Вести

ВУЧИЋ: ГОЛИЈА ЋЕ БИТИ ЈЕДНО ОД НАЈЛЕПШИХ МЕСТА ЗА СКИЈАЊЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је Голију и најавио да ће држава наредне године предвидети средства за пројекат изградње скијалишта на тој планини, али да претходно мора да се развије путна, електро и друга инфраструктура, као и да се доведе неки велики хотелски ланац.

Председник Вучић је у близини места Одвраћеница присуствовао презентацији пројекта развоја туризма на Голији и том приликом истакао да то место има велики туристички потенцијал, пошто има можда најлепшу природу у земљи.

Ово може ускоро да нам буде туристички вредније и од Копаоника и Златибора, рекао је председник Вучић.

На представљању пројеката речено је да би на тој планини могла да се направе чак три скијалишта и да ће када буде готов ауто-пут моћи да се стигне од Београда до Голије за само два сата, по чему би то скијалиште било једно од ретких у свету које се налази тако близу ауто-пута.

Председник Вучић питао је директора Скијалишта Србије Дејана Ћику колико је потребно новца за пројекат изградње скијалишта и добио одговор око 35 милиона евра.

Председник је поручио да припреме пројектну документацију, а да ће држава испланирати потребна средства за тај пројекат идуће године и додао да, ипак, није реално да сама градња почне пре 2024. године.

За почетак, рекао је Ћика, би било изграђено скијалиште са жичаром за превоз 1.000 скијаша на сат.

Председник Вучић рекао је да треба скијалиште повезати са будућим ауто-путем, који ће проћи на свега 15 минута од места где ће се налазити ски центар.

На Голији би могло да се изгради 64 километара скијашких стаза.

Председник Вучић поручио је да ће видети да се нађе неки познати хотелски ланац присутан у Србији да отвори хотел на Голији и да на свему томе мора истовремено да се ради, пошто скијалиште неће имати никаквог смисла ако не буде постојала одговарајућа инфраструктура.

Председник Вучић додао је и да би инсталације за гас требало довући што ближе Голији.

Председник је питао представника кинеских извођача на градњи ауто-пута од Прељине до Пожеге када ће та деоница бити готова и добио одговор до краја јула наредне године.

Председник је поручио да морају да повећају радну снагу на градилишту ако мисле да заврше у том року и да би пуно значило да се тај ауто-пут отвори до 1. августа 2023. године пошто ће још бити у току летња сезона.

Такође, поручио је Кинезима да убрзају и реализацију пројекта градње ауто-пута ка Брзој Пољани.

Голија ће бити чудесно место и биће једно од најлепших места за скијање, додао је председник Вучић.

Овакву лепоту нигде нисам видео у Србији, али ни у свету, закључио је председник Вучић.

На захтев из Резолуције одговарамо пристојно

Председник Вучић поручио је да неће ни да разматра захтев Европског парламента у вези са Косовом и Метохијом.

Председник Вучић рекао је, на питање како ће одговорити на захтев из Резолуције о Србији Европског парламента у којем је наведено да се очекује од "Србије и Косова да потпишу споразум о нормализацији односа који би се заснивао на међусобном признању", што је први пут да се међусобно признање помиње у званичном документу ЕУ институције, да ће Србија одговорити "лепо, пристојно и учтиво", да то - неће.

"Не пада нам напамет. Нећемо да разматрамо" додао је председник Вучић, рекавши да му више учтивих одговора не пада на памет.

На питање да ли ће пристати да иде на дијалог са Аљбином Куртијем, председник Вучић рекао је да хоће, али да га нико није звао, и да ту не види неки смисао.

На констатацију да га је на дијалог са Куртијем позвала известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон, рекао је: "Ако то она очекује".

"Али мислио сам да Мирослав Лајчак треба да ме зове", нагласио је председник Вучић.