Вести

ВУЈОВИЋ: РЕШАВАМО ПРОБЛЕМ ДЕПОНИЈЕ У ЦЕНТРУ ШАПЦА

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић обишла је данас са градоначелником Града Шапца Александром Пајићем радове на санацији и рекултивацији несанитарне депоније "Дудара", а на тој локацији ће, по реализацији пројекта, бити зелена оаза и простор за рекреацију грађана.

"Драго ми је што сам данас у прилици да се лично уверим да се радови одвијају предвиђеном динамиком. Депонија "Дудара" је представљала еколошку бомбу овог краја, због чега је затворена 2014. године и од тада се на овом месту не одлаже отпад. Међутим, није урађена санација и тај велики посао ми сада завршавамо. Колико је то важан пројекат, најбоље говори чињеница да се депонија налази непосредно уз десну обалу реке Саве, на 500 метара од центра града, а прве стамбене зграде удаљене су само 100 метара", рекла је Вујовић.

Вујовић је истакла да је "Дудара" трећа несанитарна депонија у Мачванском округу која ће бити санирана уз подршку Министарства заштите животне средине, а претходне године саниране су и депонија у Богатићу, као и јаловиште у Зајачи.

Вујовић је захвалила градском руководству што су кандидовали добар пројекат санације несанитарне депоније, али и што имају иницијативу за друге зелене пројекте који су важни за грађане.

"У зелене пројекте у Шапцу током три године уложено је више од два милиона евра. Поред капиталног пројекта санације "Дударе", у Шапцу и околини уклонили смо 11 дивљих сметлишта, реализовали смо пројекте пошумљавања, а мењали смо и котлове у пет школа, како би обезбедили бољи квалитет ваздуха. Показали смо да смо добар тим са локалном самоуправом и наставићемо да радимо заједно на унапређењу животне средине за добробит грађана", рекла је Вујовић.

Извор: Танјуг