Вести

ВУЧИЋ: МОЖЕМО ДА БУДЕМО ПОНОСНИ НА ПРИЈАТЕЉСТВО СА КИНОМ

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је, на пријему поводом Националног дана НР Кине у амбасади у Београду, да постоји челично пријатељство две земље, да је Кина показала да је наш пријатељ и у тешким тренуцима и захвалио кинеском руководству на подршци по питању КиМ без обзира на све притиске.

"Бескрајно сам захвалан кинеском руководству на подршци које пружа КиМ у саставу Србије и нашем територијалном интегритету и што то никада није довођено у питање, без обзира на све притиске", истакао је председник Вучић.

Као што и наш однос према Кини и подршка политици очувања територијалног интегритета Кине и политици једне Кине, никада није био довођен у питање, додао је председник Вучић.

"Можемо да будемо поносни на наше пријатељство. Искрено верујем да јесте реч о челичном пријатељству", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да пре 10 година нисмо ни сањали колико можемо да постигнемо заједничким радом и сарадњом са Кином.

Председник Вучић је подсетио да је у време корона пандемије Кина помогла Србији медицинском опремом и на друге начине и захвалио Кинезима што су показали да су наши пријатељи и у тешким тренуцима.

Истакао је да је Кина помогла Србији преузимањем Железаре Смедерево када смо претходно тражили партнере и на месечном нивоу губили огроман новац.

"Нисмо успели да решимо проблем све док председник Си, на позив председника Николића, није дошао у Смедерево и обећао да ће помоћи и од тада имамо сигурност за 5.700 људи, али и за најмање још 10.000 до 12.000 људи који раде са ХБИС смедеревском железаром, која је данас друго извозно предузеће Србије", навео је председник Вучић.

У међувремену су нам говорили да расписујемо тендере за рудник бакра и злата, рекао је председник Вучић и додао да је постојао тада дуг од 1,2 милијарде евра за РТБ Бор и да је држава хтела да убрза то претпостављајући да се из западних земаља неће јављати на тендер.

"Рекли су да хоће сви и изгубили смо годину дана у процедурама, али опет је спас дошао из Кине и данас је то наш највећи извозник и ко доприноси останку грађана на истоку Србије. Ово је само део примера пошто имамо много инфраструктурних пројеката које радимо заједно и кинеских инвеститора који ће да мењају стање у земљи", нагласио је председник Вучић.

Подсетио је да је у Њујорку имао састанак са министром спољних послова Кине Ванг Јием и навео да је тада још једном упутио позив председнику Сију за посету.

"Знајући колико је заузет у припреми 20. конгреса Комунистичке партије и сви са нестрпљењем очекујемо резултате когреса, да видимо какве су нове смернице за кинеску владу и руководство и да наставимо нашу изванредну сарадњу", навео је председник Вучић.

Додаје да људи из Председништва имају и по три или четири састанка недељно са представницима Амбасаде Кине и да таква сарадња не постоји ни са једном другом амбасадом.

"Хвала на стрпљењу и што увек имате времена за наше захтеве. И када немамо где да нађемо угаљ и када нађемо некакву замерку квалитетнијем кинеском угљу, пошто ваљда морамо да користимо мање квалитетан, они нам онда пронађу индонежански угаљ који је мање квалитетан и опет нам помажу како бисмо могли да преживимо зиму.

У нама ћете имати искреног пријатеља, који нигде ни на једном месту никада није рекао лошу реч о Кини, чак и тамо где се подразумевало да ћутимо, ми нисмо ћутали, ни у Белој кући када није лепо говорено о Кини, ја сам лепо говорио, упркос свим изазовима и надањима домаћина да ће чути другачије речи. Заиста мислим да можемо да будемо поносни на наше пријатељство", рекао је председник Вучић.

Живела Кина, живела Србија, поручио је председник Вучић.