Вести

Вучић: Избори не постоје док траје Корона

Председник Србије, Александар Вучић, рекао је да се избори за посланике који су расписани 4. марта прекидају и да више не теку никакве изборне радње и да више нема никаквих изборних рокова.

"То је договор данас и ја сам захвалан свим људима који су показали жељу да учествују на изборима. Имамо јединствен став по том питању. Избори за нас не постоје док се боримо са Короном. Kада се то заврши сешћемо заједно и договорити датум избора", рекао је Вучић.

"Ни о каквим датумима нисмо хтели да говоримо, то је једногласан став свих учесника данашњег састанка", рекао је Вучић.

Kада се заврши борба са овом највећом пошасти савременог света од Другог светског рата до сада, да се онда, како је рекао, посветимо политици и свему другом, а до тада тако нешто не постоји. Ово радимо зато што је то наша обавеза, јер смо изабрани да заштитимо животе људи, рекао је Вучић.

Од сутра у 10 сати забрањен излазак на улице старима

Од сутра пре подне, у 10 сати, у свим урбаним срединама апсолутно је забрањен излазак на улицу свим лицима старијим од 65 година, док је у сеоским срединама и местима са мање од 5.000 становника забрањен излазак лицима старијим од 70 година.

То је вечерас, после седнице Владе, саопштио председник Александар Вучић, као нову меру у циљу борбе против ширења вируса Корона у земљи.

Вучић је истакао да се Србија суочава са невероватним изазовима, као и многе друге земље у Европи и мере се доносе у складу са тим, али због чињенице да нисмо успели да обезбедимо пуну дисциплину неопходну да се смањи степен угрожености и ризика за становништво.

Вучић је додао да је Влада донела ту одлуку, а да су се он и председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, консултовали, пре тога. Донели смо непопуларне одлуке, али ће обе значити заштиту живота људи и значиће да ми јасно показујемо да нам је једино стало да сачувамо људске животе у земљи, право на будућност, наше родитеље, пензионере, рекао је Вучић.

Забрана кретања између 20.00 и 5.00 сати ујутру

Од сутра се уводи забрана кретања од 20 сати до 5 часова ујутро свим лицима, било којег старосног доба.

Ова друга мера се тиче свих грађана, изузев старијих од 65 година, који уопште не смеју на улице, и значи да нико не може да буде у том временском периоду на улици, сем надлежних органа, И то само оних који су на задатку или они који имају радну обавезу у трећој смени.

Ово уводимо да бисмо спречили даље ширење вируса, рекао је Вучић, преносећи да је данас у Италији умрло 345 људи.

Вучић је навео да је Шпанија 5. марта имала троје мртвих, били су тада скоро као ми данас који немамо жртава, али је питање тренутка када ће бити, а само десетак дана касније, данас имају 510 мртвих.

Тај успон имају већи него у Италији. Ситуација у Француској је ужасно тешка, врло тешко је у Немачкој, Аустрији, Словенији, и све теже је у Грчкој. Надам се да ће Хрвати успети да се изборе са уласком Корона вируса у болнице. То је разорило Италију, а и нама је највећа и најтежа опасност, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да све што се ради, што се предузимају најтеже мере, ради се са циљем да се заустави ширење вируса.

Указао је да такве најтеже мере нису до данас увели ни они који су суочени са тежом ситуацијом, али то чинимо знајући да је то једини начин да се томе супроставимо.

Молим да људи разумеју. Имао сам лично искуство са доношењем тешких мера и код поплава, и када је државу требало избавити из банкроства. Само најтежим мерама може да се постигне резултат, јер се тешка болест не лечи аспирином, рекао је Вучић.

Највећа жаришта Београд, Kикинда, Ниш, Чачак нешто мање

Вучић је рекао да су највећа жаришта у Србији три града која су значајно погођена, Београд, Kикинда и Ниш, а нешто мање Чачак.

Вучић је рекао да један део пољопривредног становништва, између 65 и 70 година, мора да обави сетву куркуза, соје и репе али да је неупоредиво мање изложен ризику.

"Тако да сва лица старија од 65 година од ујутру у 10 часова морају да остану у својим кућама, молим наше старе да то разумеју. Молим да размислите зашто бисмо ми ово радили осим ако није у крајњој нужди", рекао је Вучић.

Рекао је да се то ради да би заштитили животе старих и да ће бити организоване локалне самоуправе свуда где је могуће.

"Направићемо изузетак, покушаћемо да до свих домова дођемо преко младих људи до 25 и 26 година, а тамо где не успемо направићемо, отоврићемо продавнице за те пензионере који не буду могли да добију помоћ. Отворићемо супермаркете само за њих између 4 и 7 недељом ујутру, обезбедићемо им маску и размак између њих да могу да купе потрепштине за наредних седам дана, да нико не остане гладан и без ствари".

Хране има, плате без смањења, лекарима следи плус 10 одсто

Вучић је поручио да Србија хране има на претек и да планира, након процене, да извезе суседима који је немају.

Србија је, што се прехрамбених производа тиче, у бољем стању него ЕУ, као и што се тиче велепродаје и малопродаје. Нема ниједне земље у ЕУ да има боље снабдевање продавница. Што се хране тиче, имамо је на претек, те ћемо у складу са одлуком, ако је Влада буде донела, после процене, нешто хране да извеземо нашим комшијама у региону. Ми је имамо превише, а они је немају. И гледаћемо да помогнемо комшијама у региону, пре свега мислим на БиХ, односно РС, посебно када говоримо о извозу брашна. Имамо такав захтев и из Северне Македоније, и верујем да ћемо моћи то и са Црном Гором, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ћемо ускоро имати, по завршетку сетве, гарантованог брашна за две године, и то да само хлеб једемо.

То су огромни вишкови које имамо. Што се тиче стања на тржишту имамо милион тона пшенице, довољно за 10 месеци, кукуруза четири милиона тона. Укупне залихе су велике, а рафинисаног уља око шест милиона литара. Све што се тиче хране имамо више него довољно и људи за то не морају да брину уопште, изјавио је Вучић.

Вучић је најавио да се неће смањивати плате државном сектору, а да ће од 1. априла, као што је обећао, бити повећане плате свим здравственим радницима за 10 одсто. Нико неће изгубити посао у јавном сектору.

Ми ту ситуацију можемо да издржимо захваљујући економској политици, рекао је Вучић. Указао је да је НБС реаговала и ставила мораторијум на исплате камата, указујући на то да неће тећи ни затезне камате.

Влада је донела неколико важних и добрих мера везано за неплаћање рачуна за фебруар, март и април, а догодиће се исто ако треба и за мајске рачуне. Вучић је рекао да САД, као најмоћнија сила света, нема више монетарне инструменте да се бори, јер је ФЕД спустио каматну стопу на нулу, смањили су порезе, и тешко да имају неку другу меру. Ми имамо, подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија неће као други да заборави на дефицит, стање у будџету и задуживања.

Ми гледамо шта раде Немци. Они неће да троше оно шта немају. Kада чујем милијарде које обећавају неки само да би смирили народ, ја да обећавам милијарде, нећу. Ти којима треба за изборе неко обећавају. Kод нас је стање веома добро.

Вучић је рекао да Србија неће, као што је Хрватска бранећи своју валуту, дозволити пад курса динара за 1,1 одсто, као што је био пад куне, и да ће држати стабилан курс.

Оштре казне за кршење прописане изолације

Вучић је изјавио да су нужне оштрије казне за непоштовање мера које држава доноси, укључујући кршење прописане самоизолације.

Вучић је навео да је у последњих дан ипо - два, и поред свих молби упућеним нашим грађанима из иностранства да не долазе, у Србију ушло 35.836 људи, односно око 45.000 у два дана. Kако је рекао, од око 7.600 људи који су контролисани и којима је прописана самоизолација - њих 5.954 је пронађено код куће, док њих 1. 653 није.

Вућић се запитао да ли је могуће да је неко толико неодговоран, да се тако неозбиљно понаша. Такође додао је да је Корона у Ниш стигла преко Лугана, у Kикинду преко Милана, као и у Београд.

Вучић је рекао да ће биће оштре казне за кршење изолације и додао да надлежни органи нису доносили мере због политике, већ због заштите здравља људи.