Вести

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА НАЧЕЛНИКОМ ГЕНЕРАЛШТАБА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је начелника Генералштаба оружаних снага Републике Француске генерала армије Франсоa Лекоантра, са којим је констатовао да су билатерални односи двеју земаља у успону, укључујући и сарадњу у области одбране.

Вучић и Лекоантр су разговарали и o јачању војноекономске и војнотехничке сарадње, као и о унапређењу сарадње у области заједничке обуке, укључујући и операције под окриљем Европске уније. Саговорници су посебно размотрили унапређење војнообразовне сарадње на бази реципроцитета.

"Србија у Француској види поузданог партнера у области војнотехничке и војноекономске сарадње, што потврђује и кроз бројне уговоре који су закључени у протеклом периоду", рекао је Вучић и нагласио да је партнерство и сарадња и у овој области од стратешког интереса за обе земље.

Саговорници су размотрили и актуелну ситуацију у борби против пандемије Ковид-19 и истакли да једино заједничком акцијом на глобалном нивоу можемо да превазиђемо изузетно тешке последице које је ова болест нанела свим аспектима живота.

Вучић је посебно истакао да пуноправно чланство Србије у Европској унији остаје један од кључних спољнополитичких приоритета наше земље и додао да Србија улаже велике напоре у процесу евроинтеграција.

"Подршка Француске на нашем европском путу је од великог значаја и ми на ту подршку рачунамо", рекао је Вучић и додао да је Србија прихватила нову методологију у приступним преговорима, те да очекује да се постигнути резултати адекватно и валоризују кроз отварање нових поглавља у преговорима.