Вести

ВУЧИЋ: НАСТАВИЋЕМО БОРБУ, ИСТИНУ НЕ МОЖЕТЕ ДА ПОБЕДИТЕ СИЛОМ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да је током данашњих разговора са земљама азијско-пацифичког региона објаснио све разлоге због чега је Србија против усвајања резолуције о Сребреници и да су многе земље то разумеле и говориле да би требало да се усагласе ставови, али да одлагање не зависи од нас.

"Наставићемо борбу, има резултата али је тешко, мали смо за најмоћније силе, али истину не можете да победите силом и за нас то значи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да није оптимистичан по питању тога да ће успети да спречи изгласавање Резолуције о Сребреници, али да га то неће спречити да настави да се бори.

"Знао сам то од почетка, да је то готово немогућа мисија, али то не значи да смете да се не борите. Оно што ви чувате и браните и оно на шта сте се заклели свом народу и грађанима, то је светиња и за нас најважније, а не страх пред силом и снагом оних који су много већи и јачи он нас", рекао је председник Вучић у изјави новинарима у Њујорку где је присуствовао седници Савета безбедности Уједињених нација о Косову.

Председник Вучић је нагласио да су са свима разговарали и објаснили ситуацију.

"Ја морам да вам кажем да у свим групама постоји огромна резервисаност према поступку и многи наши пријатељи из исламских земаља, чак и када гласају за, није им драго, јер им је јасно да повређују пријатеља", рекао је председник Вучић и додао и да су и по том питању много тога урадили и подигли углед Србије.

"Видимо да је на мале земље притисак уочљивији и снажнији. Ми смо мали и није лако да се томе супротставимо. Велики смо посао урадили у УН. Имали смо састанак са представником Бразила, сада са Гутерешом, са специјалним саветником Уједињених нација за питање геноцида, са још пет, шест европских земаља које бар можемо да питамо да не буду против нас", рекао је председник Вучић новинарима.

О Словенцима мислим све најбоље, њиховим политичарима нећу да се извиним

Председник Вучић рекао је у Њујорку да није желео да увреди народ Словеније и да о њима мисли све најбоље, али да њиховим политичарима нема намеру да се извињава јер, како је рекао, воде одвратну политику.

Председник Вучић је то рекао поводом своје изјаве новинарима после седнице Савета безбедности Уједињених нација о Косову и Метохији, да "се не зна ко му је био одвратнији, да ли Словенци или неки други који су говорили", реагујући на говор представника Словеније на седници СБ УН.

"Ја сам рекао да су Словенци били одвратни, мислећи на седницу Савета безбедности. То је била тема и свакоме је било јасно да се односи на појединца и односи се на њихову политику. Свакако да то није речник који би требало користити, али сам људски рекао шта мислим о њиховој политици", рекао је председник Вучић у обраћању новинарима коментаришући позив на разговор који је Министарство спољних послова Словеније упутило отправнику послова Србије у Љубљани Горану Марковићу због Вучићеве изјаве о Словенцима.

Председник Вучић је додао да о Словенцима као народу мисли све најбоље и да има много пријатеља и родбине у Словенији.

"Ако сам било кога увредио, желим да се извиним целокупној јавности Словеније и да истовремено кажем да нећу да се извињавам словеначким политичарима, јер воде одвратну политику према Србији и српском народу", рекао је председник Вучић.

Додао је да је његова изјава извучена из контекста и таква оцењена као нешто "страшно", али да нарушавање територијалног интегритета Србије није оцењено као "страшно".

"Није страшно што спонзоришу резолуцију о Сребреници против нашег народа, а да нас претходно ни не консултују, не обавесте, не питају. Користим прилику и да позовем (премијера Словеније) Роберта Голоба и председницу (Словеније Наташу) Пирц Мусар у Београд и Србију. Свакако је потребно још један пут да се извиним, да укажем на то да свакако нисам мислио на Словенце, али да им у лице кажем шта мислим све о њиховој лошој политици према Србији и српском народу", закључио је председник Вучић.

Сада ме не занимају избори, тиме се баве функционери у странци

Председник Вучић рекао је да су пред Србијом много већи изазови и проблеми од одржавања београдских и локалних избора заказаних за 2. јун.

Одговарајући на питање да прокоментарише наводе опозиционих медија да је, како је наведено, "поцепао" опозицију, председник Вучић је истакао да га сада не занимају избори нити, како каже, има снаге да се тиме бави, већ да то раде фунционери Српске напредне странке.

Рекао је да ће се изборима бавити после одлуке о пријему Приштине у Савет Европе, заказане за 16. мај.

Председник Вучић је рекао да, када је у питању гласање у Комитету министара Савета Европе, прво треба да сачекамо резултате, па да ће тек онда моћи да коментарише исход.

"Неко ће рећи пораз, а ми ћемо рећи да тај пораз свакако није онакав какав су нам наменили. Не осећамо се као поражени", истакао је председник Вучић.

Припремају нам сличан перформанс у СБ УН, довешће мајке Сребренице

Председник Вучић изјавио је у Њујорку да је до сада разговарао са званичницима више од 81 државе, да се српској делегацији јављају и даље многи и нагласио да ће људи у Србији на крају, знајући и разумевајући тежину српске позиције, бити искрено поноси на своју земљу и њену борбу.

"То је главна тема у Уједињеним нацијама. Чули смо да припремају сличан перформанс као и за СБ УН где ће позвати мајке Сребренице, уобичајени фолклор, али мислим да ће људи у Србији на крају, знајући и разумевајући тежину наше позиције, свакако бити искрено поносни на своју земљу, на њену борбу и љубав коју смо сви заједно, према отаџбини показали. А неко хоће да нас казни због нечега од пре 29 година и то у тренутку када му је потребно да би објаснио своје нечињење и неспособност да реагује по другом питању", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да се у Њујорку много тога догађа и да су данас и јуче имали укупно 81 земљу на брифингу.

Додао је да, када би причао о пријему, то би било скоро 120 земаља.

"Али без пријема 81 земља на нашем тзв. брифингу у ствари на разговорима. Данас су се јавили и Сирија и Кина и Емирати и чини ми се Мароко и Турска која је коспонзор и Северна Кореја. И многи други су се јавили. Разговарао сам и са људима из Индонезије - дакле преко 80 земаља и то је сада постало главна тема Уједињених нација", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да иако ће, како се претпоставља на гласању на седници Генералне скупштине Уједињених нација о резолуцији о Сребреници бити пуно суздржаних, није реч ни о каквом консензусу.

"Какав консензус, то је далеко од консензуса. Па, Руанда је усвојена без гласа против, без уздржаних, нико није био уздржан, а сада ћете имати десетине земаља које ће да буду или уздржане или против. Просто није иста ситуација, није слична ситуација", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара да ли би велики број суздржаних земаља био сигнал Уједињеним нацијама да нема консензуса.

Председник Вучић је рекао да та одлука Генералне скупштине Уједињених нација није обавезујући акт, али да је велика морална дисквалификација.

Председник Вучић је оценио да је Србија добила симпатије многих, што ће допринети даљем развоју билатералних односа са бројним земљама.

"Већ имамо и прилично разумевање земаља које не могу да схвате зашто неко доноси такву резолуцију у овом тренутку и посебно без сагласности народа унутар Босне и Херцеговине и без консултације на регионалном нивоу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да мисли да огроман број земаља овде разуме позицију Србије.

"И број земаља који ће бити против и уздржан је велики, упркос свим притисцима, а можете да мислите шта значи мој позив у односу на позиве представника Америке, Немачке, Енглеске, Француске, Канаде, Аустралије, Италије, Турске и свих других земаља", рекао је председник Вучић.

На питање да ли је Србија пробудила земље чланице по том питању, председник Вучић рекао је да нема сумње у то.

"Имате земље које ће гласати за, само што не заплачу зато што тако морају да гласају, јер припадају тој вери, али знају колико то није фер према Србији, то смо овде могли да видимо", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да мисли и да је свима јасно да је то борба Давида и Голијата и питао да ли ико може да покаже било ког часног човека у свету ко би читајући о Давиду и Голијату био на страни Голијата.

Председник Вучић је подсетио да нас нико није обавестио да се припрема резолуција и да му је немачка амбасадорка рекла да то траје више од шест месеци.

"Па баш вам хвала, партнери наши, што сте нас обавестили о томе, пошто смо ми то сазнали пре месец дана. Па чекајте, ви сте доносили ту резолуцију више од шест месеци, припремали све, а кључног и најважнијег регионалног партнера нисте позвали телефоном да обавестите о томе, да сазнамо било шта о томе. О каквој инклузивности ми онда говоримо, о чему ми онда говоримо?", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг