Вести

ВУЧИЋ: У ОВИМ ТЕШКИМ ВРЕМЕНИМА ТРЕБА ДА БУДЕМО ЈЕДНИ УЗ ДРУГЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је на отварању реконструисаног пута од Новог Пазара до Тутина у дужини од 20,5 км, да жели да Бошњаци имају што више представника у влади и свим другим државним институцијама, у том крају и на свим другим нивоима, и значајно више него што Бошњацима то пропорционално припада.

"Да ви видите да ми Бошњаке доживљавамо као сестре и браћу, а не као неко страно тело против којег морамо да се боримо", истакао је председник Вучић.

"Да се осећате као свој на своме и да знате да у Србима имате браћу и пријатеље", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је поручио Бошњацима да у овим тешким и немирним временима треба да будемо јединствени, једни уз друге и заједно да решавамо проблеме и боримо за просперитет и заједнички гурамо ствари напред.

Председник Вучић је најавио да ће до краја године почети градња болнице у Новом Пазару, којом ће тај град де факто добити клинички центар.

Нагласио је да ће Бошњаци видети колико ће тек држава да уложи у тај део Србије.

Председник Вучић је рекао да је сада у војсци Србије и први генерал Бошњак Мухарем Фазлић и да жели да Бошњаци Војску Србије доживљавају као своју војску и да у њој буде више и Срба и Бошњака.

"Дајте да их имамо више, генерала Бошњака, као Фазлића и није нам проблем да имамо у војсци колико хоћете Бошњака, а у војсци ће бити 25 одсто већа плате", навео је председник Вучић.

"Морамо мир да изградимо заувек, то није само мир у буквалном смислу речи, већ да се осећате добро без обзира на нацију и веру, да држава има једнак приступ и да неће да прави разлику по том питању", поручио је председник Вучић.

Додао је да тај мир и то поштовање морамо да наставимо да градимо између себе.

Председник Вучић је рекао да је разговарао са амбасадором Турске Аксојем о томе да се доведе један велики инвеститор и у Нови Пазар који ће обезбедити пристојне плате.

"Желимо да се сви осећате добро без обзира на нацију и веру, да држава има једнак приступ и да неће да прави разлику по том питању. Не смета нама када волите Сарајево и зато желимо да вам изградимо пут да вас спојимо са Сарајевом, али волео бих да останете овде. Београд је ваш главни град и увек сте добродошли у Београд", нагласио је председник Вучић.

"Даћемо још много тога и изградити и уложити", додао је председник Вучић.

"Само да знамо да смо заувек заједно, и да ћемо и са свима другима у региону, заједнички да градимо будућност и у овим тешким тренуцима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су скочиле цене нафте јер су Емирати и Саудијска Арабија смањили производњу пошто се нису договорили са Американцима и да сада креће лудница када је реч о ценама за цео свет, укључујући и нас.

Председник Вучић је рекао да никада није правио разлику између представника Бошњака без обзира на њихове политичке опције и да се најскупља школа гради у Сјеници од 12 милиона евра.

"Морамо заједнички да прегрмимо ово и издржимо све што долази из света и да видимо како да идемо напред и повећамо плате и пензије и доводимо инвеститоре. Једном нека се туку сви други, иако ми желимо мир и желимо да престану сутра и желимо им све најбоље свима, али када се туку сви други да се ми не тучемо и да не морамо у свакој чорби да будемо запршка, да сачувамо мир за своју децу", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је цитирао из ислама: О вјерници живите сви у мир и не идите стопама шејтановим, он вам је заиста отворени непријатељ.

"Зато је молба моја за све вас и православне и муслимане - да чувамо тај мир и да га градимо као и нашу земљу и изградимо још много путева", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је јутрос прво посетио манастир Сопоћане заједно са Расимом Љајићем и поручио да држава неће престати да помаже ни џамије, као и да је важно да наставимо да градимо поштовање и мир са Бошњацима.

Председник Вучић је рекао да је важан пут Нови Пазар - Тутин и за Бошњаке и Србе.

Навео је да је пут до манастира Сопоћани изграђен, као и да је само реконструкција пута до Рашке коштала 12 милиона евра која ће бити готова за годину дана.

Дали смо 10 милиона евра за пут Сјеница - Ивањица, додао је председник Вучић и истакао да је држава само на територији општина Нови Пазар, Тутин и Сјеница у претходне три године урадила више путева него од 1979. до 2019. године.

Поручио је да ће бити решен и проблем са трафостаницама како се не би више догађало да у том крају нема ни по 200 дана струје.

Председник Вучић је рекао да ће бити изграђена најлепша школа и дом здравља у Сјеници, нове путем, електромрежу и канализацију.

Подсетио је да ће бити изграђен ауто-пут Дуга Пољана - Пожега од 74 километара, као и да ће цена износити више од две милијарде евра, због раста цена енергената и сировина.

Нећемо да одустајемо јер знамо да је то важан пут за грађане тог дела Србије, али и пут ка Београду и Сарајеву.

"То је пут који треба да споји народе и добре људе и да доведе инвеститоре", додао је председник Вучић.

Рекао је да људи у Пазару не треба да траже од послодавца да их не пријави како би могли да добијају и социјалну помоћ и да ће зато дати све од себе да се доведе један велики инвеститор из Турске.

Нагласио је да Србија и Турска имају најбоље односе последњих деценија и векова.

"Хоћу да се захвалим нашим турским пријатељима Реџепу Тајипу Ердогану на иницијативи да заједнички градимо инфраструктуру овде", додао је председник Вучић.

"Сачуваћемо много живота, добри путеви чувају животе људи, само немојте брзо да возите, људи овде воле брзо да возе то је чудо једно. Спорије возите, сигурно возите и овај пут ће да чува ваше главе, спаја ваше породице, људи који живе у Тутину могу да раде у Пазару и обрнуто и зато вас молим да радимо и да се боримо заједно за нашу земљу, да живимо лепо и богатије него данас, а сваког дана ћемо више да улажемо, а од вас тражимо да нам помогнете да будемо заједно у свему, а то што се разликујемо у вери и нацији да нас то само спаја и прави мостове између нас", навео је председник Вучић.

Већа отвореност и инклузивност мора бити наша политика

Важно је да ми Срби као већински народ морамо да покажемо већу отвореност и инклузивност за све друге народе, и зато у свим институцијама, на свим нивоима желим да видим већи број Бошњака, то ће бити и мора бити наша политика, поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је, на питање за проблем у вези ватрогасаца у Новом Пазару и критика Бошњачке странке и невладиних организација у вези конкурса које је расписало Министарство унутрашњих послова, рекао да је тек јутрос почео да се бави тим питањем.

"Чуо сам два супротстављена мишљења, радићемо и решаваћемо. Верујем да ћемо ове недеље доћи са закључцима који ће задовољити све, а да неће ићи против правде и интереса било кога. Не волим да доносим закључке пре него што се сам удубим у нешто", истакао је председник Вучић.

Рекао је да је за њега важно да Срби, као већински народ морају да покажу већу отвореност и инклузивност за све друге народе.

"Зато у свим институцијама, на сваком нивоу, желим да видим већи број Бошњака, од агенција до домова здравља. То ће бити и мора да буде наша политика", истакао је председник Вучић.

Пренео је да је окупио заједно овдашњег шефа своје странке коју води Србин, као и Бошњаке, и да је једнима и другима рекао да је сит тога да када се Срби састану кажу "ајде ми нешто за себе", а и Бошњаци када се састану кажу исто.

"Или ћемо заједно или боље да не радимо ништа", поручио је председник Вучић.

Изградићемо ауто-пут због инвеститора

Председник Вучић је изјавио да ће покушати да у Нови Пазар доведе великог инвеститора тако што ће му гарантовати да ће изградити ауто-пут до тог града.

Одговарајући на питања новинара након церемоније отварања реконструисаног пута Нови Пазар - Тутин, председник Вучић је рекао да је Нови Пазар једна од четири локације које већ две године нуди страним инвеститорима, али да то није лак посао.

"Рекао сам да ћу да се борим и неће то ићи лако зато што сви желе да буду близу Београда и Новог Сада због комуникација. Али је зато важно што имамо аеродром Лађевац, градимо путеве, важно је да до Пожеге изградимо пут, радимо пројекат брзе саобраћајнице Краљево-Пазар што је за људе у Новом Пазару веома значајно, уз ауто-пут који иде ка Бољару, Црној Гори преко Дуге пољане", побројао је председник Вучић и додао да страни инвеститори знају да, када влада нешто обећа да то и уради и да зато и хоће да дођу у Србију.

Председник Вучић је додао да су и инвеститори као што су Амбијент, Азаки, Минт и други дошли тек када им је гарантовао да ће бити изграђени ауто-путеви до Шапца и Лознице и да ће гарантовати и изградњу ауто-пута до Новог Пазара.

Како је рекао, зна како се живи у том граду.

"Знам да има много људи који се финансирају од дознака својих рођака из иностранства, раде људи по два, три посла и успут неће да буду пријављени нигде. Нама је као хлеба јести потребно да у Новом Пазару буде компанија која ће обезбедити пристојне плате, ако ништа друго, онда друге плате у породици, да се повећају приходи општине која је претрпана људима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да општина не може толико да издржи јер су јој увек већи приходи од расхода, те да колико год држава да помогне није довољно.

"Нама су потребни много већи оригинални приходи. Развојем инфраструктуре кроз Сјенички и Тутински крај све могућности расту, а ово није лак посао, али када страни инвеститор Немац, Аустријанац или Швајцарац дође он остаје 50 или 100 година", поручио је председник Вучић и додао да су причу о довођењу МТУ завршавали шест година.

Урадићу све да се реши проблем са вртићем у Пећинцима

Никада ни једно дете не сме да било шта трпи, ни на једном делу Србије због своје националне политичке или било које припадности својих родитеља, рекао је председник Вучић коментаришући случај вртића у Пећинцима и истакао да ће он као председник свих грађана урадити све да тај проблем буде решен

Председник Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара Н1 да ли се упознао са случајем да у Пећинцима деца наводно не могу да похађају вртић због политичке припадности њихових родитеља и додао да једни кажу да то није био случај, други кажу да је био, али да све једно проблем мора бити решен.

Истиче да није реч о проблему двоје-троје, већ 74 детета, и да у локалном вртићу нема простора, те да је у томе суштина проблема.

"Овај проблем ћемо гледати како да кризно решимо пре него што за 8 до 10 месеци не изградимо нови вртић", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће ускоро започети изградњу вртића и да ће бити расписан тендер.

"Тако да, решавамо проблем, хитно", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да није упознат са тренутном ситуацијом у Тутину јер је сада преокупиран темама које се тичу будућности Србије, одговарајући на питање о ситуацији у општини где је блокиран рад парламента прети увођења принудне управе.

Додаје да је "можда био пре три месеца" упознат са том ситуацијом, али да сада нема времена да се бави ситуацијом ни у Београду ни у Новом Саду ни било где другде у Србији.

"Знам шта је било раније знам да је ту било различитих могућности, али стварно се тиме нисам бавио", рекао је председник Вучић.

Наглашава да није могуће да постигне све у овом тренутку.

"Сад идем у Ивањицу да тамо отворим један диван пут, Девићи - Придворица и одмах летим назад у Београд, јер поподне имам много важне госте са којима морамо да разговарамо о будућности Србије", закључио је председник Вучић.

Ниједно дете не сме да трпи, решавамо проблем у Пећинцима

Ниједно дете у било ком делу Србије не сме ништа да трпи због националне, политичке или било које припадности својих родитеља, рекао је председник Вучић коментаришући питање новинара Н1 да у Пећинцима нека деца наводно не могу да похађају вртић због политичке припадности њихових родитеља.

Председник Вучић је, након церемоније отварања реконструисаног пута Нови Пазар - Тутин окупљеним новинарима рекао, да једни кажу да то није био случај, други кажу да је био, али да без обзира проблем мора да се реши.

"И као председник свих грађана урадићу све да тај проблем буде решен", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да то није питање двоје, троје већ 74 детета, и да је суштина проблема да у локалном вртићу нема простора.

"Овај проблем ћемо гледати како да кризно решимо пре него што за осам до 10 месеци не изградимо нови вртић", рекао је председник Вучић који је најавио да ће ускоро бити расписан тендер и започета изградња вртића.

"Тако да, решавамо проблем, хитно" поручио је председник Вучић.

На питање новинара да прокоментарише блокаду рада општинског парламента и могућност увођења принудне управе у Тутину, председник Вучић је рекао да није упознат са тренутном ситуацијом у тој општини, јер је преокупиран темама које се тичу будућности Србије.

Додаје да сада нема времена да се бави ситуацијом ни у Београду ни у Новом Саду ни било где другде у Србији.

"Знам шта је било раније, знам да је ту било различитих могућности, али стварно се тиме нисам бавио", рекао је председник Вучић.

Додао је да није могуће да постигне све у овом тренутку.

"Сад идем у Ивањицу да тамо отворим један диван пут, Девићи - Придворица и одмах летим назад у Београд, јер поподне имам много важне госте са којима морамо да разговарамо о будућности Србије", навео је председник Вучић.

Помоћ државе начин да се покаже пажња према младима

Председник Вучић рекао је да је помоћ државе од 5.000 динара за популацију од 16 до 30 година која ће бити исплаћена пред Нову годину, начин да се покаже пажња према младим људима.

На питање да прокоментарише најављену меру да се младима исплати тај износ као "новогодишњи поклон", председник Вучић је подсетио да је нешто слично већ урађено у фебруару и јуну и додао да је то знак пажње.

"Да им кажемо људи не можемо превише, али оно што можемо то је наша пажња према вама. Наша пажња према вама је да доводимо инвеститоре да градимо путеве, да коначно изградимо канализациону мрежу пречишћача отпадних вода широм Србије. Наша пажња је да млади имају посао и будућност. Када можемо и када имамо чврсте јавне финансије, добро стање у нашем фискалном систему, па што не бисмо помогли", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је кључна борба за Србију да сачува српска предузећа и радна места.

"То је најважнија борба коју водимо у наредних годину дана, да наше фирме не изгубе место у ланцу производње, а то радимо чувајући ниску цену струје и ако је ми скупо плаћамо, ниску цену гаса и енергената", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да за најсиромашније Србија има најнижу цену хлеба у Европи и да је важно да намирница има довољно и да људи то себи могу да приуште и нагласио да се зато повећавају плате и минималац.

Да чувамо и бранимо Србију, не бринем због "група за притисак"

Наше је да градимо и чувамо своју земљу и да бринемо о Србији, рекао је председник Вучић и додао да не треба имати сумње у то да ће "групе за притисак" да раде страшан посао против наше земље са различитих страна - да врше политичке притиске, јер би да утичу на доношење одлука њеног руководства.

Председник Вучић је то упозорио одговарајући на питања новинара о нападима на њега због неувођења санкција Русији и указао да постоји медијска и политичка номенклатура које у Србији представљају посебне групе за притисак, али да "не брине много због такозваних група за притисак".

"Њима је једина политика да нападају мене. Обично су контрадикторни у тим нападима и у својим изјавама. Оптуживали су ме да ћу 3. априла да уведем санкције, да ме баш брига за пријатељства, а они су се појавили 3. априла и рекли - Вучићу уведи санкције. Сада ме критикују што нисам, сутра ће да кажу што јесам, прекосутра што ниси. Уопште није важно, ту политике никакве нема", рекао је председник Вучић.

Како је рекао постоји једна читава медијска номенклатура, заједно са политичком које представљају посебне групе за притисак и под страним директним утицајем би кључно да утичу на доношење одлука руководства Републике Србије на најпрљавији могући начин директно против интереса своје земље у било ком смеру, било са истока, било са запада", рекао председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је и на то упозорио људе да ће Србија трпети притиске са разних страна.

"Наше је да чувамо своју земљу и да бринемо о својој Србији. Да градимо пут Нови Пазар - Тутин, да градимо пут Дебвићи - Придворица, да градимо Сурчин - Нови Београд, да коначно видимо како ћемо и колико новца да скупимо да радимо Бачки Брег - Сомбор - Кикинда - Наково. То је наш посао, а то да ће групе за притисак да раде страшан посао против наше земље са различитих страна, у то немојте да имате никакве сумње", рекао је председник Вучић.

Упитан да прокоментарише пооштравање сукоба у Украјини, председник Вучић је рекао да је то било очекивано и да је најавио шта ће бити ако се заоштри сукоб у Украјини.

Додао је да он то неће да коментарише.

"Хоћу да кажем да цене нафте котацијске одоше у небеса. Цена нафте, да данас бирамо цену, била би већ преко 240 за дизел и то цена коштања и због раста долара и због тога што Саудијска Арабија, Емирати нису пристали на амерички план и договор унутар Опека", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да постоји још једна опасност од појачаног сукоба.

"То је што је Украјина велики извозник електричне енергије, они извозе од Молдавије до балтичких земаља. И ви сада имате јединствено европско тржиште електричне енергије. И ако они не извезу струју и буду у немогућности да је извезу појавиће се дисбаланс на целом европском тржишту. Биће питање да ли, уопште без обзира колико пара смо обезбедили, можемо да купимо ту струју. Журимо да обезбедимо додатне количине гаса и гледамо са Македонцима да уђемо у један приватни ТЕТО у Скопљу уколико можемо да обезбедимо гас, уколико бисмо имали сигурност да можемо да купимо струју", рекао је председник Вучић и оценио да ће "бити потпуни хаос ове зиме".