Вести

Вучић: Важно је да смо у Давосу, да је Србија добро представљена

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, уочи отварања Светског економског форума у Давосу, да је то одлично место где за кратко време може много да се чује, сазна и да се остваре важни контакти, на корист Србије.

"За Србију је веома важно да будемо у Давосу и да будемо добро представљени", рекао је Вучић у Давосу.

Вучић је подсетио да је ово шеста година да се наша земља представља на највећем економском форуму у свету, те да је Србија земља која има највеће присуство из целог региона Југоисточне Европе.

Због тога је, додаје, захвалан, Kлаусу Шсвабу, оснивачу Форума, који је један од људи који је подигао Давос и који има велику улогу у стварању економског амбијента у целом свету.

Вучић је навео да је то веома значајно због политичких контаката у целом свету, за побољшање позиције Србије и имиџа земље у свету, уз разговоре са привредницима, које позива да инвестирају у нашу земљу.

"Сада имамо прилику да говоримо о инвестиционом амбијенту и да позовемо људе да наставе да инвестирају у Србији, да прикажемо резултате које смо постигли и видимо шта су следећи потези, јер оно што овде чујемо, за неколико година морамо да спроведемо у дело", рекао је Вучић.

Додао је да ће говорити на два важна панела, једном економском, и другом чисто политичком, о Западном Балкану, где ће говорити о томе како види будућност, Малом Шенгену, економској сарадњи и другим проблемима.

Вучић је приметио да је у више наврата, после разговора са појединим привредницима у Давосу, касније дошло до тога да се направе неки послови.

"Није ово берза рада и инвестиција, већ гледате како да поправите позицију своје земље", рекао је Вучић.

Вучић је приметио да ће ове године на Форуму доминирати здравство и климатске промене, те да здравство постаје једна од најважнијих тема, јер је то област са неодрживим улагањима, а минималним плаћања, у којој предстоје нови изазови.

Очекујем размену аргумената са Тачијем

Вучић је потврдио да ће сутра са Хашимом Тачијем учествовати на једном панелу у оквиру Светског економског форума у Давосу и да очекује размену аргумената, али и цивилизован тон.

Упитан шта очекује од тог сусрета, Вучић је рекао да ће то бити занимљив сусрет, као и да ће бити много лидера из Европе и света.

Вучић напомиње да је Тачи и даље легални председник привремених институција у Приштини и додаје:

"Видећемо шта ће да каже, а ја ћу и даље да заступам интересе Србије", рекао је Вучић.

Председник је рекао да свакако није одушевљен што ће се видети са Тачијем, али да је његов посао да заступа Србију и да се бори за њене интересе, као и да га нису људи бирали за председника да би му било лепо, већ да би решавао проблеме и борио се за своју земљу.

"Очекујем размену аргумената, која неће бити једноставна, нити лака, али верујем да ћемо у цивилизованом тону то моћи да обавимо", рекао је Вучић.

Додао је да ће бити око 20 учесника на том панелу, који ће сутра бити једна од најпосећенијих и најважнијих за људе из Југоисточне Европе.

О Обрадовићу: Неозбиљност невиђених размера

Вучић је одбацио тврдње лидера Двери Бошка Обрадовића да власт припрема смањење броја бирача у бирачком списку и навео да такве изјаве показују неозбиљност и неодговорност "невиђених размера".

"Не знам шта бих рекао на то. Ти људи не знају о чему говоре. Kако 4,8 милиона бирача? Kако, да избришемо два милиона бирача? Они ништа не разумеју", констатовао је Вучић коментаришући Обрадовићеве наводе.

Kако је рекао - када мало знате, а трудите се да ништа ново не научите и не сазнате, онда можете такве ствари да причате и "лудорије" да измишљате.

"То говори о њиховој неозбиљности и неодговорности невиђених размера", додао је Вучић.

Kако је рекао, број бирача ће бити око 6,7 или 6,8 милиона.

"Можете да погледате, укуцајте у рачунар и видећете да то нема везе са 4,8 милиона... Али, то је компликована процедура за Обрадовића и његове партнере", рекао је Вучић.

Постигли компромис, којим није признато Kосово

Писмо о намерама за успостављање директне авио линије Београд-Приштина је важна ствар о којој је дуго вођен дијалог, којим је пронађено компромисно решење у којем нико не може да каже да смо признали Kосово, рекао је Вучић.

Вучић се захвалио с тим у вези специјалном изасланику америчког председника Доналда Трампа за Балкан, Ричарду Гренелу и саветнику америчког председника за националну сигурност Роберту О'Брајану.

„Захвалан сам на енергији и труду коју су уложили Гренел и О'Брајан. Неће бити лако за нас, ни Американце да то све урадимо. Захвалан сам на интересовању председнику Трампу", рекао је Вучић додајући да ће у Давосу имати сусрет са О'Брајаном.

„Много је тешко доћи до било каквог споразума по том питању. Желим да грађани знају колико је то важно и тешко", подвукао је Вучић.

На критике што оператер на тој директној линији неће бити Ер Србија, попут изјаве Драгана Ђиласа, рекао је да би Албанци то волели више него било ко други, али да је за нас то немогуће, те објаснио зашто:

"Морала би Ер Србија да потпише сва документа са државом Kосово. Мора да потпише уговор са аеродромом Адем Јашари, па и Kосовом као државом, да признамо да није под нашом контролом доњи ваздушни слој. Зато смо тражили и борили се да умешамо Kфор, да имамо посредника, неког који је Резолуцијом УН предвиђен за тај простор", објаснио је Вучић.

Политичким противницима је поручио да њихова критика показује колико су неозбиљни, колико не разумеју ништа.

Подвукао је да је Србија урадила најбоље што је било могуће да потврди за шта се залаже, а то су слободан проток робе, капитала, људи и услуга, и да уједно заштити јединственост територије Србије.

„Успели смо да пронађемо компромисно решење у којем нико не може да каже признали сте Kосово. Они који нападају мало знају, не разумеју ништа, па се онда питате је ли могуће да су ти људи некада водили државу“, рекао је Вучић критикујући примитивне, несувисле и несмислене нападе.

Грађанима је поручио да не треба да брину јер постоје озбиљни људи који воде земљу.

„И много ћемо још ствари урадити да принципе „мини Шенгена„ проведемо у дело, што значи јачање српске привреде, бољи квалитет живота, веће плате и пензије“, нагласио је Вучић.

Не гоне наркодилере, па измишљају о кршењу Устава

Вучић je одбацио тврдње опозиције да увођење тзв. екстерне контроле у правосуђу значи притисак на правосудне органе, а судијама које тобоже штите Устав, иако нико ни не помишља да руши највиши правни акт, поручује да се баве својим послом, да шаљу у затвор убице и наркодилере.

На питање како види то што је изјава државног секретара Радомира Илића у Министарству правде о увођењу тзв. екстерне контроле у правосуђу унела забуну и што су у Савезу за Србију наставили да га оптужују, на пример, да је притисак на првосуђе превршио сваку меру, да Зоран Живковић каже да је Вучић, на путу да постане султан, док Ђорђе Вукадиновић каже да је реч о задирању у устројство земље, Вучић одговара:

"Људи измишљају, полазе од себе, не пада ми на памет ништа од тога да радим, иако ми је бесмислено да коментаришем објективност и професионализам Мајића или неког сличног. Не пада ми на памет да на било који начин рушим Устав Србије", поручио је Вучић.

Рекао је да опозиција нема за шта да се ухвати и да морају да се хватају за сопствене лажи.

"Нити постоји некаква иницијатива нити постоји моја жеља, нити се Устав мења преко ноћи, нити је то могуће, нити је то реално", рекао је Вучић.

Додаје да је то замена теза, те да то раде да се не би говорило о томе што су нам наркодилери и убице неретко на слободи и зашто се мало тога предузима из правосудних органа и тужилаштва и зашто је неефикасно правосуђе и тужилаштво, упркос чињеници да постоји велики број часних људи који раде тај посао.

"И да их не би питали зашто не смеју да писну о убицама и убијенима синоћ у Атини", истиче Вучић.

Та убиства, иначе, нису се догодила у Београду само због чињенице што смо, рекао је, те који су синоћ убијени ставили на листу непожељних у Србији.

"Само зато се то догодило у некој другој еворпској метрополи, а били смо критиковани и по том питању да кршимо Устав и слободу кретања", навео је председник Србије.

Судије које тобож штите Устав позива да се баве својим послом и поручује:

"Прекините да се бавите заштитом Устава и немојте да га штитите од председника Србије. Бавите се мало тиме шта можете ви да урадите, а не само полиција у кривичном гоњењу најопаснијих мафијаша у Србији, убица и наркодилера који трују нашу децу. Нећу одустати од борбе против наркодилера и убица".

Поручио је Вучић такође да га у томе неће спречити ни Ђилас, ни Бошко Обрадовић, нити судија Мајић ни било ко други.

На питање да ли је заиста морао премијеру Грчке Kириакосу Мицотакису да објашњава да није реч о Србима у том случају, Вучић је рекао да су грчки медији имали информације да су то српски кримиланци и да у Грчкој требају да знају да то нису српски криминалци, већ црногорски, као и да убиства у Београду која се дешавају највећим делом раде црногорски криминалци, као и да су то и они који су убијани.

Ствари треба називати правим именом, додаје Вучић и истиче да ниједан од тих људи није српски криминалац, пошто је један држављанин ЕУ, а други Црне Горе и немају никакве везе са Србијом.

"Хтео сам да свом пријатељу Мицотакису кажем, немојте да се ствара лоша атмосфера према Србима који нису криви већ су обично страдали од таквих људи. Видео сам да је моја изјава добила огроман простор у свим грчким медијима. Да бар наша браћа у Грчкој знају да се и ми у Београду боримо са тим."

Вучић је рекао да то управо тражи од судија и тужилаца, и да они не замењују теме и баве се наводним кршењем и рушењем Устава.

Председник додаје да они имају сталност судијске функције и да се крију иза тога како их неко угрожава, а не раде ништа, као и да њихову неспособност и неефикасност крију тиме што говоре да су политички прогоњени.

"Шта си ти све Мајићу радио, од пуштања на слободу Гњиланске групе и политичког лупетања свакодневног и је л' те померио неко? Па није нико. Питам како је могуће да они који су убијали Србе на KиМ буду ослобођени, и како ове нарко дилере и убице не гоните... То ћу сваки дан да питам и нека се љуте", поручио је Вучић.

О Пешић: Шта би било да је тако нешто рекао неко из СНС

Вучић је упитао шта би се десило да је изјаву, налик на твит Весне Пешић, дао неко из СНС-а, те истакао да се због њених речи није узнемирио.

Упитан за коментар твита Весне Пешић, у којем је тврдећи да Вучић хоће да се "прогласи доживотним председником" и да "Путин баш то ради", написала: "Ако Брнабићка да оставку, да знате - спрема се доживотни Вучић. Е, нема ту бојкота, само цев у главу...", Вучић је иронично рекао да је она уствари, хтела нешто лепо да му поручи, и да није никаква претња.

"И заслужује признање, сви они заслужују признање. Сваки пут кад ми помену ''цев у главу'', када помену да су ''само мртви Вучићи добри Вучићи'', они заслужују признање, и то увек од објективног невладиног сектора", рекао је Вучић.

Председник је упитао и шта би се догодило да је такву изјаву дао Никола Селаковић, Миленко Јованов или неко други из СНС, или близак СНС-у.

"А, данас читава хајка, па нам кажу - срамота, они би да прогоне неког..., а узгред, нико је не прогони, нико не ради ништа и нико неће ни да реагује. Ја нећу чак ни по приватној тужби, јер знам како то код њих иде...", рекао је Вучић и додао:

"Овај један што вози кола, а не би требало да буде, у посебном стању нешто изговори... Ови други буду у неком стању па нешто изговоре... Пустите људе, нека изговарају шта хоће, само да се не баве државом."

Kако је рекао, добро је да такви не размишљају да ли треба да лети Ер Србија или Луфтханза, о инвестицијама и другим важним стварима, већ да се за то брину озбиљнији, одговорнији, паметнији људи.

"А, они нека псују, прете, нисам се уопште узнемирио", рекао је Вучић и додао да ће они увек бити заштићени као "бели медведи".

На питање о одлуци ПСГ да бојкотује изборе, Вучић је рекао да то није новост и да су они то најавили још пре годину-две.

"За мене је најважније да он најави бојкот вожње сопственог аутомобила, а за ово друго није проблем, то смо већ знали", рекао је Вучић.