиме када је једино то место због хаварије 36 сати било без електричне енергије.

"Имамо проблем када се завеју путеви, због неприступачних терена, велика је општина, а мали број становника", напоменуо је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да се данас разговарало и о томе да се и у Ариљу, Косјерићу, Пожеги уклони растиње да не би угрожавало високонапонску и нисконапонску мрежу.

Председник Вучић рекао је да су зато позвани представници ових општина како би се говорило о томе шта треба да се уради.

Додао је и да он не може сваки дан све да проверава, али да то учини после месец или два дана.

Ситуација на Косову и Метохији сувише озбиљна за шале неозбиљних људи

Председник Вучић поручио је да је Србији потребан мир, а не сукоби, а поводом опаски на рачун видео поруке потпредседника Српске листе Милана Радоичића, упитао је коме то смета што је он на северу Косова и Метохије и упозорио да је ситуација на Косову и Метохији сувише озбиљна да би неозбиљни људи правили шале и поређења Радоичића са Зеленским.

Председник Вучић тако је одговорио на констатацију новинара да Здравко Понош каже да је одговор Србије на Куртијеве провокације то што Радоичића покушава да представи као Зеленског, и упитао:

"А, где би то требало да буде Радоичић који је са Косова и Метохије"? Или бисте већ желели да наш одговор буде да наредимо људима са севера Косова и Метохије да се повуку у централну Србију? Да ли је то одговор политичара из опозиције", упитао је председник Вучић.

Додао је да је то где је Радоичић, на Косову и Метохији или негде другде у Србији, његова приватна ствар, ни нема нити ће имати везе са државом.

"Да ли вам смета да је неко у кући, на свом огњишту? Хоћете да га протерате? Зато сте хвалили Радоичића у појединим медијима у Србији? Да ли желите да протерате Србе са Косова и Метохије", рекао је председник Вучић.

Поручио је да је Србији потребан мир, а не сукоби, и треба јој да се развија, да у свим местима, као у Ивањици коју је данас посетио, има људи који су срећни што могу добро да раде и пристојно зараде.

"Ниједан рат у 20. веку нисмо прескочили, осим 1908. године. Ајде да прескочимо нешто, да сачувамо мир и гурамо земљу напред, а не да размишљамо да је могуће ратом или војним средствима нешто постићи. Што не значи да ћемо дозволити прогон и убијање нашег народа, већ да је наше опредељење да чувамо мир", рекао је председник Вучић.

Али, тешко је неозбиљним људима, озбиљно одговорити, додао је председник Вучић.

Констатацију новинара да је у јучерашњем издању листа Данас Небојша Стефановић упоређен са Зораном Ђинђићем, те како то тумачи, председник Вучић није желео да коментарише.

"Нека пише ко шта хоће у штампи, ваљда људи морају да продају новине, јер ако не напишу лоше о мени, не могу да продају новине. Ако случајно нема Вучића, то чита скоро па нико, али ако неко убаци да ће да ме убију, вешају, онда може неко да прочита. А, о њима, неку идеју, то ником не могу да продају. Баш ме брига шта пишу у новинама", рекао је председник Вучић.